Kristianstad, staden vid Helgeå

Vilans skola

Med bilder har också Kaj Bengtsson,Kjell Berggren, Eddie Edström, Gunnel Falk (Nilsson), Agneta Hansson (Nordborg), Anne Henricson, Staffan Hultgren, Lars Hörbo, Eva Jonsson (Malmberg), Elsie Jönsson, Gunnar Karlsson, Göran Kähler, Ronny Kvist, Tore Malmström, Torsten Möllerström, Bengt-Åke Nilsson, Birgitta Nilsson (Palmblad), Bo Nilsson (Bryggerigatan 5), Bo Nilsson (Sture Nilssons son), Cerny Ohlander, Ingvar Olsson, Willy Premberg, Gustav Rosberg, Rigmor Sandberg (Svensson) (Ulf) Thomas Stjernquist, Kennet Svantesson, Maritha Svantesson, Åke Svensson Anita Wik (Andersson) m fl bidragit.

Fler bilder: Ernst Björkegren, f 1914      Gamla bilder från bl a 1897, 1911, 1913, 1922, 1928, 1930, 1934 och 1935

Blandade bilder som behöver kompletteras med namn     Lärarkåren 1952

Åke Kroon om Vilan och Vilans skola     Lärare vid Vilans skola 1925 (Åke Kroon)

Storskolan färdig 1927 - Den gamla skolans tillkomst 1910 - Inventarieförteckning från 1923

Sista avslutningen vid Vilans skola den 4 juni 2008smaskolanmin.jpg Bengt-Göran Jönsson minns:

Detta är en bild av Vilans småskola från 1930. Jag började där 1952, och vårt klassrum var åtminstone i första klass till vänster på andra våningen. Jag minns inte om vi gick där även i tvåan. För det mesta användes ingången från

gårdssidan. Min första lärarinna hette Gertrud Skoog, på vårterminen fick vi Kerstin Lundgren. Mina minnen är inte så tydliga, men jag kommer ihåg, hur vi tränade läsning och skrivning. Vi hade en läsebok som hette Nu ska vi läsa, där man kunde läsa om att "mor var rar" och att "far ror". Pojken i boken hette Tor och flickan Lena.
nuskavilasamin.jpg   nuskavilasa2min.jpg

I den salen sjöng jag Flottarkärlek på våren 1953, jag tror det var på "roliga timmen" eller vid avslutningen. I andra klass fick vi en lärarinna som hette Aina Elmén.

Hon gifte sig senare med lärare Axel Fridqvist, som undervisade i storskolan. På första våningen undervisade en äldre lärarinna, som hette fröken Palmblad. Hon gick med käpp. Det fanns lägenheter i huset också. Aina Elmén bodde där och Oscar Järbe, som vi fick i trean sedan.

klass1min.jpg
Klassfoto från första klass, taget på trappan till storskolan. Klicka på bilden för förstoring och de namn jag kommer ihåg!
vilansskolaflyg.jpg
Småskolan till vänster och storskolan till höger. På baksidan av storskolan finns gymnastiksalen, där vi hade julfester och dans kring granen. I trädgården hade vi ibland lektioner i trädgårdsskötsel.


I storskolan gick vi fr o m 3:e klass. Vi hade Oscar Järbe. Han var väl sträng, men inte överdrivet. Han kunde luggas, och en gång i 4:an var det en pojke som fick en väldig massa örfilar en gång, det var nästan otäckt. Han hade spelat pajas, när Järbe hade lämnat oss ensamma en stund. Vårt klassrum var det första på första våningen till vänster med fönster mot baksidan. Alla fönster mot framsidan var belägna i korridorerna. Nästa klassrum efter vårt var Oscar Miörners. Han var överlärare. En liten rund man. Han bodde på Allégatan. Ibland vikarierade hans fru. Längst ned i flygeln undervisade lärare Lunderup. Han var lite yngre än Järbe och Miörner, de var väl en bit över 50, Miörner kanske äldst.
lunderupmin.jpg
Lunderup med KFUM:s Triangelpojkarna. Kjell Berggren längst t v i mittraden.


