Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
יהדות אוקריינה / סמיון גולדין


יהדות אוקריינה / סמיון גולדין

 

היסטוריה של יהדות רוסיה

רוסיה עוברת  לתקופה של השכלה

ההתפתחות החברתית

מגבלות על כניסה של יהודים לאוניברסיטאות

1920 – ניצחון של הסובייטים . מה קורה עם היהודים ?

על יחסי היהודים והשלטון הסובייטי

 

 היסטוריה של יהדות רוסיה

 גורלם של היהודים השלטון הסובייטי


יש כמה תפיסות של איך היהודים הגיעו למזרח אירופה – רוסיה : שבטים שונים שהיו באיזור , מכוזר , היו חלק מישובי קבע , גלים של יהודים ממזרח אירופה ואשכנז אל רוסיה .

 

אנחנו מתחילים מסוף המאה ה- 18 . פולין הייתה מדינה ששטחה מהים הבלטי ועד הים השחור .

פולין ליטא מפסיקה להתקיים בסוף המאה ה- 18 ויש שינויי גבולות , אחרי כיבושי נפוליאון יש שוב שינויים והגירות .

סה'כ יש באיזור כמליון וחצי יהודים תושבי האימפריה הרוסית , ארחי כל השינויים של הגבולות.

מדוע אל היו יהודים באיזור עד אז ? השלטון הרוסי לא היה מעוניין בישוב יהודי עד אז . היחס אל היהודים היה לא אוהד – כשרצו הכניס יהודים לעיסקי מסחר לרוסיה , נכתב על היהודים שהם לא רצויים כיוון שהם הורגי ישו . ישנה בעיה דתית .

 [ למעלה ]

רוסיה עוברת  לתקופה של השכלה , כשההשכלה היא המובילה את השלטון . זה מה ששינה את היחס של השלטון אל היהודים . הדחך הראשוני הוא לקבל את היהודים כשווים בין שווים – מבחיהנ כלכלית

1791 – סוחרים רוסים מתלוננים על ההצעה הזאת , היהודים הביאים תחרות לא הוגנת , והם מבקשים לבטל את הזכויות . כאן השלטון מתחיל להגביל את הישוב היהודי לאיזור מסויים – מה שיהיה אחר כך -  תחום המושב .

מספר שנים אחר כך , מתכנסת ועדה שמוציאה לפועל את הגבולות של תחום המושב .

מהו תחום המושב ? תחילת המאה ה- 19 :

מלכות פולין , ליטא , רוסיה לבנה , אוקריינה מולדובה .

בתחילה היהודים היו כמעט רק בחלק הצפוני של התחום . עם הזמן התפרסו היהודים לשאר האיזורים . היהודים משתמשים בזכות שלהם לשבת באיזור ובאים להתיישב ולהקים מרכזים יהודיים . לאחר כ- 50 שנה היהודים,  מתחילים לבקש להתיישב בכל האימפריה הרוסית . הם הרימו קול זעקה שהם רוצים עוד מקומות להתישב בהם . מדוע הם צריכים עוד מקום ? למה נהיה להם צפוף ?

  1. לא היה מספיק פרנסה , הרבה יהודים לא רצו ולא יכלו להיות חקלאים , וזה מה שהכביד עליהם. הסוחרים והחקלאים הרוסים לא היו מעונינים לעבוד עם היהודים .
  2. ריבוי טיבעי – 1914 – שישה מליון יהודים . המספר גדל פי 4 !!! יותר ממליון יהודים היגרו אל מחוך לאימפריה , זאת אומרת  שהיו עוד יותר . הריבוי השפיע על הקשיים של הפרנסה . למעשה היה פיצוץ אוכלוסין
  3. נהירה של יהודים מצפון האיזור לדרום .

 

ההתפתחות החברתית [ למעלה ]

  1. השתלבות של היהודים בחיים הכלכליים , פולטיים , תרבותיים . הכל היה בשפה הרוסית. היהודים תמיד בחרו להזדהות עם התרבות העליונה יותר : הרוסית , הפולנית או אוקריינית .
  2. בתחילה השלטונות דחפו את היהודים להשתלב בכל מסגרות החיים , להכנס לאוניברסיטה , חינוך השכלתי , התערבות בחיי הרבנות . בלימודי הרבנות היו גם שיעורים כלליים והיהודים היו חייבים ללמוד דרך המסגרות הללו . הדחיפה בכוח של היהודים אל ההשכלה לא הייתה כל כך מוצלחת , והיהודים לא היו מוכנים לקבל את המעורבות של השלטונות אל העולם הרבני .
  3. בעלי מקצוע מסויימים היו יכולים לצאת את תחום המושב , סטודנטים שרצו ללמוד באוניברסיטה יכלו לצאת .
  4. הייתה יציאה מהעולם היהודי המסורתי אל עולם מודרני . ישנה היוצרות של אורטודוקסיה מודרנית כתגובה ליציאה ההמונית אל כיוון ההשכלה .
  5. כחלק מהניסיון של השלטון לשלב את היהודים במדינה – הוכנסה חובה של גיוס אל הצבא , דבר שלא היה לפני כן . אבל גם אז , לא הייתה אפשרות ליהודים להיות קצינים . לא כל כך אהבו את היהודים בצבא כי הם לא היו בנויים לצרכים של הצבא .

