Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Att skaffa katt

 

Att tänka på innan:

Livslängden

Innan du köper eller tar emot en katt i ditt hem är det en del saker du bör tänka på. En katt lever i genomsnitt i 14 år, kanske ända upp till 20år, och du måste vara beredd på att ta hand om din katt i så många år. Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt liten kattunge.

 

Sällan hemma?

Är du sällan hemma? Då bör du överväga om du ska skaffa en katt, eller så kan du skaffa två katter som då har sällskap av varandra. Två katter behöver också matte/husse, och ju mer tid du tillbringar med din katt, desto mer lär ni känna varandra, och desto mer mysigare blir den. För du vill välha en tillgiven katt?

 

Inne- eller utekatt?

En innekatt kräver mer skötsel än en utekatt. Kattsand ska bytas, den ska lära sig att gå i koppel, den behöver en massa kattleksaker och klösställningar för att aktiveras och må bra. En utekatt sköter alla sina mesta behov utomhus, klöser på träden utomhus, och jagar möss och annat. Om du bor nära en trafikerad väg, ska du inte släppa ut din katt. Den blir i såfall påkörd förr eller senare. Gå ut med den i koppel istället. Vill också påpeka att med utekatt menar jag en katt som får både vara ute och inomhus.

 

Hur gör du på semestern?

Åker du ofta på semester? Se till att du har en pålitlig person som kan agera som kattpassare typ någon nära släkting eller bekant. Eller får du vara beredd på att lämna katten på ett seriöst pensionat.

 

Allergirisken?

Föreligger allergi i familjen? Då ska du verkligen tänka dig för! Om du har barn under två år, så bör du vänta tills de åtminstone fyllt 2 år. Låt inte katten sova i samma rum som barnet - detta för att minska allergirisken.

 

Huskatt eller raskatt?

Huskatt är det samma som bondkatt - en katt utan stamtavla. Oregistrerade raskatter går också under benämningen huskatt.

När du skaffar katt bör du fundera på syftet med den. Ska den vara enbart till sällskap, eller är du intresserad av uppfödning eller kattutställning? Om du söker en katt till uppfödning och utställning ska du köpa en registrerad raskatt som säljs för utställning och avel. Det står i köpeavtalet som du skriver på.

Om du vill köpa en katt till sällskap kan du välja mellan huskatter och raskatter som säljs för sällskap. Raskatter är mer förutbestämda, både vad gäller utseende och temperament. Du kan välja den ras som tilltalar dig utseendemässigt eller temperamentsmässigt.

Ett alternativ är att läsa böcker - finns massvis med kattböcker på biblioteket, och det är dessutom gratis.

 

Hane eller hona?

Det är en smaksak. Kastrerade hankatter sägs vara extra mysiga, och det kan jag hålla med om. Andra gillar honor bättre. Hanar kostar lite mindre att kastrera. Om man vill skaffa två katter samtidigt så är två hanar utmärkt - om båda kastreras när de blir könsmogna. Att skaffa en hona och en hane ur samma kull är inte att föredra eftersom de kan bli könsmogna samtidigt och få kattungar. Men omöjligt vill jag inte påstå att det är, man får vara lite mer observant bara.

 

Var hittar jag min nya kompis?

Sprid ut till vänner och bekanta att du letar efter katt. Om du vill ha en huskatt så finns det katthem som har massor utav katter som väntar på att få komma till en snäll matte/husse. Här finns mest huskatter - i alla åldrar. Ofta är de vuxna katterna vaccinerade och kastrerade, eller så blir kastrering subventionerad när de blir könsmogna.

Andra sätt är att annonsera och läsa annonser i lokala dagtidningar. Lila tidningen, Gula tidningen och Köp & Sälj är annonstidningar som bl.a. innehåller djurannonser. Både raskatter och huskatter, men mest huskatter.

Är du med i en kattklubb? Om inte så kan det vara en god idé. Kattklubbar runt om i Sverige har också kattannonser, och ofta annonserar uppfödare när de har kullar på gång.

 

Att tänka på vid köpet!

 

Livlig kattunge?


Det sägs alltid, i alla kattböcker, att man ska köpa den livligaste och mest busiga kattungen. Men jag kan inte alltid hålla med om det. En lugn kattunge behöver inte medföra den är sjuk på något sätt. Välj kattunge med hjärtat!

 

Uppsvullen mage?

Känn på magen om den är uppsvullen. Om den är det, kan det bero på mask. Den kanske inte är avmaskad?

 

Minst 10 veckor

Se till att katten är minst 10 veckor, gärna 12, innan du tar med den hem. Men du kan tinga den tidigare. Det innebär att du ger en handpenning, och sedan betalar du resten när du hämtar katten. Om du ångrar dig, behåller uppfödaren handpenningen.

 

Avmaskad, vaccinerad?

Fråga om katten är avmaskad, och vaccinerad och veterinärbesiktigad. Kattungen ska vara avmaskad ett några gånger vid 12 veckors ålder, och blivit avmaskad minst 1 ggr, gärna två. Andra vaccineringen ska göras efter ca 3 veckor.

Köp ej kattungar som bortskänkes eller säljes för 50 öre tassen. De är antagligen inte avmaskade och vaccinerade. Något som du själv får göra i så fall, och kommer då upp i samma kostnad som om du köpt en katt som varit avmaskad och vaccinerad på ett korrekt sätt.

Om du köper raskatt så se till att du får stamtavlan i samband med betalningen. Skriv alltid ett köpavtal.

 

När katten kommer hem

Se till att den får nosa omkring i lugn och ro i ditt hem. Men visa den först var kattlåda, kattmat och vatten finns. Lägg gärna fram några leksaker också.

 

En katt sen tidigare?

Om du har en katt sen tidigare så får du räkna med bråk i början. Ju yngre katt som kommer, desto lättare är det för din katt att acceptera den. De första dagarna kommer morrningar och fräsningar, framförallt från katt nr 1, men du får absolut inte lov att lägga dig i. Det kan se grymt ut, men det blir bäst om de själv sköter det. I nödfall får du lägga dig i, men endast då det finns risk för kattungen att bli skadad. Tänk också på att lägga ner mycket tid på din första kisse, så att du minimerar den avundsjuka som kan uppstå.

Kattungefoder

Se till att fråga uppfödaren vilken mat katten fått innan, och köp hem samma foder. Plötsligt foderombyte kan orsaka diarré. Om uppfödaren är seriös så har katten får speciellt kattungefoder under sin uppväxt. Om inte, så går du sakta över till detta, genom att blanda kattungefoder i maten den är van vid. Sedan ökar du successivt mängden av den nya maten. Exempel på fodermärken som har kattungefoder är Hills, Iams och Royal Canin.

 

Lycka till med din bästa vän - katten!!

En katt är en värdefull skatt

Copyright © Webkattidningen Spinn 1999

www.katt.nu