skolbank1min.jpg
Till höger på första våningen höll Nils Arup till och i klassrummet efter honom Axel Fridqvist. Jag tror att lärare Klinthén kom sedan i den västra flygeln. Jag har lite dimmigare begrepp om andra våningen, men jag vet att Emilia Göransson hade sin klass till höger ovanför Arup, sedan kan jag inte säga något bestämt. Lizzie Holmqvist och Ella Månsson fanns också någonstans och en annan manlig lärare, som jag inte alls minns namnet på.

gossorkesternmin.jpg
Kristianstads Gossorkester spelar vid skolavslutning 1956, Tommy Nilsson, tidigare Bruksgatan 6, har skickat bilden. Klicka för förstoring och några namn!
Uppe på tredje våningen bodde vaktmästarparet Ekström. Han hette Ludvig. Han var stor och kraftig och troligen bortemot de 60 han också. Han brukade ha en svart vegamössa och storrutig skjorta och hängslen. Han gällde nog mest för att vara snäll. Hans fru städade. Häruppe fanns även filmsalen med amfiteatraliskt ordnade bänkar. Längst bak surrade 16mm-projektorn. Det var uppskattad och rolig tilldragelse, när vi skulle upp dit och se på film. Det handlade mest om djurfilmer, jag minns särskilt att vi såg en film om räven.

I ett litet rum på andra eller tredje våningen fanns biblioteket. Dit fick vi gå en gång i veckan. Läraren låste upp, och så fick vi låna en bok och lämna tillbaka.

Nere på första våningen närmast trappan till vänster var lärarrummet, det verkade inte så stort, och jag minns inte, att jag någonsin var inne där. Intill var ett litet materielrum, där bl a planscher, kartor och läseböcker förvarades. Vi fick ibland bära in Nils Holgerssons underbara resa och ha högläsning ur den. Även Svenskarna och deras hövdingar fanns där, och Sörgården. blackhornmin.jpg

Vi hade hembygdskunskap och lärde oss då om Kristianstadstrakten och Skåne, men gick också igenom alla Sveriges landskap i geografi. Vi skrev ibland med bläck. Då hade vi ett pennskaft med ett löst stift i, som doppades i bläckhornet på bänken. Vi fick själva hålla med bläck. Det kunde man köpa i Havannamagasinet. Jag minns inte om man måste köpa pennskaft och stift också, men en gång skulle vi köpa en reservoarpenna i alla fall. Min var grön. Den doppade man i bläckhornet och sög in bläck med en liten spak på pennan.

Framme i klassrummet vid fönstret stod orgeln. På den spelade Järbe morgonpsalm, ofta Dina klara sol, och eftermiddagspsalmen Så går en dag. Vi sjöng och läste Fader vår varje dag. Jag trodde länge, att det stod "fräls oss från ungdom" i bönen, men har sedan länge tagits ur den villfarelsen.


storskolan.jpg
När vi hade teckning, fick vi gå ut i korridoren och hämta vatten i stålmuggar. Där fanns också vattenfontänen som man drack vatten ur. Man vred på en kran, så sköt en liten stråle upp. De har nästan försvunnit helt mumera, men de var ju praktiska, man slapp allt krångel med plastmuggar.

Utanpå fönstret i korridoren satt en termometer, som även visade högsta och lägsta temperaturen. Man nollställde den genom att vrida på ett handtag på insidan av fönstret. Då tippade termometern upp och ned, och kvicksilvret åkte tillbaka. Jag är inte säker på hur det egentligen fungerade, men jag minns att Järbe vred på den ibland.


