Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

De Distelvink

VERSPREIDING: Europa, West en Centraal-Azie, Noord-Afrika.

GROOTTE: Ongeveer 12 tot 17 centimeter.

GESLACHTSONDERSCHEID: Het is niet eenvoudig om de verschillen tussen de geslachten te zien. Een geoefend oog ziet het verschil aan kleine details. Zo hebben mannetjes vaak een wat langere snavel en loopt het rood op de kop wat verder door naar achteren. De snorharen en de vleugelbocht zijn bij de mannetjes diepzwart;Bij de vrouwtjes zijn deze bruingrijs van kleur. Zowel het mannetje als het vrouwtje van deze soort zingt.

SOCIALE EIGENSCHAPPEN: Deze vogels passen zich doorgaans uitstekend aan in een voliere van gemengde samenstelling en kunnen het onderling doorgaans ook prima vinden. Wanneer u graag broedresultaten wilt, kunt u het beste slechts een koppel per verblijf houden, zonder andere volierebewoners die het kweek paar kunnen verstoren. Houd deze vogels niet bij kanaries, omdat de soorten onderling bastaarden.

GESCHIKTE BEHUIZING: Putters kunt u zowel in een buitenvoliere als in een kamervoliere of kooi houden. Belangerijk is dat de behuizing goed beplant wordt, want dan voelen de vogels zich namelijk beter op hun gemak. Geschikte beplanting bestaat voor een deel uit groenblijvers, zoals coniferen en sparretjes. Ook de zogenaamde 'kweekbox', kan een prima onderkomen bieden aan een koppel van deze vogel.

OMGEVINGSTEMPERRATUUR: Putters zijn uitstekend aangepast aan ons klimmat, maar tijdens de winter is een goede beschutting wel noodzaak. Staat de voliere op een beschutte plaats en is er ruim voldoende groen om in te schuilen, dan zijn overige aanpassingen overbodig. In andere gevallen wordt een nachthok op prijs gesteld.

VOEDSEL: U kunt deze vogels als basis een zaadmengsel voor wildzangvogels geven, maar ook het zogenaamde `volierezaad` waarin een keur aan verschillende zaden voorkomt, wordt goed opgenomen. Zoals voor alle overwegend zaadetende vogels geldt, hebben ookdeze vogels behoefde aan scherpe maagkiezel en grit. Dit moet dan ook altijd in de voliere annwezig zijn, zodat de vogels er naar behoefte van kunnen opnemen. Deze vogels zijn dol op distelzaadjes, die u gerust bij kunt voeren. Ook kleine insecten, eivoer, besjes en groenvoer(onkruid)worden goed opgenomen.

ACTIVITEITEN: Putters zijn gemiddeld actieve vogels die zich vooral in het groen ophouden. De mannen zingen erg mooi en helder, maar ook sommige vroutjes zingen, al is het lied wat minder indruk wekkend.

MUTATIES: Er zijn verschillende kleurmutaties opgetreden en vastgelegt. Een aantal ervan is bruin, agaat, pastel, isabel, wit ino, witkeel(bont), geelbuik en gepareld.

KWEEK: Het nest wordt op een hoge plaats in de voliere gebouwd, zo mogelijk in een dichte begroeiing(conifeer), maar ook van nestkastjes maken ze gebruik. ze hebben een voorkeur aan lichtgekleurd nestmateriaal, zoals schapenwol. Putters leggen gemiddeld 3 tot 6 eitjes. Deze zijn lichtblauw van kleur en hebben bruine spatjes. De eitjes worden in gemiddeld 13 tot 15 dagen door het vrouwtje uitgebroed. Wanneer er jongen zijn, maar liever ook nog in de tijd ervoor en erna, kunt u de dieren naast hun normale zaadmengsel dagelijks kleine hoeveelheden kleine insectjes in diverse stadia(larven, eitjes, poppen)te eten geven en ook wat groenvoer (paardebloem, herderstasje, vogelmuur), gekiemde zaden, eivoer en fruit. Met betrekking tot de dierlijke eiwitten hebben ze hebben ze doorgaans een voorkeur aan bladluis, buffalo-en meelwormen. Na ruim twee tot knap drie weken vliegen de jongen uit. Ze worden vervolgens nod eenzelfde periode door ouders-maar voornamelijk door het mannetje gevoerd en begeleid totdat ze voor zich zelf kunnen zorgen. De jongen hebben dan nog niet hun volwassen kleur, want die laat nog een aantal weken op zich wachten. Putters die in een goede conditie zijn, kunnen direct na het grootbrengen van de jongen alweer aan een nieuw broedsel beginnen.

BIJZONDERHEDEN: Er zijn veel verschillende ondersoorten van de putter. De meestgehouden soort is de beschreven kleine putter, ook wel elsen putter genoemd, en de grote putter(Carduelis carduelis major). De putter behoort tot de beschermde vogel soorten. er gelden strenge wettelijke eisen en restricties ten aanzien van het houden van eventuele overdracht.

De Rijstvogel
De Chinese Appelvink

Email: mikkeloosterveld@hotmail.com