Sain kuullakseni Lappeenrantalaisen death/thrash/grind-pumpun Mental Terrorin MCD:n "Necessary Evil" ja pidin kuulemastani heti. Bändillä on sarkastisella ja mustalla huumorilla höystettyjä paahtokappaleita minillänsä neljä ja ne ovat kaikki kuuntelemisen arvoisia. Bändissä vaikuttavat: Womb Raider - rummut, G.Orgis - kitara, A.Klemi - vokaalit, Andy Mayhem - kitara ja Lauri Sexual Hammer - basso. Haastateltavana Womb Raider Ja A.Klemi. Lue ja tiedä taas mitä kannattaa kuunnella!

Kerro bändin historiasta. Mistä idea Mental Terroriin lähti liikkeelle?

W.R. - Jaa... Ihan ensimmäiset ajatukset bändistä taisivat olla Klemin päässä parisen vuotta sitten. Tai siis tuo nimi tuli esiin silloin. Siinä sitten Antti mainitsi minulle aiheesta. Bändiä ei kiireiden vuoksi kuitenkaan aivan heti pistetty kasaan, mutta ajatus eli kyllä viriilinä, ja pysyi keskusteluissa koko ajan. Sitten lopulta tultiin kesään 2001, jolloin päätimme, että perkele, nyt hoidetaan homma pois kuljeksimasta, ja marssimme Digibonelle varaamaan studioaikaa. Siinä ei sitten enää muu auttanut kuin kasata biisit loppuun, ja treenata... Heh heh, 2 kertaa.
A.K. - Joo, vaikka homma lähtikin hieman hätäisesti käyntiin, ei tarkoituksena ollut mennä yli siitä, missä aita on matalin "tehdään vaan nyt tää pois"-mentaliteetilla, vaan tosissaan tässä ollaan, etenkin nyt kun aikaa on kulunut ja jengi kehittynyt bändinä.

Positiivisena yllätyksenä huomasin Mental Terrorin raivokkaan paahtamisen sisältävän myös huumoria siellä täällä, kuten esimerkiksi kappaleessa "Taverna Satana", jossa on ilmiselvää hittipotentiaalia rokkaavalla paahtamisellaan. Hulvatonta alkuintroa unohtamatta. Oliko huumori alkuperäinen tarkoituskin, vai tuliko se vain itsestään mukaan?

W.R. - Heh... Taverna on kyllä allekirjoittaneen lempiviisu. Ei tätä nyt ihan kulmat kurtussa olla tekemässä, mutta ei myöskään vitsinä (Alkuperäisestä Autopsy/ Dismember/Entombed -linjasta poikettiin jo ennen studioon menoa). Se huumori tulee luonnostaan bändin sisäisistä kemioista... Sanoisin kuitenkin, että enemmän tässä ollaan purkamassa aggressioita, ja ilmaisemassa sitä vitutusta, joka syntyy, kun katselee kaikenkarvaisia ultrapinkeitä-readymade-powerpoint-ääliöitä, joita näkyy joka puolella. Ja jos ei asiaan kuitenkaan liitettäisi roimaa annosta itseironiaa, sarkasmia ja sitä mustaa huumoria, ei ainakaan allekirjoittaneella olisi kovinkaan hyvät oltavat. hah hah... Niin, ja onhan se perkele loisto tunne runtata oikein huolella!

Onko teillä jotain erityistä jakoa bändissä biisiä tehdessä siitä, kuka tekee mitäkin vai osallistuvatko kaikki kaikkeen? (Tuon hankalammin mä en enää osannut asiaani ilmaista) Eli miten Mentalin kappaleet syntyvät?

W.R. - Tuolle "Necessarylle..." biisit syntyivät enemmän, tai vähemmän, minun ja G.Orgiksen käsissä. Muu bändi osallistui siinä vaiheessa kyllä jo sovituspuoleen - A.Mayhem (heh) kyllä teki loistoriffin Tavernan c-osaksi!!! Sittemmin tuo biisinteko on laskeutunut kokolailla tasaisemmin bändin kesken, joka itseasiassa sopii minulle oikein hyvin. Suurin osa biiseistä syntyy kyllä niin, että jannut tekevät pohjat yksin, ja alistavat ne sitten bändin kritiikille. Sanoitukset ovat kokolailla Klemin alaa, mutta niitäkin kyllä potkitaan, jos tarvetta löytyy. Että demokratisoitumista on tapahtunut... A.K. - Sanoituksista vielä sen verran, että kirjoitan ne enimmäkseen yksin ja kovin suurta muuttelua itse sanomaan bändin puolelta ei ole tullut, sillä sen verran universaaleista ja yhteisistä asioista on kyse. Sanoituksethan eivät ole millään vakavalla tavalla satanistisia tai poliittisia, ennemminkin sanoitukset käsittelevät sitä yleistä vitutusta, jota jokaisella hieman itselleen rehellisellä ihmisellä ilmenee.

Onko MT kerinnyt jo niittämään mainetta Suomessa tai muualla? W.R. - Klemihän on pitänyt huolta siitä promoilusta... Saksaan taisi mennä Morbid Recordsille myyntiin jonkinmoinen nippu, muuta Klemi kertokoon loput...

