Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

A Kwanzaa ünnepe Amerikában született, de afrikai elveken alapszik, a Nguzo Szaba hét alap gondolatán. Hét napig tart az ünnep, egy gondolat minden napra. S bár a Kwanzaat csak egyszer egy évben ünneplik, az alapelvek minden napra érvényesek .

Az ünnep születése dr Maulana Karenga érdeme, aki az amerikai polgárjogokért küzdő mozgalomnak egyik fontos személyisége volt. A kwanzaa szó szuahili nyelven első termést jelent. Azért választották a szuahilit, mert Afrikában az a legelterjedtebben beszélt nyelv és ezért arra emlékezteti az ünneplőket, hogy az egész Afrikát kell szülőhazájuknak tekinteniük, nem csak annak egy kis sarkát.

Az üdvözlések:

Az ünnepi szertartás minden este ezzel a kérdéssel kezdődik "Hábári gáni?", ami azt jelenti, hogy "Mi újság?", s amire valaki válaszként elmondja a Nguzo Szaba aznapi részét.

Mikor ünneplik a Kwanzaat?

A Kwanzaa december 26-ikán kezdődik és január elseje a vége. Amerikában kezdődött az ünneplése, de ma már terjed Afrikában is.

A Nguzo Szaba hét napja:

  1. Umodzsa - azt jelenti, hogy "egyetértés"
  2. Kudzsicsagulja - "önállóság"
  3. Udzsima - "együttműködés"
  4. Udzsamaa - "segiteni egymást"
  5. Nia - "cél"
  6. Kuumba - "alkotó képesség"
  7. Imani - "hit, különösképpen a magunkba vetett hit"

Hogyan ünneplik a Kwanzaat?

A Kwanza hete folyamán összejönnek a családok, a barátok ünnepelni, meggyujtják a gyertyákat a hétágú gyertyatartóban (kinara) és megvitatják a gondolataikat a napi Nguzo Szabáról. A hét gyertyából (misumá szábá) három piros áll a jobb oldalon, három zöld a bal oldalon és egy fekete a középen, valamivel magasabban, mint a többi. A piros az afrikai nemzetek vérét szimbolizálja, a zöld az új élet reményét, a fekete pedig az afrikaiak arcát.

Az asztalokat szalmából szőtt takaróval, a mkekával takarják le, emlékeztetve az ünneplőket a tradiciókra, őseik eredetére. Az asztal közepén pedig mazao és muhundi (gyümölcsök és zöldségek) vannak felhalmozva. A muhundi a csőkukorica, minden gyerek számára elő van készítve egy cső - ők a ünneplésének a központjai. Az asztalon van egy speciális diszitésű boros pohár, a kikombe csa umodzsa (egység pohár), amiből mindenki iszik egy kortyot.

Az ünnep tradicionálisan családi ünnep, de a közösségben is vannak mindenféle események. Különösen a Kuumba estéjén nagy vacsorát készítenek, amire rokonok és barátok vannak meghívva. Ez ad alkalmat arra, hogy népmeséket mondjanak, népdalokat énekeljenek és híres néger személyiségekről emlékezzenek meg. Ez az est, amikor az ajándékokat is kibontják - a múlt, jelen és a reményteljes jövő ünnepnapja.

Benne kekszek.

Tradicionális nyugat-afrikai sütemény. A benne szézámmagot jelent és állítólag szerencsét hoz, ha esszük...

(Vigyázat! A kályha és a sütőlap forró dolgok, csak felnőtt segítségével próbáld a sütést!)

Hozzávalók:

A sütőt állítsd be 160 fokra. Olajozz be egy sütőlapot.

Akkor keverd el a vajat a cukorral jól, amig egész habos lesz. Ebbe bele a tojás, vanillia és a citrom leve és reszelt héja. A csészében még kavard össze a lisztet a sütőporral és a sóval, és aztán keverd bele a tojásos keverékbe. Egy kiskanállal szakíts ki a masszából és csöppents kis kerek pöttyeket a sütőlapra 5 centikre egymástól. Süssd őket, mig a szélük kezd pirulni, körűlbelűl 15 percig, akkor gyorsan vedd ki és szedd le a lapról. Várd meg míg kihűl!


Itt van három szép kinyomtatni való Kwanzaa könyvjelző.
Ragaszd őket egy keményebb papirra, majd vágd ki őket és fűzz szines pamutrojtot a lyukba.
Itt pedig találsz egy csinos barna bőrű papirbabát, valamint ünnepi ruhákat a számára.
Vissza.