Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
8 Mar, 21 > 14 Mar, 21
17 Feb, 20 > 23 Feb, 20
12 Nov, 18 > 18 Nov, 18
13 Nov, 17 > 19 Nov, 17
2 Jan, 17 > 8 Jan, 17
26 Dec, 16 > 1 Jan, 17
20 Jun, 16 > 26 Jun, 16
16 May, 16 > 22 May, 16
30 Mar, 15 > 5 Apr, 15
17 Nov, 14 > 23 Nov, 14
14 Jul, 14 > 20 Jul, 14
23 Dec, 13 > 29 Dec, 13
22 Jul, 13 > 28 Jul, 13
1 Jul, 13 > 7 Jul, 13
9 Apr, 12 > 15 Apr, 12
15 Jan, 07 > 21 Jan, 07
23 Oct, 06 > 29 Oct, 06
5 Jun, 06 > 11 Jun, 06
Entries by Topic
All topics  «
Blog Tools
Edit your Blog
Build a Blog
RSS Feed
View Profile
You are not logged in. Log in
Hertogdom Brabant-Antwerpen
Saturday, 13 January 2007
HERTOGDOM BRABANT-ANTWERPEN
HERTOGDOM BRABANT-ANTWERPEN Duche de Brabant-Anvers - Herzogtum Brabant-Antwerpen - Duchy of Brabant-Antwerp

Dat onafhankelijkheid niet noodzakelijk leidt tot versterking van de eigen identiteit bewijst Ierland. De Ierse taal is nu weliswaar erkend als E.U.-taal, maar weinigen spreken ze nog. Wales of Cymru daarentegen beschikt in het Verenigd Koninkrijk over een beperkte autonomie, maar het Welsh of het Kymrisch floreert, hoewel het geen officiële E.U-taal is. Om maar meteen duidelijk te maken dat Brabantse onafhankelijkheid geen optie vormt.

Brabant beschikt natuurlijk niet over een eigen taal, hoewel duidelijk is dat de invloed van het Brabants op het Nederlands ooit veel groter is geweest. Dat was in de periode dat het oorspronkelijke Brabantse vorstenhuis al was verdwenen. In de Boergondische 15e eeuw en in de 16e eeuw bleek het hertogdom Brabant opvallend te bloeien, als deel van een groter geheel, eerst Boergondië, later de Nederlanden, prefiguratie van de Benelux.

Momenteel beleeft het hertogdom Brabant de meest doorgevoerde balkanisatie van zijn geschiedenis. De scheiding tussen noordelijk en zuidelijk Brabant in de zeventiende eeuw leidde tot anderhalve eeuw vervreemding. In de Franse, Hollandse en Belgische periode werd het zuidelijke deel van Brabant opgesplitst in de provincies Antwerpen en Brabant. In het federale België horen de Brabantse gebieden tot drie verschillende gewesten.

Ierland is slechts opgedeeld tussen twee staten : de republiek Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het hertogdom Brabant is verdeeld tussen twee staten : Nederland en België. In dat laatste land behoren Antwerpen en Vlaams-Brabant tot het Vlaamse gewest en Waals-Brabant tot het Waalse gewest, terwijl Brussel een eigen gewest vormt. Bovendien zijn ook de Vlaamse en de Franse gemeenschap nog bevoegd over Belgisch Brabant.

Is de E.U. als het grote Habsburgse rijk, dat eerst nog leidde tot de bloei van het hertogdom Brabant, dat dan de verdeling van Brabant met zich bracht ? De E.U. promoot het Europa der regio's, waardoor nieuwe gewesten als Vlaanderen en Wallonië zich kunnen opkrikken, terwijl Brabant, België en de Benelux zwakker worden. Het Europa der regio's verzwakt daarentegen niet de grote landen als Duitsland, Frankrijk of Groot-Brittannië.

Indien Nederland, België en Luxemburg in Europa samen optreden als Benelux, kunnen ze ook gewicht in de schaal werpen. Nederland en België zijn relatief kleine landen, Vlaanderen, Brussel, Wallonië, de Duitstalige gemeenschap en Luxemburg miniatuurstaatjes. Een verenigde Benelux als confederatie of statenbond zou de invloed van Nederland, België en Luxemburg vergroten en eveneens het hertogdom Brabant een kans geven.

Momenteel blijft de politiek in België het slachtoffer van de communautaire koorts. De Vlaams-Franstalige tegenstelling belet ook de herbeleving van de Benelux. De Vlaamse en de Waalse regio genieten van officiële Europese erkenning. Niets staat echter de vorming van een Euregio Brabant in de weg, het liefst op het grondgebied van het hele hertogdom Brabant. Als dat een brug te ver vormt zijn een zuidelijk Brabant-Brussel en een noordelijk Brabant-Antwerpen een mooi alternatief.

De provincies Noord-Brabant en Antwerpen, als Euregio Brabant-Antwerpen met zowat vier miljoen inwoners lijkt toch een niet onmogelijk objectief ? Twee grensgebieden vrijblijvend verenigen ligt in de lijn van wat de E.U. wil. Vlaams-Brabant, Brussel en Waals-Brabant zouden samen een zeer nuttig overlegorgaan vinden in een Euregio Brabant-Brussel. De Belgische politieke impasse kan zo worden doorbroken, tot geruststelling van de E.U.

Une seule region europeenne sur le territoire de l' ancien duche de Brabant ou deux regions europeennes : Brabant-Anvers et Brabant-Bruxelles ?

Eine europäische Region im alten Herzogtum Brabant, oder zwei europäische Regionen : Brabant-Antwerpen und Brabant-Brüssel ?

One European region of Brabant on the territory of the former duchy of Brabant, or two European regions : Brabant-Antwerp and Brabant-Brussels ?

Links

Brabant,Hertogdom Brabant

Hertogdom-Brabant

Hertogdom Brabant-Antwerpen

Brabanders verenig u : Euregio Hertogdom Brabant

Euregio Hertogdom Brabant

Hertogdom Brabant EU

Duchy of Brabant Hertogdom

Brabants stadsgewest Brussel  

Inter-Brabant International

Brabant-eu

Visit Brabant Vakantieland

Hertogdom Brabant Autosticker

http://www.brabant.im/  

www.brabant.org.uk/

Info

Brabant is voor Brabanders uiterst belangrijk !


Posted by planet/brabant at 12:13 AM CET
Updated: Sunday, 22 January 2012 9:04 PM CET
Permalink | Share This Post

Newer | Latest | Older