Tässä taannoin huomasin hämmästyksekseni sivuillamme ilmoituksen uudesta Soulgrindin albumista. Siltä istumalta otin yhteyttä Lordiin tivatakseni viimeisimmät kuulumiset.

Olette juuri saaneet pihalle uuden levynne "Into the Dark Vales of Death". Kerrotko levyn tekoprosessista ja onko levyllä jotain tiettyä konseptia?

Levy alettiin kehittelemään tossa loppuvuodesta 2001 ja studioon hiivittiin toukokuussa. Oli mulla toki aikaisemminkin jo ideoita ja visioita biisien luonteesta ja koko paketista. Mutta itse sävyllystyöhön meni joku neljä kuukautta. Mä tein aluksi perusriffejä, joihin tehtiin melodiat ja syna pohjat. Ne sitten läjättiin ja mä treenasin Agathonin kanssa biisit ja kasaan ja eikun studioon. me ei kertaakaan treenattu koko bändillä. Ei tuntunut tarpeelliseslta organisoida jotain treenejä. Whisperki asuu nyt Oulussa, joten se on nihkeetä. Kerran katottiin alustavasti midit läpi ja kerroin minkähenkisiä melodioita vois vaikka olla. Eukko on kone laulamaan, joten studiossa se vetäs suunnilleen lonkalta ja tulos on levyllä. Helvetin rela mutta ankara, metal!! Studiona käytettiin taas Studio 303 Helsingissä. Siellä on kesällä nasta tehdä, koska se on omakotitalossa. Voi kölliä kaljapullon kanssa ulkona, kun muut raataa. Ja muutenkin, omistaja on tullut tutuksi ja toimintamallit on hallussa. Ei mene turhaan häsläämiseen aikaa ja rahaa. Konsepti?? Jaa, ei varsinaisesti. Elämän synkistä meiningeistä siinä aika paljon on kyse. Useimmat lyriikat on kirjoitettu kunnon downeri fiiliksissä jonkun paskamaisen jutun jälkeen. Ainakin kaksi exää on päässyt sanoituksiin, ei kovinkaan mairittelevasti, hah. Ja tulihan noita Leinoja kahlattua taas läpi. Mulla on kiva parinkymmenen kirjan kooste runoja, jonka sain hankittua janoiselta Bozo Brigaden Kallelta huntilla. Hä hä, en ole katunut kauppoja. Kyllä tuo pakanallisissa, antikristillisissä rakkauden riivaamissa tarinoissa pyörii. Niinkuin ennekin. Ehkä hieman sotaisammin kuin ennen.

Minkälaista vastaanotto on ollut uuden levyn tiimoilta?

Lähes kaikki sen kuulleet ovat ylistäneet. Nyt on arvioitakin alkanut tippua. Metal Spirit anto 10/10. Sain tänään meiliä niiltä. Asiaa. Mutta helvetin hyvä levy se onkin. On hienoa, että kurssi on ylöspäin.

Teitä ei olla viime vuosina pahemmin nähty livenä ainakaan kotimaan kamaralla. Onko nyt suunnitteilla tehdä kiertuetta uuden levyn tiimoilta ja kuinka pitkälle tämä kiertue tulisi ulottumaan?

Joitain keikkoja on tarkoitus tehdä. Puhetta on ollut jostain Nosturista, Kallion Stellasta, Oulusta, Turusta sekä Salosta. Katsotaan. Niin joo, juuri sain kulla, että helmikuussa 2003 Ranskaan ja kenties myös muualle siihen lähistöön. Olisi kyllä nasta soittaa muuallakin kuin Ranskassa, koska Ranskan huoltamot on tulleet tutuiksi Gloomy Grimin kiertueiden myötä. No, hyviä mestoja siellä on. Ollaan nähtävästi menossa hienon ruotsalaisen thrash aktin Ominouksen kanssa. Saas nähdä, kaikkea voi tapahtua.

Olette olleet olemassa jo vuodesta -92, jolloin musiikkinne oli sivujenne mukaan industrial painotteista ja ensimmäinen julkaistu täyspitkänne vuodelta -93 La Matanza, El Himno Pagano olikin sitten industrial doom blackia. Olette muuttuneet 10 vuodessa todella paljon, onko kehitys ollut mielestäsi luonnollista?

