Jeftan Santic
Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
JEФTAH  ШAHTИЋ
пjecниk


        JEФTAH  ШAHTИЋ (1875 – 1896) je млађи брат Алексе Шантића. Јефтан није живио у вријеме настајања „Просвјете“, а овдје смо га уврстили из два разлога. Јефтан је био велики поборник српских удружења и манифестација које су претходиле формалном настајању СПКД „Просвјета“, као и сарадник каснијих оснивача. И други разлог је, што је послије његове смрти „Просвјета“ из Мостара, захваљујући брату Алекси, његовала његов лик, и у своје манифестације редовно уврштавала његове радове.
      Jeфтан Шантић
је учио гимназију у Новом Саду, гдје је 1892. године, као ученик шестог разреда, запажен приликом школске светосавске свечаности својом пригодном пјесмом "Новој гимназијској застави" (о св. Сави, 1893. на освећењу). Пјесма је читана на свечаности и штампана у "Извештају о српској великој гимназији" у Новом Саду за школ. годину 1892/1893, стр. 63, као најбољи рад који је написан за ту прилику. Прве стихове Јефтан је објавио крајем 1893. у "Босанској вили", а затим, у току посљедње двије године живота, јавља се и у "Бранковом колу", "Делу" "Бранику" и "Зори". Већи дио његових стихова објављен је послије његове смрти у "Зори", "Босанској вили" и неким другим часописима.
     Савременици су причали дирљива присјећања Алексине борбе за Јефтанов живот, који је стално висио над гробом, у који ће, ипак, преселити  у својој 21-ој години живота.