Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

         

Hevosenkengän Kuiskaus

Kuisku  Kuisku
Kuvat © Terhi M. Sivun alalaidassa vielä yksi kuva.

lempinimi: Kuisku
rek. nro. VRLF-199
rotu: suomenhevonen
sukupuoli: ori
säkäkorkeus: 158cm
s. 19.3.2001

ikä: 13,5v. (6/03)
kasv. Tepa / Hevosenkengän talli
om. Tepa
kotitalli: Vaahtera
KO He A, RE 120cm

Iki-Ihana (nykyinen osoite?)
(KTK I-palk.)
Iki-Onni Valokas
Onniva
Rauhatar Uskova
Ajatar
Ihanmahoton
(nykyinen osoite?)
(KTK III-palk.)
Mahtava -
-
Ilon Voima -
-

  Hoitaessa ja käsiteltäessä Kuisku käyttäytyy yleensä nätisti, mutta se inhoaa kiinni sidottuna olemista niin, ettei se näe mitä ympärillä tapahtuu. Jos siis Kuiskun joutuu sitomaan, se pitäisi aina kiinnittää niin, että se pystyy seuraamaan ympäristönsä tapahtumia, mitä se sitten innolla tekeekin. Kuisku oppii helposti uusia asioita. Tämä on yleensä ihan hyvä asia, mutta löytyy asiasta huonotkin puolensa - se oppii nopeasti myös huonot asiat. Siksi Kuiskua ei saakaan missään tapauksessa sijoittaa tallissa sellaisen hevosen lähelle, jolla on huonoja tallitapoja, esim. puun puremista, kutomista tms. Jos Kuiskulle erehtyy karjaisemaan tai huutamaan, se loukkaantuu ja murjottaa jonkin aikaa niin, että Kuiskulle huutaneen mennessä sen luokse, se vain kääntää takamuksensa tätä kohti eikä vilkaisekaan tätä päin. Kuisku tulee kuitenkin yleensä hyvin toimeen niin ihmisten kuin muiden hevostenkin kanssa.
  Ratsastaessa Kuisku on reipas, pirteä, rohkea ja menohaluinen hevonen. Se soveltuu niin kouluun, esteille kuin kenttäkilpailuihinkin. Esteillä Kuisku hyppää varmasti ja taitavasti. Joskus sen mielestä tosin on hirveän hauskaa mennä esteestä ohi eikä yli. Kertonee Kuiskun persoonallisesta huumorintajusta... :) Kuisku kuitenkin hyvin, hyvin harvoin pysähtyy esteen eteen, vaan jos se kieltää esteelle, se menee sitten todennäköisimmin siitä ohi. Esteillä sillä tulee joskus hieman hassuja hyppyjä, sillä se varoo jalkojaan viimeiseen asti, ja ennemmin kuin osuu puomiin niin hyppää sitten hieman hassummin. Kuisku on todella herkkä ratsastaa, muttei silti mitenkään "yliherkkä". Koulussa se toimii yleensä hyvin ja tekee mitä ratsastaja siltä vain osaa pyytää. Kuisku osaa silti olla hyvinkin itsepäinen niin halutessaan, mutta jos ratsastaja osaa käyttää oveluutta, Kuiskun saa yleensä menemään ratsastajan tahdon mukaan ilman että se edes tajuaa, että asia tehtiinkin ratsastajan eikä sen oman tahdon mukaan.
  Näyttelyissä ja kilpailuissa Kuisku on menestynyt melko hyvin, vaikkei sillä kovin paljoa olekaan kisattu. Tarkoitus olisi kuitenkin Kuiskun kanssa ruveta kilpailuissa enemmänkin kiertämään, jolloin tuloksiakin sitten toivottavasti enemmän saadaan.
  Kuiskun suvusta löytyy hienoja nimiä, mutta se edustaa silti hieman harvinaisempaa linjaa virtuaalisessa suomenhevosjalostuksessa. Isä Iki-Ihana asui Hevosenkengässä ja kantakirjattiin SHR:ssä ensimmäisellä palkinnolla. Iki-Ihanan nykyisestä olinpaikasta ei minulla ole tietoa, mutta ottaisin mielelläni tietoja vastaan, jos vain jollain niitä olisi. Kuiskun emä Ihanmahoton asui myöskin Hevosenkengässä, mutta sen jälkeen se on asunut useammallakin eri tallilla, mm. Taikatuulessa jne. Nykyisestä olinpaikasta ei senkään kohdalla ole varmuutta. Ihanmahoton on VRL:n kantakirjassa kolmannella palkinnolla.
  Jälkeläisiä Kuiskulla on vasta yksi. Taikatuulen Tuiskaus on kuitenkin menestynyt niin hyvin kilpa- ja näyttelykentillä, että toivoa saattaa että Kuiskulle enemmänkin jälkeäisiä tulisi. Aika näyttää :)

Näyttely- ja kilpailutuloksia:
7.6.2001 Larantalli, tuomarina Lara (?). Näyttelyn paras varsa (1/14).
8.12.2001 Tähtitaivaan kartano, koulukisat. He C:2, 1/10.
30.1.2002 Taikatuuli, estekisat. 70-100cm suomenhevosille, 3/29.
24.6.2002 Arabians of Ghiza Chan, 90-110cm, 5/30.
20.7.2002 Vaahtera, 70-90cm suomenhevosille, 2/15.
29.10.2002 Pyrypolku, NJ-näyttely suomenhevosille, suomenhevosoreissa 4/10, JS

13.4.2003 Mesimarja, 80-100cm suomenhevosille, 9/20

Astutukset:
30.12.2001 E.N. Katariina om. Elina / Taikatuuli  [varsa: Taikatuulen Tuiskaus]

10.3.2003 Kuujärven Hipihii om. Maya  [varsa: FNS Hiipivä Tiikeri]

Kuisku
© Terhi M.