Bilder från Vilans skola idag, 2007-04-29

vilansskola9min.jpg
Till höger på andra våningen var vårt klassrum i 1:a och 2:a klass
vilansskola14min.jpg vilansskola2min.jpg vilansskola8min.jpg vilansskola3min.jpg

vilansskola4min.jpg
På första våningen, de tre eller fyra första fönsterna från vänster, var vårt klassrum i 3:e och 4:e klass
vilansskola7min.jpg vilansskola6min.jpg vilansskola5min.jpg
Hagtornsvägen med Allan Olssons och KBS

Vi stod vid vissa tillfällen uppställda framför trappan och flaggstången, kanske på Svenska flaggans dag, och sjöng nationalsången och Vår Gud är oss en väldig borg. Jag tror att pastor Andreasson var där också. Kanske gjorde vi så på examensdagarna.

klassfotomin.jpg
Lars Hörbos klassfoto i klass 2J 1963/64
På den stora grusplanen spelade vi rundboll. Det var ganska långa sträckor att springa, och fick man en bra träff på bollen, kunde den fara över staketet och ut på Allégatan. Men det var bara värstingarna som klarade det. Vi spelade också kula vid småskolans vägg, och "hystade" boll mot väggen. Långrep var också populärt att hoppa, även bland pojkarna, det gick för sig. Det fanns olika hastigheter att välja: kaffe, grädde, blixt och dunder, den som höll sig hoppande längst, var den bäste - ungefär.

Slöjdsalen fanns i källaren närmast KBS. Vi hade särskilda slöjdförkläden på oss. Blå. De fick vi ta med oss hemifrån. Mor hade sytt mitt och även min gymnastikpåse, som det var broderat BGJ på - Bengt-Göran Jönsson. Förresten stavade jag slöjd med y, slyd, på mitt schema. Det var Järbe vi hade även i slöjd. Bara pojkarna hade träslöjd, var flickorna höll till, minns jag inte. I småskolans källare fanns ett skolkök och en barnbespisningslokal. Jag gick alltid hem på lunchen, som vi aldrig kallade "lunch" utan middag.


Min väg hem gick via Genvägen österut förbi slakteriet, som ofta släppte ut en ganska vidrig stank, diagonalt över lekplatsen, förbi Yngve Holmbergs uppför Torggatan, över övergångsstället vid Havannamagasinet, ned i Bruksgatan längs Träbolaget, till höger i Bryggerigatan och hem till nr 5. Den första tiden i förste klass följde mor mig till och från skolan, sedan var vi några stycken, som gick tillsammans. Lekplatsen kunde orsaka försening. Det var frestande att stanna och gunga eller åka karusell en stund eller klättra i klätterträdet eller åka rutschbana. Där fanns en labyrint som var gjord av runda trästubbar. De blev med tiden ganska hala och bevuxna med svamp. Där fanns också gungbrädor och en fjädrande gunghäst. En stor sandlåda. Det var en fin lekplats, och det växte syréner runtomkring. Jag tror det stod ett äppelträd där också, som man kunde ta äpplen från, utan att palla.
klass3min.jpg
Klassfoto från tredje klass. Klicka på bilden för förstoring och de namn jag kommer ihåg!

Ingvar Olssons skolfotoningvar1klassmin.jpg


ingvar03min.jpg
ingvar5859min.jpg

ingvar02min.jpg


ingvar3klassmin.jpg

Vid kanten av skolgården mot Genvägen växte kastanjer, som vi naturligtvis ofta plockade upp och kastade omkring oss. Det kunde bli slagsmål på skolgården. Det var inget ovanligt. Då bildades en stor ring av ungar som hejade och skrek. Det kom oftast ganska snart en lärare och skilde kombatanterna åt.

En tid var det några som kallade mig "flodhästen", för jag hade så stort mellanrum mellan mina framtänder, som annars var friska och starka, jag har kvar samma tänder än idag utan en enda lagning, och nu har mellanrummet försvunnit.

skolplansch.jpg Folktandvården fanns inne i stan, ja ännu längre bort: ute på Östermalm i hörnet mellan Lasarettsboulevarden, Snapphanevägen och Bokvägen mittemot Centralskolan eller Östra skolan, som den hette förr. Det var ingång från gaveln, och där satt ett runt fönster. Det var hemskt att gå in där, fast där fanns ett stort akvarium, som det kunde ha varit roligt att titta på, om inte ångesten för tandläkarstolen helt blockerat alla andra intryck. Det gjorde ont hos tandläkaren förr. Det var gruvligt. Och tandläkare var arga, särskilt äldre kvinnliga.

