Vilans Vänner Kristianstad
Poliser på Vilan

Under åren 1887-1941 var Vilan ett municipalsamhälle inom Norra Åsums landskommun. Man svarade då för en rad stadsliknande funktioner, t ex polis. Hur många poliser som tjänstgjort på Vilan vet vi för närvarande inte, men nedan följer tre som vi känner till.


Per Pettersson, "Bomma-Petter", f 1848, d 193?

Uppgifter och bilder har lämnats av Rune Björkkvist och Lars Björkkvist, den senare dotterdotterdotterson till Bomma-Petter.

Bomma-Petter bodde på Bryggerigatan 4. Han var polis och bomvakt vid Långebrogatan på 1800-talet. Där fanns en bom ungefär vid Vilans torg eller Malmströms conditori, där man måste betala en avgift för att forsla varor in till Kristianstad. Avgift och bom togs bort 1903. Det är troligt att namnet Bomgatan har sin förklaring där. Bomma-Petters riktiga namn var Per Pettersson. Han var född 1848. Hans hustru hette Hanna och tillsammans fick de fyra barn, Emma, Lasse, Anna och Gustav.

bommapettermin.jpg
molin2.jpg


malmstrom.jpg


I en insändare i Kristianstadsbladet i början av 1960-talet med signaturen Mason (Malte Åkesson), journalist och själv vilanbo, nämns polis Molin:

I min barndoms vilda Vilan, dit ingen stabo gärna förirrade sig efter mörkrets inbrott, satte man inte folk i buren för vilka bagateller som helst. Grannskapet till finkan bjöd i alla fall oss ungar på åtskillig spänning. Dit fördes bl a under årens lopp åtskilliga så kallade tattare. Det fanns många av dem bortåt Vä och så, innan landsfiskal Holmgren började sina kända utrensningar i dessa trakter.

Gamle polis Mohlin, still going strong, kan berätta åtskilligt om sina nappatag med dessa fruktade hästkarlar. Lättast var lördagsklientelet. När de vilda gossarna kom farande med sina ekipage genom Långebrogatans modd, så att leran stänkte uppåt fönstren i tredje våningen, var det egentligen bara att gå ut och grabba tag i hästtömmarna. Resten klarade slänten ned mot polishuset.

Värre var det då det kommit till nattliga familjekrig hemma hos någon av de farande svennernas släktningar på Vilan. När man i sådana sammanhang störtade sig in i trappor och prång, gällde det att vara beredd på att vrida kniven ur handen på en kältring. Nåja, Mohlin kunde alla de där greppen. Han hade fått åtskillig träning under årens lopp.


Göte Björklund, f 1923 minns:

I början på 1900-talet fanns poliser stationerade på Vilan. Göte Björklund känner väl till Jöns Molin och Helmer Malmström. Molin var gift och de hade en dotter. Han var en vänlig polis som ofta sågs ute och patrullerade. I samma hus som Brandstationen fanns en finka men troligen utan poliskontor.

Molin bodde i en villa på Borggatan bakom skolan. Personer som var svårhanterliga att ta hand om löste Molin genom att ringa till Götes far som var vältränad och stark. Samarbetet mellan dem fungerade bra. Vad Göte minns så var Molin en vänlig polis. Vid ett tillfälle kom Göte cyklande med en passagerare. Molin ingrep aldrig mot Göte.

Malmström bodde i August Björklunds fastighet på Hantverkargatan 10. Han var gift och hade två barn, en son Sven och en dotter vars namn Göte glömt. Malmström umgicks med Götes föräldrar. Malmström ägde en motorcykel med sidovagn. Göte kommer inte ihåg något om Malmström som polis.