Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ÖVNINGAR

" Här kommer jag lägga in lite olika övningar som passar hopphästen. Sidan uppdateras ofta så titta in lite då och då. Du är också välkommen att skicka mail om du har frågor eller synpunkter på övningarna. Jag är också tacksam över tips på övningar. Samtliga avstånd i övningarna är för stor häst. Har du en stor galopperande D-ponny kan den kanske ha samma. Minska ca ½ m för C-ponny. Det bästa är att prova lite försiktigt och sedan "finjustera". Alla avstånd är "standardiserade" så även du med stor häst kan behöva finjustera. Lycka till!

LÖSHOPPNING
Löshoppning är roligt och lärorikt både för unghästen och den lite äldre. Det som är viktigt att tänka på är givetvis säkerheten."Korridoren" måste vara byggd så att hästen inte kan skada sig. Ett tips är att ta väggen i ett ridhus till hjälp. Har man inte tillgång till ridhus så se till att staketet runt ridbanan är så pass högt att hästen inte kan hoppa ut. Den andra sidan bygger man upp med hjälp av hinderstöd och bommar. Vissa ridhus har färdiga löshoppnings anordningar. Kolla! Se till att ni är minst tre personer när ni löshoppar. En som leder hästen fram till korridoren. En som kan mana på med en långpiska och en som "tar emot" hästen. Denna personen kan stå i slutet av korridoren med en hink med något hästen tycker om. Varje gång hästen hoppat får den sig en munsbit. Tänk på att den som manar på med piskan ska INTE jaga hästen utan endast se till att den "hålls igång"
När man löshoppar så låter man hästen först springa igenom korridoren utan hinder ett par gånger. Detta som uppvärmning och för att hästen ska förstå vad det handlar om. Även nu ska hästen efter varje gång få en tugga ur "godishinken".
Sedan bygger man upp hinden bakifrån ett i taget. När hästen hoppat "godkänt" d.v.s 1-2 ggr, bygger man upp nästa o.s.v.
De rättuppstående hindren kan med fördel byggas som saxhinder. Det korrigerar hästen till att hoppa i mitten. Hindren bör inte vara för höga. Avstånden är beräknade arr hindren skall vara 70-120cm höga. Det är inte en fråga om "höjdhopp" utan att utbilda hästen. Unghästar får aldrig hoppa över sin förmåga. De ska bara tycka att det är kul.
Hästen ska vara utrustad med träns utan tyglar eller bara grimma. Det är också lämpligt att använda skydd på benen.


LÖSHOPPNINGSÖVNINGAR
Övningarna är nedskrivna "framifrån" så när du bygger, börja med sista hindret. Att övningarna är numrerade har inget med i vilken ordning de ska användas utan bara ett sätt att få lite reda.

Övning1:rättuppstående;3,3m;rättuppstående;6,6m;rättuppstående;10,2m:rättuppstående
Övning2:rättuppstående;3,2m;rättuppstående;3,5m;rättuppstående;6,6m;rättuppstående;7,0m;rättuppstående7,2m;oxer
Övning 3: rättuppstående;3,4m rättuppstående;6,8m;rättuppstående;7,3m;oxer;7,0m;oxer
Övning 4:rättuppstående;6,7m;rättuppstående;10,2m;oxer;7,5m;rättuppstående


Här kommer lite blandade övningar. Jag är inte så bra på att rita, men hoppas att du kan tyda skisserna ändå.Tänk på att proportionerna kanske inte stämmer, men är det speciella avstånd är de utskrivna. Det är också viktigt att tänka på att det är inte höjden på hindren som avgör hur bra man hoppar utan stilen. Både hästens och ryttarens!
Hoppning på böjda spår.
Den här övningen tränar upp ryttarens blick och förmåga att rida an på hinder. Höjden på hindren ska inte vara för högt. Det kan bli kanska många språng.
Det går bra att hoppa både i trav och galopp. Hindren ska vara rättuppstående av något slag. Övningen passar den häst/ryttare som kommit en liten bit på väg. D.v.s passerat nybörjar och unghäst stadiet.


Cavaletti med travhoppning.
Bommarna eller cavalettin ska ligga med 1,35m-1,40m avstånd för normalstor häst.. Avståndet fram till det lilla hindet (gärna ett kryss) är 2,2m. Den här övningen är utmärkt för nybörjare som ska börja hoppa och för den unga hästen.



Träna rak anridning
I den här övningen tränar man på att rida rakt på hindret. Bra för den som är lite "halvvägs" och givetvis bra för den lite gröna hästen.



Gymnastikhoppning
Gymnastikhoppning tränar upp hästens förmåga att dra upp benen i sprången och styrkan. Ryttaren tränar sig på att rida framtida kombinationer, blick, anridning och följsamhet. Gymnastikhoppning är inte lämpligt för den alltför unga hästen eller nybörjaren.I denna övning rider man an i trav sedan blir det ett studs



Gymnastikhoppning
Anridning i trav även i denna övning. Nu blir det studs igen. Att hoppa stunds är oerhört stärkande för hästens muskler och den måste vara kvick i benen.



Gymnastikhoppning
Anridning i trav. I denna övning kommer hästen trava över bommen, hoppa studs över de 3 första hindren. De två sista är det ett galoppsprång emellan.




Som sagt är jag inte så bra på att rita....
Nu ska vi i alla fall ha lite gymnastikhoppning med anridning i galopp. Först en bom på marken, sedan 2,5m till en sax. Därefter 3,2m till ytterligare en sax.3,4m till ett plank eller annat upprättstående hinder. 3,0 m Till en oxer,3,5m till nästa plank. Så 3,3 m till ännu ett plank och slutligen 3,0 m till oxer. Detta blir en ren studs serie med olika hinder .Mycket för hästen att tänka på eftersom varierade hinder (rättuppstående/oxrar) ger olika språng.




Denna övning rids an i trav. Först kommer ett studs mellan de två rättuppstående hindren. Sedan tar hästen ett galoppsprång mellan de återstående tre.




Denna övning är en utveckling av ovanstående. Skillnaden är bara att nu är avståndet korrigerat för anridning i galopp.




Det här är en övning för "stoppare". Den ska (förhoppningsvis) få hästen att tänka mer framåt och "suga tag" i hindret.

Email: jessie_habo@hotmail.com