Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

HISTORIA DE LA BANDERA ALS PAÏSOS CATALANS


Precedents


Banderi de llança

En un segell de Ramon Berenguer IV de 1160 apareix una espècie de banderí de llança. Un altre banderí apareix en un altre segell de datació incerta però anterior a 1162.

 

Altres banderes usades en el mar.

 

En “Banderas de España”, Calvo i Gravalos mencionen una bandera vermella amb tres franges grogues que indiquen que pertanyi a la marina aragonesa del 1263 al 1516.

 

Aquesta bandera podria ser una derivació d'una bandera marinera usada en temps del rei Pere II (III d'Aragó i I de València): bandera lleugerament vertical amb tres franges grogues i tres vermelles (groga la superior i vermella la inferior).

 

Domenech arreplega una bandera mercant barcelonina que és aquarterada amb les barres i vermella amb creu blanca. Calvo i Gravalos l'arrepleguen a “Banderas de España” situant-la en 1479, arreplegant una notícia de Victor Balaguer (1853) que menciona la bandera de Barcelona ciutat, però una imatge no corresponent del Museu d'Arts decoratives de la ciutat. És de notar que aquesta bandera és la catalano-hospitalera (més avant).

 

Banderes catalanes a Provença i Foix

 

La primera menció és una espècie de banderí de llança que apareix en un segell de 1157, propi de Ramon Berenguer IV com a governador de Provença (càrrec que va exercir de 1155 a 1157).

 

Ramon Berenguer V de Provença i el comte de Foix utilitzaven el mateix model de banderí.

 

Es mencionen a finals del segle XII una bandera triangular amb dues franges horitzontals en punta, una bandera en forma d'escut amb punta estesa amb quatre barres; una altra amb tres franges; i una altra també amb forma d’escut però amb punta triangular.

 

En la mateixa època apareixen banderes semblants usades pels reis catalans Alfons I i Pere I.