På Centralskolan fanns vår skolsköterska, syster Elly. På Vilan hade vi inte någon. Hon kom ut dit ibland, eller också fick vi komma till henne. Undrar hur vi kom dit, kanske vi gick hela vägen. Buss kom inte på frågan, om det inte handlade om utflykter på några mil. Jag tror inte att vi cyklade alla på en gång. Vi kanske gick. Det var inte roligt att komma till syster Elly heller, för det handlade oftast om sprutor då. Vaccineringar och tuberkulostest. Skolläkaren var en äldre man som hette Harald Hasselgren. Han hade skrivit i mitt hälsokort: "Spinkig men pigg." Pigg är jag nog ännu, men det spinkiga har gett med sig.

Jag var lite speciell, vad gällde hälsan. Jag hade ett klaffel på hjärtat efter mässlingen och hjärtsäcksinflammation i fyraårsåldern, och gick på kontroll hos doktor Inga Laurin i samma hus som Kristianstadsbladet. Hennes man Gustav Willén, hade också läkarmottagning där. Senare skulle jag bli klasskamrat i gymnasiet med deras dotter Gudrun. Hos doktor Laurin fanns både EKG och en genomlysningsapparat eller maskin kan man nästan säga, för man steg in i den som i en spårvagn nästan och så fick man stå alldeles stilla och lyfta armarna och sänka armarna och vrida sig på sidan m m, och det var kolmörkt i rummet. Jag var delvis befriad från gymnastiken, när jag skulle göra värnplikten så småningom, hade hjärtfelet vuxit bort. Jag var aldrig särskilt rädd om mig, utom på gymnastiken.

betygsbokmin.jpg betygsbok2min.jpg betygsbok3min.jpg betygsbok4min.jpg

Vi hade Trädgårdsskötsel på schemat någon period, och då fick vi vara i Järbes trädgård på baksidan av skolan. Han hade även bikupor och demonstrerade, hur dessa hanterades. Han hade en lång grå skyddsrock på sig vid sådana tillfällen, liksom i slöjden.

Det var Järbe som uppmuntrade mig och min mor och far att låta mig söka in på läroverket efter 4:e klass. Jag var väl rätt intresserad av skolan och det gick bra för mig. Jag kom in på läroverket 1956. Kanske pepprade Järbe betygen något, för många små a:n var det. Jag vet inte om någon direkt älskade Oscar Järbe, men han var rejäl och seriös. Han hade respekt med sig. Jag tror jag känner en viss vördnad för honom idag. Han hade förresten en svart Triumph, en kantig och konstig bil, tyckte vi. Den var inte så vanlig. Jag tror det är hans son som heter Bengt Järbe och har skrivit böcker om Stockholms historia, bor eller bodde i Stockholm, jag tror knappt att han lever. Han bodde visst på Kapellgatan förr, i hörnet av Götgatan mittemot den lilla Riddargatan, eller var det Oscar själv som flyttade dit efter pensionen?

I den västra flygelns källare var toaletterna, och på baksidan gymnastiksalen med omklädningsrum för pojkarna till höger och för flickorna till vänster. Vi hade gemensam gymnastik. Ibland fick vi duscha i källaren, men det var nog inte gemensamt. Järbe hade gymnastiken också, alltid i vit skjorta och slips, grå kostymbyxor med hängslen. Det hade han nere i duschrummet också, på behörigt avstånd från vattnet. Han behövde knappast duscha. Det hade nästan varit makabert.

