Kristianstad, staden vid Helgeå

forsamlingshem.jpg


Församlingshemmet år 1902, då det tydligen var skola här. Under min barndom var det församlingshem i ingången till vänster och barnträdgård, Kindergarten, till höger. Vem som drev detta tidiga dagis, vet jag
inte, men jag tillbringade något år där efter tiden på Yllefabrikens daghem på Uddevägen. Jag minns det tydligt, och jag trivdes bra där. Vi fick leka och rita, klippa och klistra. De angenäma associationer jag fortfarande får av lukten av Björnklister har sitt ursprung här. Inte för att det är särskilt lätt att få tag på Björnklister idag, tyvärr, men jag kan ännu känna doften i mina näsborrar. Guldstjärnor och änglar i glanspapper träder också fram, när jag ser denna bild. Ute på grusplanen hade vi också lekar, Björnen sover t ex. Kastanjer kunde man plocka under träden längs Långebrogatan. Där fanns också ett långt cykelställ med välvt tak i korrugerad plåt.
andreassonmfrumin.jpg
Lennart Andreasson med fru


bjornklister.jpg
I församlingshemmet döptes jag av prosten Lundgren, och där döptes även min syster 1957 av pastor Lennart Andreasson. Den gången hade jag en vinröd blazer. Jag var tolv år då. Jag gick också och läste här sommaren 1959. Den dagen Ingemar Johansson blivit världsmästare i tungviktsboxning blev vi släppta lite tidigare, för Andreasson tyckte vi kunde fira hans seger. Jag gick även i söndagsskola i församlingshemmet. Vi fick ett söndagsskoleblad med oss hem varje söndag. Jag tror, att vi hade någon form av läxa också. Vilka fröknarna var som ledde söndagsskolan, minns jag inte. Kanske Ella Månsson, som Gunnel Falk nämner, för henne kommer jag i håg från Vilans skola.

Julfester hade vi och dans kring granen. Gottpåsar delades ut. Intrycket av de stora granarna med elektrisk belysning i församlingssalen är också ett sådant där djupt minne jag bär med mig. När jag idag sitter i kyrkan här hemma i Olofström och tittar på granarna, så händer det, att ett slags fjärran känsla från längesedan kommer upp, just av granarnas elektriska ljus. Det är något beständigt, som känns bra att ha. Elektrisk julgransbelysning var inte något självklart på den tiden. Vi hade det inte på många år. Vi hade levande ljus, som man fick tända en stund ibland och sitta och titta på. Det var helt förbjudet att gå ifrån en gran med tända ljus.
konfirmationmin.jpg
Konfirmationsfoto

luciamin.jpg maskeradmin.jpg
De här två bilderna har jag fått från Bengt (Eddie) Edström. Luciafesten är med säkerhet från lekskolan i Församlingshemmet. Den andra bilden är troligen också därifrån.

När gamla posten revs, blev det postkontor i församlingshemmet. Ett nytt församlingshem byggdes nere vid Vilans skola. Där har jag aldrig varit, för då hade jag lämnat Vilan. 1965 flyttade vi in till Södergatan i Heliga Trefaldighets församling. På postkontoret har jag varit av ren nyfikenhet och tänkt på barndomens söndagsskola. Nu är hela huset utplånat.


nyaforsamlingshemmet.jpg
Nya församlingshemmet


Gunnel Falk skriver om församlingshemmet på http://goto.glocalnet.net/langebro/:

I Församlingshemmet gick vi i söndagsskola. Ella Månsson som också var lärinna ledde söndagsskolan. På sommaren hade vi utfärd till Åsums Fure där vi blev bjudna på bullar och mjölk. Till jularna hade vi julfest då vi fick dansa kring granen, gå luciatåg och få gottpåsar med oss hem. När vi blev äldre hade vi ungdomssamling där vi sydde. Prosten Lundgren som hade cyklat från Åsum för att vara med, läste ur Bibeln.Vi blev bjudna på chokladmjölk och kakor. Pastorsexpeditionen var också inrymd i Försammlingshemmet.

Pastorsexpeditionen fanns, när jag var barn, på Åsumsvägen efter järnvägsövergången till höger på vägen ut mot Hedentorp. Där bodde också pastor Andreasson, men han hade visst bott lite längre ut mot Åsum på vänster sida, om jag minns rätt. Mitt emot pastorsexpeditionen bodde Lasse Åström, som gick i samma klass som jag på Vilans skola.

Längst till vänster på bilden syns ett annat hus i två våningar. På 1950-talet fanns en miniatyrgolfbana där på planen mellan huset och Långebrogatan. Han som rådde om den hette Nordfeldt. Det var populärt med minigolf, och där var alltid mycket folk och spelade om kvällarna.


Fler bilder från Församlingshemmet, lämnade av Eva Jonsson, f Malmberg från Odalgatan 14
Bilderna är tagna, när hennes syster Karin var i Kindergarten 1956

kinderg56_0min.jpg kinderg56_1min.jpg kinderg56_2min.jpg

kinderg56_4min.jpg kinderg56_6min.jpg kinderg56_9min.jpg