Vilans Vänner Kristianstad
bryggerigatan_ovisstmin.jpg
Klicka på bilden för förstoring!

Jag är osäker på var jag fått den här bilden ifrån, förmodligen någonstans på nätet. Först visste jag inte alls, var jag skulle placera den men efter ingående granskning började jag ana detaljer, som var mycket kända för mig. Detta är alltså vad jag tror mig se - jag är nästan säker. Jag tror, att bilden är tagen på Bryggerigatan österut utanför nr 7, som alltså befinner sig till höger i bilden. Fönster och dörr, staket, björkar - allt stämmer, även om det bara var två björkar kvar, när jag var liten på 1950-talet. Staketen försvann tidigt, men även dem minns jag.

När jag sedan flyttar blicken vidare i bilden, anar jag fönsterna på "vårt" hus, nr 5, Boka-Svenssons. Om bilden är från 1890 eller åren därefter, bör det vara när han själv bodde där. Jag kan med god vilja också skymta järnstolparna till balkongen över ytterdörren.

Efter nr 5 kan jag se ytterdörren till nr 5, Nilla Svenssons, som satt i en något utbyggd förstuga. Därefter en massa buskar, som kan tänkas ha omgett Möllerströms hus.

På vänster sida av gatan syns inga hus men visst kan Bomma-Petters hus ha legat till vänster innanför buskarna, där det på bilden verkar befinna sig någon form av flyttlass.

För jämförelsens skull har jag nedan lagt in ett par bilder från senare tid.

Om någon har mera information om den här bilden eller kan bekräfta/dementera mina slutsatser, är jag tacksam!

Bengt Jönsson

bryggerigatan_ovisst2.jpg

En bild från 1950-talet från andra hållet


bryggerigatan_ovisst3.jpg

Nillas hus, nr 3, med den utskjutande förstugan, som syns på den gamla bilden. Inga buskar vid Möllerströms längre.