Alajärveläinen Mirzadeh otti yhteyttä tuossa jokin aika sitten haastattelun toivossa, koska heiltä on juuri ilmestynyt uusi demo nimeltään Profetia. Tasokasta tavaraa ja varsin lupaavaa tulevaisuutta odotellessa otin ja tein heistä haastattelun. Ruuvipenkissä laulaja/kitaristi Mirza, basisti Lues ja rumpali Fafner.

Mitä äijät, mitkä on tunnelmat nyt kun uusi demo on valmis?

Tunnelmat on korkealla, jos ei huomioida sitä että kitaristi on juuri jättäny bändin..

Tämä on tietysti se vakiokysymys, eli kertokaa bändinne alkutaipaleesta.

Mirza ja Fafner alkoivat soitella keskenään 2000 keväällä. Exitus on liittynyt bändiin myöhemmin kesällä. Tässä vaiheessa bändillä ei ole vielä ollun mitään suurempia tavoitteita, Jani (ex-voyer) liitty bändiin 2001 keväällä ja myöhemmin syksyllä bändi sai basistiksi Luesin.

Onko soittajilla millainen musiikillinen tausta? Eli onko tullut opiskeltua soittoa? Ihmettelin vain kuunnellessani demoanne, että soitto sujuu yhteen kuin vanhoilla tekijöillä, vaikka kyseessä on perustajajäsenien ensimmäinen metallibändi ja vieläpä aika nuori sellainen (perustettu keväällä 2000).

Jani ja Mirza on soittanut aikaisemmin yhdessä useita vuosia. Mm. bändissä Crematory (...ei SE Crematory) bändi niitti aikanaan paikallista mainetta. Lues on aikasemmin soittanut Visva nimisessä punk bändissä, tämän bändi historia jäi kuitenkin vain vuoden mittaiseksi. Fafnerille ja Exitukselle tämä on ensimmäinen bändi ja koko bändille ensimmäinen oikea bändi. Kukaan ei ole opiskellut soittoa ja musiikin teoria on täysin tuntematonta, mut siitähän "tosi" muusikot tunnetaan.

Olette myös saavuttaneet mainetta kotiseudullanne Alajärvellä. Miten tunnettuja te itseasiassa olette? Näkyykö se siis ihan katukuvassakin asti jo, vai lähinnä keikkojen yleisömäärässä?

Tunnettavuus johtuu läheinnä omasta kukkoilusta/starbailusta ja siitä että tältä seudulta ei vastaavia bändejä löydy. Alajärvihän on sen verran konservatiivinen kaupunki että jo pelkkä pitkä tukka herättää huomiota, saatika sitten jos siihen listätään kajaalia yms. Lues ja Mirzahan kävi tossa paikallisessa kerran mustaan kynsilakkaan kajaalin somistautuneina, silloin tuli kuittia tyyliin "Vitun neidit!" No, seuraavalla kerralla samaan baariin täys maski päällä, ei muuten enää tullu neiti vittuilua Me ei olla itseasiassa vielä tämän bändin kanssa keritty keikkailemaan, mutta keväällä aloitetaan. Muutama yhteydenottokin on jo tullut.

Edelliseen liittyen: Puhuit Mirzadehin teatterillisesta livemenosta aiemmin. Mitä siellä lavalla itseasiassa sitten voi odottaa näkevänsä?

Asia on vielä mietinnässä, mutta jotain tällä seudulla ennen näkemätöntä voidaan jo tässä vaiheessa luvata. Harkinnassa ovat esim. Teatteriverta, tulta ja suitsukkeita vois käyttää. Olemme talven aikana hankkineet myöskin erilaisia maskeeraus välineitä, saa nähdä mitä niistä käytämme.

Mitenkäs lyriikat? Missä aihepiirissä teidän tekstinne pyörivät? Demon kuunneltuani voisin väittää, että saatanalla ja sen lisälaitteilla ei pahemmin hehkutella, vaan jollain aivan muulla. Miten lähelle meni oikein, vai olenko kuullut täysin väärin koko demon?

Oikein olet kuullut, meillä ei sinänsä ole mitään kliseistä antikristillistä hehkutusta. Profetia on maailman lopun maalailua ja melancholy tukeutuu samaan aihepiiriin. Profetia ja melancholy on samaa tarinaa. Child of oblivion on kertomus avantoon hukuttautumisesta. Tarina on itseasiassa tosi tapahtumiin perustuva, sillä erotuksella että tosi elämässä kaveri selviytyi kertomaan kokemuksestaan ja biisissä mies siirtyy tuonpuoleiseen.

Onko teillä millainen sävellystekniikka bändissänne? Onko yksi heppu, joka säveltää kaiken, vai osallistuvatko kaikki luomiseen?

Sävellykset ovat lähtöisin Mirzan ja Janin mielikuvituksesta.

Jani sitten otti ja lähti tyystin kitarasta pois. Uutisista sai käsityksen, että ihan hyvissä merkeissä ero tapahtui, mutta sehän olikin Janin itsensä kirjoittama. Liittyykö siis Janin eroon jotain todellista kuohumista kuitenkin loppujen lopuksi?

Kulissien takana kyllä oli kuohuntaa, mutta tällä hetkellä tilanne tuntuisi jo tasoittuneen.