 

היו מגבלות על כניסה של יהודים לאוניברסיטאות [ למעלה ]

מאמר שהתפרסם ב-1888 (בערך) הנקרא ' היהודי בא ' – דיבר על ההשתלטות של היהודים על התרבות הרוסית . זאת הופכת למדיניות של המשטר כולו ,ויש הגבלות מסוגים שונים על הנושא של יהודים במוסדות להשכלה גבוהה . היה % מסויים של סטודנטים בכל אוניברסיטה . הרבה יהודים יצאו אל מדינות שונות באירופה בכדי ללמוד . הם היו מאד ממורמרים על כך , כיוון שהם מרגישים שלא מקבלים אותם בתוך החברה הרוסית . בסוף המאה ה- 19 , היו כמה קבוצות מהפכניות כלפי השלטון – שהרבה ממנהיגיהם היו יהודים  .

הקיסרות הרוסית הופכת למדינה עם מדיניות אנטישמית . יש יותר ויותר הגבלות על היהודים . מצד אחד מצבם של היהודים היה לא פשוט . הם היו מוקד לפורגומים , היה יחס עויין אל היהודים , הם מזוהים עם המורדים והמהפכניים . מצד שני , גם בתנאים אלו , הצליחו היהודים להכנס לאליטה תרבותית , ליצירה , עיתונות , מפלגות וכ'ו .

 

כל זה לפני המהפכה של 1917 .

הדבר הראשון שקורה – הוא שמסירם את כל ההגבלות של הצאר , הם זכו לכל הזכויות האזרח המגיעות לכל אזרח רוסי.  אבל, היו המון מלחמות אזרחים , שהיהודים נפלו קורבן להם . היו יותר מ- 1500 פורגומים ביהודים בזמן הזה . הכוחות בשטח היו מעוניינים למצוא קורבן , וגם אם השלטונות לא התכוונו לכך, הם לא היו מסוגלים למנוע את הפוגרומים ואת הכעס כלפי היהודים .  היהודים זוהו עם הסובייטים – וזה גרם למריבות רבות באיזורים של האויבים . היהודים שהיו מזוהים פוליטית – היו גורם משיכה ומריבה מול השלטונות , מול הסובבים .

 

1920 – ניצחון של הסובייטים . מה קורה עם היהודים ?    [ למעלה ]

 המונים של יהודים נוהרים אל תוך איזורים של רוסיה , מתיישבים בערים . כניסה של המונים אל הערים הגדולות – קייב , מוסקבה, נובוסיבירסק, סנט פטרבורג . מי שהייתה לו השכלה , יכל להשתלב בתוך החברה הסובבת .

יש כניסה של יהודים אל השלטון , חיי הכלכלה , התרבות , צבא .

היהודים היו קבוצה יותר אמינה מבחינת השלטון . הן היו משכילים בדרך כלל , היו מוכנים להשקיע , להיות נאמנים אל השלטון . האמון היה ניכר בכניסה המסיבית אל שכבת הביניים . 

  [ למעלה ]

ישנה תיאוריה של ג'ון קליר , על יחסי היהודים והשלטון הסובייטי . השלטון אמר – אני מסיר מגבלות , ואתם תהיו נאמנים . עם זה,  השלטון דרש על ויתור מוחלט של הזהות היהודית שלהם . רצו שיהיו סובייטים לגמרי , בלי שום סימן יהודי . הרבה יהודים נענו לדרישה זו – הם הורידו כל סממן יהודי, והסכימו להיות סובייטים לגמרי.

ואז – בסוף שנות ה- 40 , סטלין פונה במפנה של 180 מעלות כנגד היהודים . הוא עוצר את היהודים שהוא חושד בהם, יוצא כגד היהודים . היהודים , שהסכימו לוותר על יהדותם , כבר לא יכלו להכנס את החברה הסובבת , והם מאד מתוסכלים . הדור הבא – שלא התקבל לגמרי, החל לחפש את השורשים שלו ורצה לדעת – מדוע לא מקבלים אותנו ? מדוע יוצאים נגדנו?

 

היו למעשה שתי קבוצות של יהודים – היהודים שיותר השתלבו וקיבלו את התרבות הסובייטית, ואת הקבוצה שרצו לשמור יותר על קשר עם היהדות והמסורת .

 [ למעלה ]



זכויות יוצרים © 2001 [ויטלי צייטלין]. כל הזכויות שמורות.

Gahelet.com   4ahava.com

שינוי אחרון בדף זה: 15/05/2006