Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Bananflugor-odla på lätt sätt

Drosophila melanogaster har länge odlats och studerats vetenskapligt och används som bekant inom den genetiska forskningen. Flugan innehåller 4 kromosompar; människan 23 par. Människan har dock bara ungefär dubbelt så många gener!Visst ni att Umeå en gång var ett centrum för de många stammar som används inom forskningen?
Hur lever flugan?En nykläckt hona börjar lägga ägg inom två dygn. Några dagar senare ser man små larver krypa omkring i näringssubstratet.Larverna förpuppas och efter sammanlagt ca två veckor har man en ny generation flugor.Flugornas utveckling är starkt temperaturberoende.Lämpligt är 20-26 oC.Odlingsburken kan t.ex placeras på täckglaset (fult,men praktiskt), men inte på belysningsrampen.
Det finns många recept fluggröten,ibland med agar-agar (dyrt!) samt kemiska medel som nipagin eller atamon. Här är min enkla metod för att odla bananflugor.
Flugan lever på jästsvampar. Smula sönder ett paket vanlig jäst i en burk (glasburk eller engångs plastmugg som rymmer ca 5dl). Tillsätt två teskedar socker och rör om.För att inte jästen skall mögla slår man i 1dl ättika utspädd till 5%-ig lösning. Rör om.När allt är upplöst tillsätter man en näve bomull.Rör om med en sked så att all vätska sugs upp.Givetvis efterjusterar man med mer bomull eller vatten för att få en lämplig konsistens.Man kan någon gång tillsätta lite vitaminer eller mosa i en bananskiva om man så vill. Lägg i träull eller några bitar sönderriven äggkartong.Fyll på med 20-50 flugor.Ett inte för tätt stycke tyg,fäst med ett gummiband, fullbordar verket.Klart!Efter ca två veckor kryllar det med nya flugor i odlingsburken.Under några dagar kläcks det fler flugor.Skulle kulturen torka droppar man förstås i lite vatten.
Många använder en muterad form med förkrympta (eller på annat sätt obrukbara) vingar,"vinglösa" flugor. Mitt tips är att prova med vanliga flugor. På sensommaren eller hösten,då frukten mognar,brukar bananflugor uppträda i större antal.Sätt ut en odlingsburk (eller ha ett fönster öppet) eller gör en elegant flugfälla, så har du snart tillräckligt med flugor att starta med.
Hur matar man med "vilda" bananflugor? Sätt odlingsburken i kylen samt en tom glasburk i frysen.Efter ca 15 minuter är flugorna orörliga pga kylan.Slå över lämplig mängd i den kalla burken från frysen.Lock på! Tillbaka med glasburken i frysen i någon minut. Nu gäller det att vänja fiskarna med fodret.Flytta undan eventuella flytväxter och skaka ut några medvets(!?)lösa flugor.Snart börjar flugorna cirkla runt på vattenytan och blir till begärligt byte för fiskarna.Efter en vecka övergår man till döda flugor; 10 minuter i frysen brukar räcka. Fiskar som tar torrfoder brukar också acceptera döda flugor.Döda bananflugor är ett bra levande(!) foder.Skulle inte fiskarna äta dessa får man mata med bedövade flugor eller ta till sorten med förkrympta vingar.(Täck i så fall odlingskärlet med tredubbla lager av tyg eller tryck i en propp av skumplast för att inte flugorna skall para sig med bevingade släktingar.)Några små råd: En och annan fluga slipper nog lös (även "vinglösa" kan i alla fall krypa omkring). En burk,försedd med små hål i locket, med en slurk öl eller lite vatten med socker,jäst samt ättika blir en enkel flugfälla eller gör en bananflugebomb (skrolla ner!).Skulle en större mängd rymma är det bäst att bruka dammsugaren!Lycka till med denna enkla och luktfria metod.
Vill du prova ett annat enkelt men mer konventionellt recept?
Läs mer hos Wikidedia.org: Drosophila melanogaster
Flugor inom konsten

http://fluga.notlong.com