Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

HISTÒRIA DE LA BANDERA ALS PAÏSOS CATALANS


PART IX


Banderes catalanes a Sicília

 Giovanni Villani i el seu germà Matteo van publicar l’anomenada “Nuova Crònica”, on apareixen alguns gravats que contenen banderes.  

En un d'ells es reflectixen les “Vespres Sicilianes” del 30 de Març de 1282 quan el poble sicilià es revoltà en favor del domini del rei català i contra la dominació francesa. Allí apareix un soldat del cos d'almogàvers, amb una bandera horitzontal groga amb dues pals verticals vermells.

En un altre gravat, quan els catalans han entrat en Trapani, apareix una bandera catalana també amb pals verticals, amb cua d'oroneta que talla l'últim dels pals.

 

Una altra bandera té forma arredonida al vol i els pals són huit (i huit grocs), semblant a una altra bandera, en aquest cas rectangular que apareix en un gravat on el rei rep ambaixadors del Papa.

En el mateix gravat els escuts dels soldats són daurats i contenen quatre pals rojos. Les banderes en les naus són quatre: una de cinc pals rojos i cinc grocs; una altra cinc rojos i quatre grocs i cua d'oroneta; una altra, en forma d'escut horitzontal, amb quatre pals rojos i quatre grocs (i punta roja); i la ultima té cua d'oroneta i conté cinc pals vermells i cinc grocs.

 

En un gravat distint que reflexa una escena de Messina, apareix una bandera amb cua d'oroneta i tres pals vermells en groc.

 

En el quint gravat que conté banderes, amb Carles de Nàpols presoner de Roger de Llúria, el capità dels invencibles almogàvers, apareix una bandera en forma d'escut amb cinc pals rojos (quatre grocs), una bandera amb doble cua d‘oroneta i quatre pals vermells i quatre grocs (l'últim on se situa la doble cua) i un banderí amb cua d'oroneta i tres pals vermells i tres grocs (l'últim ocupat per la cua).