<< Terug naar overzichtspagina

 

Joannes Baptiste Billiet        X Zonnebeke 23/11/1688      Maria Barbara Carpentier

                                                                                              (fa Jan  X  Barbara Craewers)

° Becelare 1667                                                                     ° Langemark 08/05/1664

                                                                                              + Sint-Jan-bij-Ieper 03/05/1705: 41 jr

 

Kinderen Billiet 1ste huwelijk:

1. Willem

2. Joannes Baptiste              ° Beselare 1692
+ Bikschote 20/09/1762: 70 jr
X Maria Theresia Seurinck
XX Bikschote 02/12/1732  Maria Joanna Bailleul
XXX Bikschote 23/05/1745  Maria Francisca Verhaeghe

3. Filip Jacobus                      X Brielen 27/08/1726  Maria Petronilla Dekens

 

 

Joannes Baptiste Billiet        XX (na 1705)                         Jacoba Bouchaert

                                                                                              ° Zillebeke

 

Kinderen Billiet 2de huwelijk:

1. Eugenius Albertus

° Sint-Jan-bij-Ieper ca 1705-1710
X  …?...  Isabelle Leye
XX Brielen 22/06/1756  Marie Anne Vanhan

 

 

 

De gezinssamenstelling van het eerste huwelijk van deze generatie is gebaseerd op een oude stamboomtekening die ergens tussen 1880 en 1904 opgesteld werd.

Van dit gezin Billiet-Carpentier zegt de stamboomtekening dat ze van “Hoogesieken” waren.

Via internet is die plaatsnaam in nog een paar andere stambomen te vinden, die telkens in de streek van Ieper gesitueerd zijn. De naam verwijst naar de oude benaming voor de gemeente Sint-Jan-bij-Ieper. Dit dorp was ooit ontstaan als lepra-dorp, waar besmettelijke zieken uit de omgeving apart moesten wonen. Dit dorp werd om die reden genoemd Hoogesieken”. De plaatselijke kerk was gewijd aan Sint-Jan. Na een aantal eeuwen kwam lepra niet langer voor, en toen is het een gewoon dorp geworden. De naam van het dorp werd naar de kerk hernoemd, maar in de volksmond bleef de oude naam Hoogesieken nog lang in gebruik.

 

Na het overlijden van Maria Barbara Carpentier in 1705 werd een Staat van Goed opgemaakt en deze bevestigt inderdaad dat haar gezin in Sint-Jan woonde. Ze was de dochter van Jan. Vermoedelijk waren haar ouders Jan Carpentier en Barbara Craewers die in Langemark een dochter Maria Barbara Carpentier hadden op 08/05/1664.

 

In de tijd waarin die oude stamboomtekening opgesteld werd (tussen 1880 en 1904), waren de parochieregisters van de streek rond Ieper nog intact, maar die zijn daarna tijdens de eerste wereldoorlog verloren gegaan.

Vandaag bestaan er enkel nog summiere alfabetische klappers die in de 19de eeuw voor de mormonen opgesteld werden. Behalve de klappers bestaan er ook nog kopieën van de originele parochieregisters vanaf 1752, want vanaf dat jaar eiste het Oostenrijks bestuur dat de parochies een kopie van hun parochieregisters maakten en die doorstuurde naar de overheid, die ze dan op andere plaatsen bewaarde. Deze kopieën hebben de oorlog wel doorstaan maar gaan dus enkel over de periode na 1752.

 

 

In buurgemeente Brielen werd op 22 juni 1756 een huwelijk bezegeld van Eugenius Albertus Billiet “ex S. Joannis juxta ipras“ (= uit Sint-Jan nabij Ieper) en hij was de zoon van Joannis Baptiste ex Becelaere en Jacoba Bouchaert ex Zillebeke (ofwel gaat dit over Jacoba Boussaert die in 1680 geboren werd te Zillebeke).

In de klappers van Beselare (de originelen zijn ook verloren) blijken er twee doopsels te zijn op naam van Joannes Baptiste Billiet, namelijk de vermoedelijke gezinsvader van dit stamgezin geboren in 1667, en zijn gelijknamige zoon in 1692.

Van de zoon Joannes Baptiste zijn drie huwelijken bekend maar daar was geen Jacoba Bouchaert bij, dus zal wellicht de gezinsvader Joannes Baptiste Billiet (° Beselare 1667) na het overlijden van Maria Barbara Carpentier hertrouwd zijn met Jacoba Bouchaert uit Zillebeke.

 

Behalve hun zoon Eugenius Albertus Billiet (geboren in Sint-Jan ca 1705-1710), had dit tweede huwelijk mogelijks ook nog een zoon Matheus Joannes Billiet die rond 1713 geboren was in Sint-Jan-bij-Ieper (zie stamboom 6b), maar daar is tot nog toe geen hard bewijs voor gevonden.

Rond diezelfde periode 1705-1712 was er in Sint-Jan ook nog een Antonius Paulus Billiet geboren. Hij trouwde in Brielen in 1733 met Joanna Theresia David.

In de directe omgeving van Sint-Jan, onder andere in Brielen en Ieper, waren er tussen 1700 en 1720 ook nog andere gezinnen Billiet die mogelijks ook wel een tijdje in Sint-Jan gewoond hadden en daar kinderen lieten dopen. Het blijft dus onzeker of die Matheus Joannes Billiet en Antonius Paulus Billiet in dit tweede huwelijk thuis horen.

 

 

-------------------------------------------------

Bronnen:

-           Oude stamboomtekening vermoedelijk uit de periode 1880 tot 1904

-           Staat van Goed na het overlijden Marie Barbara Decarpentier (echtgenote Jan Billiet) in gemeente Sint-Jan

-           Parochieregisters Beselare, Zonnebeke, Brielen, Bikschote, Sint-Jan-Bij-Ieper vanaf 1752.

 

<< Terug naar overzichtspagina