Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Amatör Akvaryumculuk

Bölümler

Canlı Doğuranlar
Sazansıgiller
Labirentli Balıklar

Balıklar evde beslenebilecek en sorunsuz evcil hayvanlardır. Akvaryumun başına geçip oturduğunuzda onların oluşturduğu minik topluluğu izlemek oldukça keyif vericidir. Bu sitede bir tatlı su akvaryumunu ve amatörler için bakımı problem olmayan bazı balık türlerini tanıtmaya çalışacağım.

Öncelikle akvaryum denilince lütfen aklınıza o sevimli Japon balıklarının kapatıldığı --işkence odaları- “fanuslar” akla gelmesin. Başlangıç için uzunluğu 55-60cm olan bir akvaryum işimizi görecektir. Akvayumcunuzdan, tankın (akvaryumun) dibini yaklaşık 2cm örtecek kadar akvaryum kumu alacaksınınz. Bu kumu defalarca yıkamanız gerekiyor. Bu noktada hemen bir uyarı yapmak istiyorum. Balıklarınızla ilgili araç ve gereçler kesinlikle deterjan maddeleriyle temas etmemeli. Temizleme işlemlerinde bol miktarda taze su yeterli olacaktır. Hatta kimi durumlarda sıcak sudan bile kaçınılmalıdır. Sıcak su akvaryumda oluşan ve balıklar için gerekli olan yararlı bakterilerin ölümüne yol açabilir. İşte böyle, kumumuzda hazır ve tankın dibine döşenmiş durumda. Suyuda tankın üst seviyesinden 1-1,5cm aşağısına kadar koydununz. Eğer musluk suyunun çok klorlu ve kireçli olduğunu düşünüyorsanız hazır suda kullana bilirsiniz. Sıra akvaryumcunuzun tavsiyesi üzerine aldığınız ilaçları kullanmaya geldi. Klor kırıcı ve dezenfektan ilaçları belirtilen miktarlarda suya karıştırın. Hava motorunu ve filtreyide takıp çalıştırın. Bırakın akvaryumunuz biraz dinlensin. Sudaki klor uçsun. Benim için en zor kısım hep bu bekleme süresi olmuştur. Bu sebeple suyu daha önceden hazırlayıp akvaryumu kurduktan hemen sonra balıkları alırım.

Gelelim balık seçimine. Bu noktada ne istediğinize iyi karar vermeniz gerekiyor. Her tür bir arada yaşamaz. Bu noktada sadece iri balıklar küçük balıklara tehdit oluşturmaz. Tam terside sıkça rastlanır. Bu durumda yine en iyisi akvaryumcunuza danışmak olur. Bizim kuracağımız türden küçük bir akvaryum için en iyisi tek tür balık kullanmak. Kişisel favorilerim “Lepistesler”. İnanılmaz bir hızla ve çok kolay ürüyorlar. Akvaryumu kurduktan 4-5 hafta sonra akvaryumunuzda yüzen minicik yavrular görmeniz işten bile değil. İkinci sırayıda “Japon balıkları” alıyor. Lepisteslere oranla oldukça büyük olabiliyorlar. Yumurtladıkları için amatörler olarak yavru almamız pek olası değil. Ama onların oyunlarını izlemek ayrı bir keyif. Sizi gecenin bir yarısı tankın camına püskürttükleri iri kum taneleriyle uyandırmaları işten değil. Japonlar sert koşullara rahatlıkla dayanabilirler. O minicik fanuslarda yaşamalarından belli değilmi. Japonlar bol oksijene gereksinim duyar. Balığınızın sağlıklı olamsı için havalandırmayı ihmal etmeyin.

İşte böyle. Bu sitede verdiğim bilgiler tamamen kendi tecrübelerimi yansıtmaktadır ve hatalar içerebilir. Sadece akvaryum kurmanın sanıldığı kadar masraflı ve zor bir iş olamadığını göstermek istedim. Sizlere tavsiyem akvaryum kurmaya karar verdikten sonra iyi bir araştırma yapmanız ve bu konuda uzman bir satıcıyla görüşmeniz. Kesin olarak belirteceğim tek birşey varsa şudur ki “Bir kez bu işe başladığınızda bir daha bırakamayacağınızdır.”


View My Guestbook
Sign My Guestbook

Email: yamanb@boun.edu.tr