Vilans Vänner Kristianstad
gunvorakessonstorbild.jpg

En stor missionsvän

Publicerad i Kristianstadsbladet: 7 februari 2009

Gunvor Åkesson, Kristianstad, har avlidit i en ålder av 84 år.

Bild: Lasse Ottosson
Gunvor var född i Kristianstad och dotter till bryggeriägare Sigfrid Åkesson och hans hustru Ellen, född Rosengren. Fadern drev Hvilans Bryggeri och Gunvor fick ibland rycka in och hjälpa till med utkörning av drycker.

Annars var det kontorsarbete som blev hennes dagliga sysselsättning. Hon arbetade på Damkappor i nästan 30 år och därefter på Länsstyrelsen i 19 år.

Gunvor Åkesson var en stor missionsvän. Som församlingsmedlem i Elimkyrkan och därefter Östermalmskyrkan var hon ledare för missionsgruppen som stödde missionärer, särskilt i Kongo.

Erikshjälpen ägnade hon stor del av sin fritid. Hon samlade in och förmedlade kläder, skor, mattor, leksaker och mycket annat. Många kom och lämnade saker och allt sorterades av Gunvor och några medhjälpare för att sedan skickas till Erikshjälpen för vidare befordran. En gång fick Gunvor följa med en hjälptransport till Rumänien där Erikshjälpen invigde en barnby.

"Bröd till bröder" var en annan gren av Gunvors hjälpverksamhet. De finare prylarna såldes genom en second hand-butik och omvandlades till pengar.

Sammanhållningen inom släkten var god och Gunvor har alltid varit mån om att träffas regelbundet. 1954 inleddes släktträffarna och varje annandag pingst under 40 år hade man sina träffar. Familjerna turades om att ansvara för de hemliga rundorna som innefattade samling på viss plats, frukost i det gröna och efter en runda med flera stopp för sevärdheter, middag för social samvaro.

Efter ett uppehåll på sex år togs de Åkessonska släktträffarna upp igen och nu är man uppe i 47 träffar. Allt är dokumenterat i två gästböcker.

Gunvors närmaste är kusiner med familjer och många vänner.

Bertil Åkesson