Byggmästaregatan mellan Poppelvägen i väster och Gränsgatan i öster


karta1952.jpg


Fastigheter på norra sidan från väster

Nr 18 F fiskhandlaren Carl Pettersson

Nr 16 Syrgasfabriken

Nr 14 Frostensson (Odalgatan 12)

Nr 12 Åkare Nils Johansson

Nr 10 Henning Härning
Nr 8 och 6 Obebyggda tomter

Nr 4 Stationskarl Anders Olsson
Viktor Jönsson
Sture Andersson
P-A Persson

Nr 2 F gjutmästaren Harry Forslund (Gränsgatan 12)

Fastigheter på södra sidan från väster

Nr 13 Idrottsplatsvaktmästare Ragnar Malmberg (Odalgatan 14)

Nr 11 Karl Gustavsson / Viking Jernklint

Nr 9 Elida Rönnholm

Nr 7 och 5 Obebyggda tomter

Nr 3 Dahl/Arvidsson

Nr 1 Snickare Ola Andersson (Gränsgatan 16)


Roy Jönsson minns

Fiskhandlare Carl Pettersson på nr 18 gick ständigt under namnet "Silla-Petter". Sådana öknamn brukar ärvas av barnen och kanske var det därför att en del av barnen bytte namn till Premberg. Emellertid flyttade gamle Pettersson på äldre dagar till Genvägen 8.

Nr 12 byggdes av And. Rönnholm. Han hade t.o.m. kor inne på gården. Därefter bodde Nils Johanson där bl.a. Nisse hade en pojke också, som hette Ronny, som i tidig ålder åkte med djurtransportörer på KBS.

nr 10 bodde alltså Henning Härning. Han var, som Monika Arvidsson mycket riktigt beskrev honom en klippa i Missionsförsamlingen. Som nära granne fick jag också gå till söndagsskolan hand i hand med den snälle mannen. Ett dystert minne har jag aven söndagsmorgon i början på 40-talet. Det hade snöat så extremt mycket, att det var omöjligt att ta sig till söndagsskolan på Allégatan. De boende var ute på morgonen och försökte skotta en väg dit, men tyvärr!

På ovanvåningen i nr 4 bodde målare Viktor Jönsson med fru Hildegard, döttrarna Elsie och Christina och sonen Roy. Storasyster Dagny hade redan flugit ut från boet. På första våningen bodde Sture och Brita Andersson med pojken Hasse. Han fick ett smeknamn ganska snart: ''Hasse Mamma". Han var det första barnet i vår krets som kallade sin mor Mamma. På andra sidan bodde en tid Per Persson och Wivan. Per jobbade på SydKraft om jag inte missminner mig. Dom hade en pojke som var yngre än mig. Namnet har jag glömt.

Sist på gatan i nr 2 men med adressen Gränsgatan bodde Harry Forslund med fru och någon vid namn Isaksson, en ensam dam med två pojkar varav Kjell Isaksson senare hade frisersalong i Allan Olssons gamla affär på Gränsgatan.

roysfarfarblamin.jpg
Mors dag 1932, familjen Viktor Jönsson

Ragnar Malmberg med frun Edit bodde på Byggmästaregatan också, i nr 13, men hade adress Odalgatan. De hade en grabb som hette Hans och var jämngammal med mig, samt en som var yngre, Jan, plus en flicka som var i ålder med min syster Christina. Ragnar var en barsk man, och gav inte oss några fördelar, då det gällde att använda gräsplanen på Vilans idrottsplats, trots att han bodde nästan intill. I samma hus bodde en kortare tid, när de blivit föräldralösa, Fred och Ingvar som var brorsbarn till Ragnar.

Karl Gustavsson ägde huset nr 11. En tid bodde där en familj som hette Kjellkvist och de hade en pojke som hette John och var i min ålder. Efter Gustavsson så kom Jernklint dit och tog över huset. Han var en skrot- och antiksamlare, som hade särskild förkärlek till klockor.

Bengt Jönsson minns också Viking Jernklint

I nr 9 basade Ellida Rönnholm, när jag växte upp, och sonen Allan och en syster Astrid bodde där. Därefter tror jag att Einar och Valborg Pettersson flyttade in där. De hade ett antal barn varav en kille, Lars-Rune, som var lika gammal som jag plus någon syster. Lars-Rune var en duktig fotbollsspelare, som senare gjorde stor lycka i KIS, de flyttade senare till Egna Hem. Synd bara att han Inte visade talangerna på Odals lekplats?

De obebyggda tomterna 5 och 7 utnyttjade på senare tid Bröderna Johansson. Det var bröderna John "Nonne" och Kurt Johansson som öppnat affär och kunde ta vara på marken.

Sedan hamnar vi på Byggmästaregatan 3, som Monica och Per Arvidsson så bra beskrivit. Jag vet också att Harald Karlsson byggde huset och när vi bodde på fyran så bodde familjen Tage Dahl där med sonen Seth och flickan Kerstin. Därefter flyttade familjen Axel Persson dit och 1944 så adopterade de en finsk flyktinggrabb, de var själv barnlösa då. Paavo blev ju en ny bekantskap för både mig och de andra i familjen. Han var ett år yngre än mig, men följde ofta med mig på lekis och fick på så sätt någon form utav syskonkärlek till mig. En gång då vi hade lite brottningsträning på Lekis några kompisar och jag, så kom jag i underläge. Då fattade Paavo humör och gav sig på min kompis som brottat ner mig. Han var förtvivlad och vi fick berätta för honom att det bara var på skoj. Därefter kom fam. Arvid & och Ines Arvidsson med barnen Monica och Pär till huset. På ovanvåningen bodde mycket riktigt "Mjölkatanterna" fröknarna Larsson. I övrigt hänvisar jag till beskrivningen och bilderna som syskonen Arvidsson lämnat.

Den äldre mannen snickare Ola Andersson i nr 1 hade jag inte mycket kontakt med, men kommer ihåg honom. Han hade f ö adressen
Gränsgatan 16.


byggmastaregatanbild.jpg