Onko uuden kitaristin hakeminen jo alkanut, vai onko sellainen jo valmiiksi tiedossa?

Ei olla vielä kyselty, mutta tiedossa on jo yksi hyvä vaihtoehto. Emme usko että sen suhteen tulee ongelmia.

Vaikutteista oli kerrottu suhteellisen vaisusti sivujenne informaatio-osastolla. Vai onko teidän ainoat vaikuttajanne Dimmu Borgir, Thy Serpent, COF, Helloween ja norjan bm? Mitkä vaikutteet näkyvät Mirzadehin musiikissa mielestänne eniten?

Emme mielestämme suoranaisesti kuulosta miltään edellä mainituista bändeistä, vai kuulostammeko? Bändimme musiikkimaku on aika samanlainen ja suppea. Varmaankin siksi on vaikea määrittää selkeitä erillisiä vaikutteita.

Mitkä ovat Mirzadehin lähitulevaisuuden suunnitelmat ja tapahtumat?

Ankaraa demon levitystä. Uusi kitaristi, uudet kujeet......Keikkaa, keikkaa...

Onko levy-yhtiöihin otettu yhteyttä ja millainen on ollut palaute?

Vanhaa demoa on aikanaan lähetelty muutamiin levy-yhtiöihin, mutta menestystä vielä sillä erää ei tullut. Ei olla vielä keretty uutta demoa lähetellä, mutta odotamme tältä hieman parempaa tulosta.

Mistä nimi Mirzadeh tulee? Laulajalla kun näyttää olevan osittain sama nimi, kuin bändillä, niin se saattaa herättää kysymyksiä ja kyräilyjä... Onko siis kyseessä sattuma vai tarkoitus?

Mirzadeh sanana on monikäyttöinen ja sille on yhtäkkiä vaikea kertoa yksiselitteistä tarkoitusta, mutta tässä tapauksessa sen pitäisi tarkoittaa: Ruhtinaan poikaa ja Mirza tarkoittaa Kirjuria, sanojen alkuperä löytyy persiasta. Kaikilla muilla oli jo taiteilijanimi ja Mirza jotenkin luonnostaan jäi Mirzalle, onhan hän kuitenkin laulajana jonkinlainen keulakuva bändille ja sanoittavana bändin jäsenenä nimen tarkoituskin osuu kohdalleen.

Mitenkäs on arkielämä? Bändi kun ei kuitenkaan varmasti ainakaan vielä ole mikään rahasampo. Opiskelua ja työtä vai kuinka?

Mirza on puualan yrittäjä, Exitus on intissä, Lues ja Fafner opiskelee. Rahaa on perkeleen vähän ja osittain bändin toiminta pyöriikin lainarahalla.

Kerroit aiemmin myös surullisen kuuluisasta Menkijärven kylästä. Veikkaan, etten ole ainoa tietämätön aiheesta. Mitä siellä siis on sitten tapahtunut?

Kylällä asuu n.500 asukasta ja kilometrin säteellä siellä on n.15:ta vuoden aikana tapettu jotain 7 ihmistä, jotain itsemurha hommia ja nyt uusimpana oli tää pedo-juttu. Onhan se kumma homma miten täällä tuntuu kaikki kasautuvan sille yhdelle kylälle. Me ollaan joskus naureskeltukin, että bändin nimi pitäisi olla Children of Menki, ois bodomin pojat kateellisia.

Nyt kun päästiin tähän: Millainen on musiikillinen skene siellä pohjoisessa?

Jaa no ollaanko me nyt kovin pohjoisessa. Me ollaan varmaan koko järviseudun ensimmäinen ja ainoa bändi, jota voisi kutsua blackmetalliksi (järviseutu koostuu 7:stä kunnasta) lähin vähänkin mörömpi bändi taitaa löytyä Seinäjoelta (Mortyfear) ja sinne on matkaa 80km. Täällä seudulla on ihmiset todella ennakkoluuloisia mustan metallin suhteen, johtuen varmaankin seudun vahvasta lestadiolaisuudesta. Muutenkin skene taitaa olla melko kuollut, muutama toimiva rock bändi, mutta esimerkiksi esiintymis mahdollisuudet ovat vähissä.

Kuka on sivuillanne näkyvä tyttö? Onko hänellä mitään tekemistä bändin kanssa muutenkin, kuin vain olla koristeena sivun vasemmassa reunassa? ( Täysin ulkomusiikillinen kysymys, mutta jotain typerää täytyy välillä kysyä ).

Joo se tyttö on nimeltään Anna ja kotoisin ruotsista. Se oli Janin icq kavereita ja Jani näytteli sen kuvia Luesille ja siitä sitten lähti idea käyttää sitä bändin grafiikassa. Anna innostu asiasta ja antoi meille vapaat kädet muokata kuvia omiin tarpeisiimme.

Tämä olisi sitten tässä! Heittäkää kuitenkin vielä viimeiset sanat atmosfääriin! Jos jäi jotain ikenen väliin, niin kysykää pois!

Jos haluatte käydä keikalla missä voitte kuulla, haistaa ja todella nähdä taidetta, pitäkää Mirzadeh mielessä! (no joo, tulipa taas hehkutettua) \../

www.mirzadeh.org