No, ne pari ekaa levyä oli oikeestaan demoja. Kasiraiturilla yritin yksinäni räpeltää jotain 1000 dollarin budjetilla. Vittu, että oli rankkaa. Ei enään, onneksi. Kuukausi siinä pyörähti, kun raiturin kanssa räpelsi ja mokasi. Nykyään on onneksi noi koneet, jotka nopeuttavat ja halventavat tekoprosessia. Joitain hyviä juttuja niissä on ja jotain oon ajatellut niputtaa uudelleen. Niiltä ajoilta on yksi live levyllinen materiaalia miksaamatta. Tarkemmin sanottuna Tavastian keikka 1995. Roope Latvalan kanssa pitäis miksata, kunhan aikataulut antavat periksi. Musiikista. Niin, aluksi se oli sellaista rumpukoneen pauketta. Paska Casio laulo ja päälle jotain murinaa. Oikeestaan suunta löyty tuon Whitsongsin myötä ja siitä se on sitten jalostunut. Toisaalta, mitään ei silleen mietitä totaalisesti. Biiseistä tulee fiilispohjalta mitä niistä tulee. Sovituksillisiin ratkaisuihin on toisaalta panostettu enemmän ja enemmän joka levyllä. Ja kaikki ympärillä vaikuttaa kaikkeen. Kaippa se on sitä kehitystä. Nyt on helppo tehdä biisejä, kun voi luottaa siihen, että jokainen bändissä hoitaa hommansa loistavasti. Pari uuttakin kipaletta on jo syntynyt.

Teillä on aika omaperäinen tyyli tehdä metallia. Mistä kaikkialta te olette saaneet vaikutteita ja miten päädyitte näinkin omaperäiseen tyyliin?

No mä teen melkein kaiken Soulgrindissa. Ainakin ideat lähtevät multa. Ja mulla on taustana äärilaaja hevin kuuntelu meininki. Multa löytyy levyjä helvetillisestä paskakurakikkelihevistä ääri grindiin ja norjaan. Ja kaikkea väliltä. Esim joltain Bullet Boysilta löytyy joitain hienoja juttuja ja samaten Emperorilta. Emperorilta tosin enemmän, heh. No, sitten kuuntelen paljon Dark Ambientia, klassista, industriaalia, melankolista poppia, vanhaa heviä, rokkia jne. Kaippa ne kaikki sekoittuvat mun päässäni ja siitä tulee... Soulgrind. Lisäksi kaikki mun tekemiset ja kokemiset vaikuttavat musiikkiin, tottakai. Ja luonnosta, hiljaisuudesta, saa uskomattomia fiboja.

Levynne Whitsongs perustuu pitkälti Eino Leinon Helkavirsiin. Mistä lähti idea tehdä tällainen veto?

Jo 80 luvulla Julman Ölkyn kanssa käytettiin paljon Eino Leinoa teksteissä. Sitä kautta ne tulivat tutuiksi. En mä tiedä, musta ne on hyviä ja vallan rankkoja tekstejä. Ja Suomi kunniaan.

Millainen prosessi oli kääntää tekstit englanniksi ja miten vaikeaa/helppoa oli saada tekstien perimmäinen idea pysymään tallella?

Itseasiassa tekstejä on valmiina käännöksinä aika paljon. Ammattilaisten tekeminä ne ovat paljon lyyrisempiä ja toimivampia. Toisaalta, mä en KOSKAAN käytä tekstiä suoraan, vaan väännän sitä joka suuntaan, jotta siitä tulisi mun laiseni, mutta E. Leinon riimityksillä.. Eli tarkoituksena ei varsinaisesti ole pitää tekstiä alkuperäisenä vaan ottaa mausteiita tarinoista ja tehdä niistä ankarampia ja synkempiä. Lisänä omat elämänkokemukset.

Saitteko käyttöoikeudet teksteihin ilman suurempia ongelmia?

Eivät ole suoria tekstejä.

Soulgrindhan on käyttänyt aiemmin esim. Kalmalla sekä suomea että englantia. Onko suomea vielä käytetty, vai onko se jo unohdettu täysin?

Joka levyllä on ollut Suomea jo vuodesta -93. Uudella levyllä päätösraita Umpijään Taistelijat on kokonaan suomea. Vahva tarina rakkaudesta Suomeen ja kulttuuriin. Pohjana käytetty sodanaikaisia runoja, E. Leinoa sekä omaa kieroa päätä. Joidenkin mielestä rankaa tekstiä, mutta se on lähes suoraan historian kirjoista otettua. Tutkikaa itse ja päätelkää. Suomen kieli on ulkomaalaisten mielestä huippu brutaalia tavaraa. Ne diggailee sen “laulusta”. Eli, kyllä suomea pitää levyllä olla.

Roope Latvala on vieraillut levyillänne ja oli jopa minikiertueella kitaristina. Miten hän päätyi mukaan kuvioihin?

No mä olen tuntenut ukon jo Stonen ajoilta, kun se oli Sibelius lukiossa. Paremmin tutustuttiin kun oltiin siellä kiertueella 1995. Siitä asti ollaan oltu hyviä frendejä. Kiertueelle se tuli, kun kysyin. Sillä sattu olemaan Dementia ja Waltarin välissä vapaata ja mielellään lähti kyntämään pakulla Eurooppaa. Kuusi viikkoa oltiin. Ja Roope on soitellut erinäisillä keikoilla täällä Suomessakin. Levyille se on tullut, kun on kiireiltään ehtinyt. Eli aivan frendipohjalta ja rakkaudesta hyvään heviin!!

