Kristianstad, staden vid Helgeå

essokonsum.jpg

Den här bilden bör vara från omkr 1960, tror jag.

Till vänster syns skylten till den nya essomacken och därbortom Fasths conditori. Längst bort i bilden skymtar församlingshemmet och delar av Hvilans mekaniska. På höger sida av Långebrogatan ligger konsumhuset. Jag minns en färghandel i detta hus och konsumbutiken, övriga affärer har jag inte något minne av.

Gunnel Falk nämner flera på http://goto.glocalnet.net/langebro/:

Andra sidan av Allégatan låg Abrahamssons hus som rymde många affärer bl.a. Rings cigarraffär som ägdes av Agda Ring och hennes dotter Ingrid. De sålde tidningar tog emot tips och hade också bokmärken som vi kunde köpa. Tidningsbudet Folke kom med Kristianstadsbladet kl. 13 em, så man fick till Rings och hämta den. Man kunde också få gratulationskort textade.

Intill låg Luttrups färghandel som ägdes av David Birke. I samma hus fanns också Kooperativa med nya affärer där speceri, charkuteri och mjölkaffär var åtskilda.Där var stora skyltfönster, kyldiskar m.m. så det var moderna affärer.

Mjölkaffären sköttes av Majken Rillner. I källaren hade de mangelbord som man fick hyra. På andra våningen i samma hus hade Thea Jönsson Damfrisering.

Efter Abrahamsson hade vi en brant backe särskilt vintertid kunde vi ralla nerför den. Längre bort var Essomacken som ägdes av Malte Persson och nedanför låg Vilans Frivilliga Brandkår som förutom att vara med om att släcka eldsvådor också ställde upp på Hedentorps nöjesplats och på jularna var de med och ordnade dans kring granen nere på Vilans torg med långdans ner i gatorna.

När jag läser Gunnels beskrivning, drar jag mig också till minnes Rings tobaksaffär, och jag minns även, att det fanns en damfrisörska i huset. Jag var med mor där någon gång och fick sitta och bläddra i tidningar, medan hon permanentades. Mangelrummet i källaren minns jag väl. Det var ett spännande evenemang, när vi drog iväg med tvätten i en korg på cykeln bort till "kopra". Det var en stor elmangel. Jag tyckte det var så roligt att sköta spakarna. Man förde in en spak, när mangelblocket skulle lyfta för byte av tvätt på mangelbordet. Det var stora tunga marmorblock. När bytet var klart, drog man i en annan spak, så satte mangeln sig i rörelse igen. Fram och tillbaka gick det tunga mangelblocket. Det kostade pengar, som man stoppade i en automat, efterhand som tiden gick ut.

På min tid var det Boka-Svensson som ägde huset, vår hyresvärd i Bryggerigatan. Av människor som bodde här minns jag bara Oskar Klinthén, som var lärare på Vilans skola. Jag uppfattade det som ett modernt och fint hus.

Till höger utanför bilden hitom konsumhuset låg Svenssons Bryggeri. Där gjordes svagdricka. De hade en eller två bilar som körde ut och sålde. Den ena bilen kördes av två bröder. De kallades Natt och Dag, för de körde ofta väldigt sent på kvällarna. Den ene brodern hette Bertil och bodde i Bryggerigatan 7, vårt grannhus. Han var gårdskarl där och gick alltid klädd i blå overall och keps. Han bodde i den ena marklägenheten med sin gamla mor. Det påstods, att de slog ihop och sålde gamla slattar från drickakaggarna, men det kan vara illasinnat förtal. Det förekom dock klagomål på surt dricka. svenssonsdricka2min.jpg