<< Terug naar overzichtspagina

 

Gerardus Louis Billiet          X Staden 04/06/1894              Mathildis Florentia Vandamme

(fs Eduardus  XX  Lucia Dorothea Bouckaert)                                             (fa Julius  X  Lucie Bisschop)

° Staden 22/01/1869                                                               ° Staden 03/07/1874

+ Staden 27/06/1947 : 78 jr                                                    + Handzame 21/10/1968 : 94 jr

 

            Kinderen Billiet:

1. Oscar Hieronymus

° Staden 27/04/1895
+ Staden 05/12/1973: 78 jr

X  Magdalena Haghedooren

2. Julius Alfonsius

° Staden 25/07/1896
+ Roeselare 30/10/1985: 89 jr

X  Emma Maria Despeghel

3. Maurits Alfons

° Staden 15/09/1897

4. Alexia Clementina

° Staden 12/12/1900

+ Staden 17/11/1986 : 85 jr

X  Albert Saelen

5. Polidor

° Staden 23/11/1903

+ Dilbeek 11/01/1985 : 81 jr

X  Margaretha Huyghe

 

 

Gerardus Billiet was bakker van beroep. Daarnaast was hij ook brandweerman.

Ook zijn zoon Polidor werd bakker en begon eind van de jaren 1920 eveneens bij de brandweer als klaroenblazer (in die tijd werd de klaroen geblazen om bij brand de manschappen op te roepen).

 

Minstens vanaf 1928 hielden Gerard Billiet en zijn vrouw Mathilde Vandamme een café open.

Nadat Mathilde’s vader Jules Vandamme overleed, werd zijn huis openbaar verkocht in augustus 1928. Gerard en Mathilde lieten die openbare verkoop doorgaan in hun eigen café. In de weken die daaraan vooraf gingen, werden er aankondigingen van de verkoop geplaatst in de krant Het Ypersche. Daarin werd gemeld dat de verkoop doorging “ter herberg << De Speyhoek >> bij Ger. Billiet–Vandamme te STADEN, Rousselarestraat“.

 

Tegenwoordig noemt deze straat de Sint-Jansstraat (die inderdaad naar Roeselare loopt) en “De Speyhoek” is het kruispunt van de Sint-Jansstraat, de Vredestraat en de Grote Veldstraat.

Historische foto’s van de twee straathoeken van de Speyhoek:

 

Kort tevoren, op 23 juni 1928, was de naam “Speyhoek” voor het eerst vernoemd in diezelfde krant toen het kermisprogramma aangekondigd werd onder de titel: “STADEN (Speyhoek) Kermisfeesten”. Het kermisprogramma bevatte een paar typische dingen voor de Speyhoek en zag er als volgt uit:

 

De attractie met de reus was een initiatief van het clubje “De Lustige Speyhoekvrienden“ dat in 1928 gesticht werd. Gerard’s zoon Polidor Billiet was schatbewaarder in die vriendenclub. De reus "Spearmento" leenden ze dat jaar uit Diksmuide. Het jaar daarna knutselde ze zelf een reuzin in elkaar van 5 meter hoog en gaven die de naam “Johanna”, later genoemd “Wanne”. Zij hadden veel bijval met hun reus want er werden uitstappen mee gemaakt naar Ieper, Poperinge, Torhout, Oostende, Steenvoorde en Antwerpen.

Gerard Billiet had dus een enthousiaste vriendenclub in zijn café.

Foto van “De Lustige Speyhoekvrienden“ met hun reuzin Johanna:

 

Over de herkomst van de naam “Speyhoek” wordt in een website over Staden het volgende gezegd: “De naam Speyhoek vindt hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in het feit dat de brandweer vroeger ter gelegenheid van de kermis er ieder jaar een grote spuitoefening hield.” De naam betekent dus “spuithoek”. Het kermisprogramma van 1928 bevestigt inderdaad deze brandweeractie.

De website van de brandweer vermeldt in haar historiek dat daar elke maand brandweeroefeningen gedaan werden omdat op die plaats een gemeentepomp stond.

 

 

Van de kinderen van Gerard Billiet zijn volgende zaken gekend:

-          Oscar Hieronymus had een groothandel in voeding en woonde in de Statiestaat in Staden.

-          Julius Alfonsius werd postman en woonde in de Vredestraat in Staden.

-          Polidor Billiet (gekend als Paul Billiet) was aanvankelijk bakker van beroep. Hij woonde in de Sint-Jansstraat 58 in Staden. Hij was een veelzijdige persoon met een brede interesse. Vanaf 1944 tot aan zijn pensioen in 1963 was hij kommandant van de brandweer in Staden. Daarnaast was hij ook amateur-historicus, deed opzoekingen over de geschiedenis van Staden en schreef een historiek van 100 jaar brandweerkorps in Staden. Hij schreef ook een boek over de oorlog: “Staden 1914-18”, waarvoor hij een bekroning kreeg (prijs Provincie West-Vlaanderen 1959).
Samen met zijn vrouw en zijn kinderen speelde hij in de Stadense toneelkring “Kunst en Broedermin”. Na zijn pensioen verhuisde hij in 1968 naar Dilbeek nabij Brussel. Daar sloot hij zich aan bij de plaatselijke toneelkring “De Bietjes” en speelde mee in zowel toneel als operetten. Hij schreef er ook toneelbewerkingen en was
gelegenheidsdichter.

 

 

 

----------------------------------------------------------------------

Bronnen:

 

-          Burgerlijke stand Staden (opzoekingen van diverse genealogen)

-          Website van de brandweer Staden, via www.brandweerstaden.be > geschiedenis

-          Website van toneelkring “De Bietjes” uit Dilbeek, via: http://debietjes.webs.com > operetten 1970-1979, en Toneel 1970-1979

-          ODIS-vermeldingen (databank intermediaire structuren in Vlaanderen) via website: www.odis.be, zoekterm: Billiet. Steekkaart over Billiet Paul

-          Krantenartikelen uit het digitaal krantenarchief van de streek van Ieper, via www.historischekranten.be, zoekwoorden: Billiet AND Staden , en ook: Speyhoek.
Artikel uit
Het Ypersche van 23 juni 1928: Staden (Speyhoek) Kermisfeesten.
Artikelen
uit Het Ypersche van 07-07-1928 tot 04-08-1928: Studie van den notaris over openbare verkoop ter herberg De Speyhoek.

-          Staden Digitale Postkaarten, via http://tinus1.webbuilder02.hostbasket.com. > “Reuzen te Staden” en “Postkaarten Staden” en “Historische Foto's”.

-          Krantenartikel over Lydia Billiet, actrice in de Vlaamse schouwburg te Brussel en dochter van Paul Billiet en Margriet Huyghe

 

<< Terug naar overzichtspagina