På Hagtornsvägen nära skolan fanns nybyggda hyreshus med affärer, bl a Allan Olssons livs. Den hade tidigare legat på Odalgatan eller Gränsgatan. Det fanns även en KBS-butik där och en mjölkaffär, där vi brukade köpa frallor för 8 öre stycket, fast vi kallade dem franskbrödbullar. "Frallor" sa man inte då.


eddieklassfmin.jpg
Klass 2 I 1963/64
(Bengt) Eddie Edströms klass

På Hagtornsvägen nära skolan fanns nybyggda hyreshus med affärer, bl a Allan Olssons livs. Den hade tidigare legat på Odalgatan eller Gränsgatan. Det fanns även en KBS-butik där och en mjölkaffär, där vi brukade köpa frallor för 8 öre stycket, fast vi kallade dem franskbrödbullar. "Frallor" sa man inte då.


klassfoto1961xmin.jpg
Bo Nilssons klassfoto från 1961 och en del andra bilder
willypklass2min.jpg
Willy Prembergs skolfoton 1948-50
kjellbklass1min.jpg Kjell Berggrens klassfoto från första klass. 1949. Kjell är nr 2 från höger i översta raden. I mellersta raden längst till vänster står Lasse Lassesson och i första raden längst till vänster Birgitta Persson.

kjellbklass2min.jpg
Kjell Berggrens klassfoto från andra klass 1950.
thomasstjernqvist_2min.jpg
(Ulf) Thomas Stjernquists klassfoto från 1961/62.Min skolväg

skolvagkarta.jpg Min väg från skolan gick via Genvägen förbi KBS på höger sida. Det luktade ibland vedervärdigt inifrån slakteriet, men man vänjer sig och kan faktiskt konstigt nog nästan lära sig att tycka om en viss stank. På vänster sida låg direktörens villa med trädgård. Efter den vek man av åt vänster och sneddade över lekplatsen. Där är idag en steril och ödslig parkeringsplats. Då var det en grusplan, omgiven av buskar och träd. Det var lummigt där. Där var syréner och olika blommande buskar runt om. Österut vidtog ett koloniområde med små stugor och jordlotter. Bara asfalt idag. Det fanns ett klätterträd, rutschbana, slänggungor och vanliga gungor, sandlåda, en fjädrande häst, två gungbrädor, en karusell och en labyrint av trästubbar. Det var en fin lekplats, och det tog alltid lite extra tid att passera den på väg till eller ifrån skolan. Vi var där och lekte också vid andra tillfällen.

Efter lekplatsen kom man upp till det låga trähuset på hörnet till Torggatan. Det kallades Arken, och där bodde Ingvar Olssons farföräldrar. Vidare uppför Torggatan passerade man ett "halvt"

hus som låg tryckt mot gaveln av ett hyreshus, där Leif Olofsson bodde. I det "halva" huset bodde Yngve Holmberg med familj. Han hade en två söner som hette Jan och Bo och en syster som hette Ingegerd. Yngve Holmberg handlade med däck. Han satt nere i källaren och skar nya mönster i begagnade däck och sålde mycket till böndernas bilvagnar. Han hade en bror som handlade med bilar. Han hette Erik och bodde inne i stan på norr, jag tror det var i Östra Storgatan 4, stans äldsta hus. Yngve Holmberg blev änkeman runt 1960. Han köpte en TV av Rudolf Pilz och far. Bo har en bilfrima i Gualöv numera. Det står Holmbergs Bil på en skylt där. Firman fanns i Fjälkinge förut.

Uppe vid Långebrogatan låg Sture Nilssons livs till vänster och på höger sida var Ericssons trädgård. De hade charkuteriaffären, som låg några meter bort på Långebrogatan mot stan. Man gick över på övergångsstället mittför Havannamagasinet, förbi blomsteraffären och Edvin Jönssons frisörsalong och Joel Johanssons kontor, vek av ned på Bruksgatan med Vilans Glas på hörnet till höger. Så gick man längs Träbolagets plank på vänster sida ned mot bryggeriet. Larssons bostadshus på hörnet till Bryggerigatan. Längs Bryggerigatan med Larssons trädgård på vänster sida, och så var man hemma. Bryggerigatan 5. Bara vanskötta gräs- och grusytor idag, hela området mellan Bryggerigatan och Långebrogatan. Härifrån utgick jag, hit återvände jag. Alltid. Det var hemma.