Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Portvin

En web-side om portvin

Indholdsfortegnelse

 Generelt om portvin

 Portvinstyper

 Portvinshuse

 Gode årgange

 Links til mere information om portvin

Generelt om portvin

Regionen

Portvin kommer fra Douro-dalen i Portogal. Vinen kan både være rød og hvid. Portvin er en blanding af flere druesorter, i mange tilfælde 5 til 10 sorter. Der findes næsten 50 forskellige sorter, hvor Touriga, Mourisco og Bastardo er de vigtigste. Vinstokkene er den eneste vækst som findes på 60 graders skråninger af granit og skifer. Jord og tørvesmuld er gennem generationer båret til skråningerne for at skabe grobund for stokkene.

Fremstillingen

Plukningen af druerne sker i slutningen af september med håndkraft fordi maskiner ikke kan køre på skråningerne. På nogle vingårde (Quintas) sker presningen af druerne stadig med "fodkraft". Udover det rigtige tryk har presning med fødder den fordel at kropsvarmen sætter gæringen i gang med det samme. Efter presningen hældes den unge most på træfad eller tank og der tilsættes brandy. Derved stopper gæringen og vinen bevarer sin sødme. I det tidlige forår omstikkes vinen til andre fade og der tilsættes brandy indtil alkoholstyrken er ca. 20 pct. og vinen fragtes til Vila Nova de Gaia. Her ligger vinen til den skal tappes.

Servering

Vintage Port skal dekanteres med stor omhu, eventuelt dagen før. Efter engelsk tradition skal den altid serveres "Clockwise" dvs med uret. Er flasken meget gammel - over 25 år - har den ofte en meget skør prop. Her kan det være en god ide at skære flasken over med en "portvinstang". Portvin kan godt holde sig et par uger efter den er åbnet.

Tilbage til toppen

Portvinstyper

Colheita: Årgangsmærket Tawny fra et specielt godt år. Lagret mindst 7 vintre på træfade. En form for årgangstawny. Aftapningsdato er angivet på flasken.

Crusted: God - ikke vintage blandingsportvin, tappet tidligt, hvorefter den flaskelagres så der dannes bundfald; "crust". Specielt navn for det engelske marked.

Late Bottled Vintage (LBV): Portvin fra et enkelt godt år. Mellemting mellem fad og vintage port. Lagres 5-8 år hvorefter bundfaldet har afsat sig i fadet og vinen modnet som en flaske der har ligget i dobbelt så lang tid.

Ruby: Yngste portvin og billigste portvin blandet af de mest simple unge vine. Lagret 2-3 år på fad. Sød, mørk og frugtig. Kvaliteten er meget skiftende.

Tawny: Fadport der lagrer mange år på fad (op til 20 år) indtil farven er "Tawny" - brun. Bedst efter 10 år på fad. Er uden bundfald. Kan også være en billig blanding af Ruby og hvid portvin.

Vintage Character: Udsøgt Ruby Lagret 4-5 år på fad

Single Qiunta: Fra de bedste gårdes bedste marker, men ikke god nok til at lave vintage. Tappes efter et par år på fad.

Vintage port: Den bedste portvin i exceptionelle årgange. Laves kun i år hvor druerne er af høj kvalitet ca. tre ud af ti år. Aftappes mellem andet og tredje 2 år på fad og modner langsomt: Skal ligge mindst 10 år på flaske - hvorfor der kommer bundfald.

White: Portvin fra grønne druer. Gylden og mere tør en den røde. God som aperitif evt. med tonic.

Tilbage til toppen

Portvinshuse

De fleste portvinseksportører har lagerhuse (lodges) i Vila Nova de Gaia. Jeg har her medtaget de kendteste portvinshuse.

Fonseca:

Graham:

Diez Hermanos

Ferreira

Companhia Velha

Gran Cruz

Nieport

Martinez Gassiot

Cockburn

Barros

Instituto do Vinho e da Vinha

Dow

Burmester

Mackenzie

Ramos Pinto

Sandeman

Smith Woodhouse

Rozés

Kopke

Wiese & Krohn

Companhia de Vinho do Porto (CCVP)

Rainha Santa

Croft

Taylor

Offley Forrester

Warre

Noval

Borges

Calem

Churchill

Osborne

Delaforce

Tilbage til toppen

Gode årgange

Nedenfor er specielt gode årgange nævnt

1904, 1908, 1911, 1920, 1927, 1934, 1935, 1945 og 1950.

1960: Skal snart drikkes.

1963: Kan ligge længe endnu

1966: Modne nu

1967: Har toppet

1970: Næsten moden

1972: Er modne

1975: Moden

1977: Bør ligge nogle år endnu

1978: Udvikles hurtigt

1980: Skal have lov at blive liggende

1982: Skal ligge endnu

1983: Skal ligge indtil efter år 2000

1985: Må ikke røres i dette århundrede

1987: Skal ligge endnu

Tilbage til toppen

Links til mere information om portvin

 

Tilbage til toppen

Email: portvin@909mail.dk

Senest opdateret: 03. november 1998