Sinulla ja muilla Soulgrindin jäsenillä näyttäisi olevan useita bändejä ja projekteja menossa yhtäaikaa.Mikä on se taktiikka, jolla te saatte aikanne riittämään näihin kaikkiin?

Itseasiassa ne eivät ole niin aktiivisia koko aikaa kun voisi luulla. Agathon hoitaa Gloomy Grimin kaikki muut soiton lisäksi ja mä hoidan tällaiset juoksevat kuten haastikset, keikkajärkkäykset sun muut Soulgrindissa. Soulgrindilla oli keikkajärjestäjä, joka oli aivan perseestä. Eli taas tehdään UG hommia itse. Siinä muuten yksi syy, miksei keikkoja ole ollut. Walhallalla on biisejä, jotka pitäs tehdä nauhalle. Toisen levyn tekoon ei ole aika riittänyt, vielä. Sitten on Saha, joka on speed metallia harrastus pohjalta. Ja PornoNorsu, joka on pelkkää dokausta ja hupia. Soitan siinä bassoa. Ha ha. Niin, ja mä olen tällähetkellä työtön. Mitä nyt äänityskeikkoja silloin tällöin. Eli rocktähti. :)

Millaisesta suosiosta te nautitte tällä hetkellä?

Aika UG pohjalta se menee. Koko ajan kasvamaan päin. Kun on ranskalainen lafka, niin ymmärrettävästi tuolla patonkimaassa näyttävät pitävän eniten. Suomessa ei kyllä niinkään tunnettuja olla. Mutta jos aletaan keikkoja tekemään, niin eikähän sekin pikkuhiljaa muutu.

Käytättekö te minkäänlaisia efektejä lavashowssanne, kuten pyrotekniikkaa ja savukoneita, vai pidättekö te keikan enemmänkin soitto-ja moshauspainotteisena ilman sen kummempia vipstaakkeleita?

Mieli tekisi käyttää sairaita lesbo/kääpiö show meininkejä. Mutta vastaan tulee taas raha. Joku sellainen pommeja ja pakanoita spektaakkeli olisi kiva :) Nyt on kyllä ihan perinteistä tukka heiluu ja tissit hölskyy meininkiä.

Olet Lord itse ollut jo kauan mukana kuvioissa. Miten oikeastaan päädyit metallin pariin alunperin?

1983 sain Motorheadin No Sleep `Till Hammersmithin ja Black Sabbathin levyn. Sitten kolahtikin Slayer, Exciter, Whiplash ja Metallica. Sillä tiellä ollaan edelleen ja varmaan hautaan asti. Hevi on niin helvetin moniulotteista musiikkia. Sopii joka tilanteeseen, nussimisesta, synnytyksen kautta hautajaisiin. Ja kaikkeen siltä väliltä. Ja onhan se hienoa soittaa kovaa ja ankarasti. Ei sitä osaa hempeillä kitara kourassa. Niin, Jenkeissä mun jenkkifaija vei mut hevikeikalle tsiikaamaan backstagemeininkiä ja ... I saw the light!!

Soulgrind on tehnyt levyjä tasaiseen tahtiin, mutta olette siitä huolimatta olleet aika vähän esillä. Miten paljon Holy Records panostaa teihin?

Nyt taas tuntuu että enemmän. Mutta kyllä se on ajoittain ollut sellaista omat pois ja unholaan meininkiä. Pitää itse markkinoida, jotta näkyisi. That suxx. Mutta onneksi on netti, se helpottaa. Vois tehdä enemmänkin. Ranskassa se paahtaa kyllä aika isolla volyymillä. Pitäs olla muuallakin.

Millaisia suunnitelmia Soulgrindilla on tulevaisuuden suhteen? Onko esim. videota suunnitteilla?

On, mutta kaikki videot joutuu itse kustantamaan. Mä olen maksanut itse kaikki edelliset. Kaippa sitä jonkunasteinen promo video tullaan tekemään. Olisi vaan kiva tehdä kunnon video joskus. Mutta kun on niin vitun köyhä, saas nähdä. Ideoita olisi niin perkeleesti.

Kiitokset haastattelusta! Nyt olisi vielä mahdollisuus heittää kehiin ne kuuluisat viimeiset sanat...

Tsekatkaahan tuo Into The Dark Vales Of Death levy. Ette pety, jos mieli taittuu melodic dark pagan metallin suuntaan. Erilaista, melodista ja massiivista. Niin, olkaa pakanoita, herjatkaa kirkkoa ja kaikkea mitä se edustaa. Metal forever!!! Parin kuukauden kuluttua ilmestyy Holy Bible kokis, jossa on mukana Ylermi biisi suomekielisenä vuodelta 1996!! Ja myös Gloomy Grimin uusi kipale, tsekatkaa!!! Tsekatkaa myös Soulgrindin kotisivut tai lähetä bändille postia!!

- W.Lilith - Azhemin - Lord - Agathon -