<< Terug naar overzichtspagina

 

Cyrille Norbert Billiet          X Torhout 29/05/1894           Emerence Rosalie Dewandeler

(fs Charles Louis  X  Ida Sophia Feys)                                                         (fa Carolus Ludovicus  X  Justina Maria Vanwijnsberghe)

° Komen 29/04/1871                                                             ° Detroit (USA) 16/05/1870

 

Huwelijksgetuigen:

Francis Laridon, deurwaarder, 88 jaar,

Ivo Dewandeler, smid, 56 jaar, beide wonende te Torhout,

Theophiele Billiet, handelaar, 46 jaar wonende te Eeklo

en Charles Feys, handelaar, 46 jaar wonende te Lendelede,

welke respectievelijk verklaren te zijn grootoom, oom der bruid en ooms der bruidegom.

Er werd een huwelijkscontract opgemaakt op 4 mei 1894 voor Meester André Verté notaris te Torhout.

 

Kinderen Billiet:

1. Carolus Norbertus Florentius

° Torhout 29/03/1895

2. Celina Maria Clothilde Delphina

° Torhout 27/07/1896

3. Omer Desiré Eugene

° Torhout 09/09/1897

4. Rachel Clementina Maria

° Deinze 28/05/1900

 

 

 

Emerence Dewandeler was geboren in Detroit (USA) in 1870. Haar ouders waren eigenlijk afkomstig uit Torhout waar ze in 1859 getrouwd waren. Emerences moeder was er winkelierster en haar vader schilder. Ze woonden 10 jaar lang in de Nieuwstraat in Torhout, waar ook de eerste drie kinderen geboren werden. Rond 1868-1870 emigreerde het gezin Dewandeler naar Amerika om daar hun geluk te beproeven. Ze kwamen er in Detroit terecht waar veel Vlaamse migranten woonden. Vele jaren later werd daar zelfs een Vlaamse krant opgericht: “De Gazette van Detroit”, die er sinds zijn ontstaan in 1914, tot op vandaag, nog altijd deels in het Nederlands uitgegeven wordt.

Maar voor de ouders van Emerence stond het geluk in de nieuwe wereld niet aan hun kant. Eén van hun kindjes overleed nog voor Emerence geboren werd, en toen Emerence twee jaar oud was, stierf haar moeder ginder. Zeven jaar later overleed ook haar vader in Detroit. Emerence kwam als 9-jarige, samen met een oudere broer en zus, als wezen alleen te staan in een vreemde wereld. Op welke manier Emerence terug in België terecht kwam, is niet duidelijk. In elk geval bleven haar broer en zus in Detroit wonen. De twee Dewandelers die in Torhout geboren waren, bleven dus in Amerika wonen, terwijl dat eentje dat in Amerika geboren was, naar Torhout kwam.

 

Toen Emerence 24 jaar oud was, trouwde ze in Torhout met Cyrille Billiet. Hij was toen “handelaar” van beroep.

Ze woonden eerst een tijd in Torhout in de Keizerinnestraat 17.

Op 27 oktober 1898 verhuisden ze naar Deinze en woonden daar tot 3 augustus 1901.

Daarna verhuisden ze naar Laken nabij Brussel. Cyrille werd er “koopman” genoemd of ook “négociant en étoffes” (handelaar in stoffen).

Vanaf 26 mei 1903 woonden ze in Strombeek bij Brussel waar Cyrille “handelsreiziger” genoemd werd. In Strombeek woonden ze in de “rue du village 313”. Eind 1905 kwam op dat adres (Dorpstraat 313 in Strombeek Bever) de pasgetrouwde broer Arthur Billiet wonen en ging Cyrille Billiet in Laken wonen als “handelsreiziger”.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Bronnen:

-          Geboorten en Huwlijken Burgerlijke Stand West-Vlaanderen via website rijksarchief Brugge: www.vrijwilligersrab.be

-          Bevolkingsregisters Torhout van de volkstellingen 1880-1900 en 1900-1910, stadsarchief Torhout.
In één van de boeken zit ook een briefje uit Laeken met de adreswijzigingen van Cyrille Billiet vanuit Deinze en naar Strombeek.
De bevolkingsregisters vermelden niet de juiste vertrekdatum naar Amerika van de ouders van Emerence Dewandeler en evenmin haar terugkeerdatum.

-          Bevolkingsregisters van de USA: United States Census, 1900. Opvraagbaar via www.familysearch.org. Zoektermen: familienaam: “Dewandeler”, plaats: “Detroit”.
Vermelding van Emerence’s broer en zus: Eugène Dewandeler (beroep: shoe cutter; gehuwd; huurder) en Augusta Dewandeler (ongehuwd), beiden geboren in België en inwoners van Detroit in 1900.

-          Successie-aangiften van ouders van Cyrille Billiet

-          Burgerlijke stand Deinze

 

 

<< Terug naar overzichtspagina