Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

rasklogo.jpg (17983 bytes)

SKELLEFTEÅ DIF RASK


HISTORIA

Skellefteå Dövas IdrottFörening Rask bildade den 12 april 1947 med hjälp från den finska dövförening Jakobstad. I den gamla tiden brukar medlemmar åka med egna båtar över Bottenviken mellan Skellefteå - Jakobstad för att tävla mot finska döva klubbar. I april 1997 har styrelsen och medlemmar fattat en beslut samband med klubbens 50 års födelsedag genom att namn på klubben ändrade från DIF RASK till SKELLEFTEÅ DIF RASK för att kunna få uppmärksam från allmänna t.ex kommun, andra klubbar och övriga organistioner. Skellefteå DIF Rask fick många stjärnor i friidrott,badminton,fotboll och skidor under tiden. Det är en lång historia vad det har hänt i klubben och det tar evigt att skriva ner alla.

STYRELSEN

Skellefteå DIF Rask har ungerfär 40 medlemmar och det kommer att öka i långsam takt. Klubben har en egen lokal tillsammans med Skellefteå Dövas Förening  på Södra Järnvägsgatan 38.

Ordförande : Jens Flodin
Vice Ordförande : Lars Jatko
Sekereterare : Viveka Jonsson
Kassör : Roland Lundström
Suppelant : Ulla Lindberg

STÖRSTA FRAMGÅNGAR I KLUBBENS HISTORIA

Skellefteå DIF Rask var under 1950-talet och början av 1960-talet en av Sveriges bästa skidklubbar med flera mästerskap individuellt och i lag. Fritz Olofsson och Lars-Gunnar Lundström tog tillsammans många individuella segrar och lagsegrar med hjälp av John-Erik Sivervall, Kurt Byström och Uno Birgersson.

90-TALETS FRAMGÅNGAR

Under 90-talet har det förekommit många pokaler på prishyllan. Bl.a vi vann två gånger Norrlandsmästerskap i innebandy 1991 och 1992. Lars Jatko har fått massor med priset grund av hans otrolig framgång i badminton.

IDROTTLEGEND

Fritz1.jpg (69225 bytes)

Fritz Olofsson på 1950-talet

Fritz Olofsson var en av Rask:s största idrottlegend. Han var stor man i skidor och tog många individuella segrar bl.a i dövas SM. Han är fortfarande aktiv medlem i klubben trots han är 77 år. Olofsson tävlar fortfarande i skidor för Old boy-klass och vann ofta.

Roland Lundström var en stor bandy- och fotbollspelare under 70-talet och har spelat fotboll för en hörande klubb Skellefteå AIK. I Världsspelen för döva i Malmö 1973 var han med i svenska laget då det var dags för semifinalmatchen mot Rumänien och gjorde matchens enda mål. Det slutade med en svensk seger med 1-0 trots stora press från Rumänien-spelarna. I final mötte Sverige den forna Sovjetunion och föll med 2-4. Lundström var också framgångsrik i fridrott och vann bl.a 3 JSM och 15 SM och en andra plats på lika många starter. Han fick Skellefteå kommuns idrottsstipendium 1973.

John-Erik Sivervall var en duktig idrottare i friidrott och skidåkare. Han tog bl.a 10 SM-titlar på 400 meter och blev europamästare i Paris. Han tog många medaljer i andra grenar också.

Wally Lindberg var en av Rask:s största kvinnliga idrottare och hade haft tre världsrekord i längdhopp, 200 meter och 800 meter på början av 1950-talet. Hon tävlade även för hörande klubb Skellefteå IF och tog många DM i Västerbotten. Wally var med i stora SM för hörande 1954 och blev femma på 80 meter häck.

Lars Jatko är en av Rask:s nuvarande framgångsrika idrottman och spelar nästan alltid strålande i olika sportgrenar. Han tävlar numera mycket i badminton och har medverkat i badminton-landslaget flera gånger. Han är en stor affichnamn för klubben och visar upp för hela Sverige. 

AKTIVITETER

Skellefteå DIF Rask har många aktiviter i olika sportgrenar och fester. Vi ordnar varje år i varje sportgren typ Bowling , Dart , Superstar , Varpa, Minigolf , Innebandy , Badminton , Bordtennis , Simning och skidor. Vi ordnar några fester t.ex grillfest och julfest.

ÄR DU INTRESSERAD?

Om du är intresserad av mera information eller vill vara medlem i vår klubb så du kan skicka en E-mail till mig eller skriva ett vanlig brev. Adressen finns slutet av den här sidan.
Vi behöver ha flera nya medlemmar oavsett om man är hörande,döva eller hörselskadade för kunna medverka som ett lag i några sportgrenar. Vi har bara en krav på inkommande medlemmar att man kan teckenspråk.

ADRESS

SKELLEFTEÅ DIF RASK
Södra Järnvägsgatan 38
931 32 SKELLEFTEÅ

Email: jedin@mail.com