A.K. - Kyllähän levyä on lähetelty pitkin maailmaa, mutta mitään suurempia yhteydenottoja ei ole kuulunut. Nyt tosin tosiaan Morbid Records otti MCD:tämme myyntiin ja voipi olla, että tulevaisuudessa tehdään enemmänkin yhteistyötä lafkan kanssa. Suomessa levystämme on digannu enimmäkseen "vanhan liiton" immeiset ja onhan se ymmärrettävää musiikkityylin huomioonottaen. Haastatteluja on tullut tehtyä pari ennen tätä ja eiköhän vauhti vain kiihdy, heh.

Onko keikkoja ehtinyt olemaan vielä minkä verran ja miltä keikkailu on maistunut?

W.R. - Hiljaista on pidellyt, toistaiseksi. Syksyllähän piti olla keikka Kurpitsabileissä, Lappeenrannassa, mutta tuo homma kaatui järjestäjien taholta. Nyt ollaan kuitenkin taas siinä vaiheessa, että keikkailu on ajankohtaista, ja niinpä rytinää onkin luvassa 9.3. Lappeenrannassa ja 9.4. Jyväskylässä, Kirves heilahtaa-tapahtumassa. Jotain puhetta on ollut tuonne Ruotsiin menosta tiettyjen tahojen kanssa, mutta ei nyt lupailla siitä mitään. Kyllä siihen keikkailuun saa aina sellaisen annoksen intoa, että alta pois...

Soittajien vaikutteissa mainitaan mm.Dismember, Entombed, Morbid Angel...jne.mutta mitkä vaikutteet sanoisit löytyvän Mental Terrorin musiikista?

W.R. - No siinäpä niitä tulikin jo... The Haunted ehdottomasti, sitten uusissa biiseissä on tuota Etelä-Amerikan henkeä paikoitellen, ja voipa sieltä löytää vähän BM-juttuakin - ja germaanien thrash-pumput tietty!!!
A.K. - Niin, nyt kun biisintekovastuu on jakautunut yhä useammalle ihmiselle, on uusissa biiseissä vaikutteita laidasta laitaan. Mistään retroilusta ei ole kyse, vaan loppujen lopuksi aika uniikista sopasta.

Onko MT:n soittajilla muita bändejä tai projekteja olemassa?Jos, niin mitä? Käsittääkseni Lauri " Sexual Hammer" ja Andy Mayhem ovat myös black metal bändissä?

W.R. - Roger. Käsitit oikein. Bändien nimiä en tässä kuitenkaan lähde luettelemaan, ettei tule kiusausta lähteä tekemään turhaa vertailua. MT on kuitenkin oma juttunsa, eikä se ole jatkumoa muille orkestereille. Toisekseen haluamme välttää turhan "featuring"-hengen... Itse asiassa kaikilla muilla paitsi Klemillä on sorkkansa muissakin orkestereissa, mutta kuten jo tuli mainittua: ne ovat oma lukunsa.

Mitä mieltä olet? Onko grind/death jo hiipunut kohti kuolemaansa, vai onko brutaalille paahdolle vielä ja aina kysyntää?

W.R. - Eipä tuo tuosta mihinkään katoa. Kyllä maailmasta löytyy aina ihmisiä, joille massahenki ei istu. Ja luulenpa, että ihmiset, jotka haluavat saada musiikista kunnon potkun nivusiinsa, eivät tule mihinkään lapasiin tyytymään. Gloves of metal jne... hah hah!
A.K. - Ja kyllä etenkin thrash metal on tulossa aika kovaa takaisin: The Haunted, Slayerin uusin levy, Sodom/Kreator/Destruction-kiertue jne. Ja taidettiinpa trässi valita Terrorizerissa seuraavaksi isoksi "trendiksi".

Nyt kun tähän päästiin, niin miltä Lappeenrannan skene näyttää? Onko muitakin bändejä Mental Terrorin ja Hornan lisäksi brutaalilta saralta?

W.R. - Onhan noita. Morbid Savouring, Necro Bitch... sittenhän löytyy tuo Battlelore, Elderthrones, Khert Neter... kyllä näitä riittää. Hyvä niin. Sitten tullaankin taas tähän projekti-ilmiöön...jätkiä kun löytyy paljolti ristiin rastiin vähän joka porukasta... Tiedä nyt siitä skenestä, kuka mitenkin asian näkee. Onhan täällä kiinnostusta tuohon rankemman lajin musiikkiin, ja kuten jo mainitsin, bändejä on kyllä jonkin verran. Ja onhan täällä aina tasaisesti keikkoja sun muita... joo.
A.K. - Täällä itärajalla ehkä on homma vähän sama kuin jossain Oulussa ja yleensäkin pohjoisessa: ei millään popilla pärjää elämässä. Ja tämä rankkuuden hakeminen näkyy metallin lisäksi esim. hard coren suosiossa Lappeenrannassa. Ja Kotiteollisuushan on oppikirjaesimerkki suomalaisesta ja etenkin itä-suomalaisesta tylytyksestä.

Hienoahan olisi, jos musiikillaan eläisi, mutta harvalla se on niin. Eikä varmaan teilläkään...ainakaan vielä. Eli mitä muuta teette MT:ssä soittamisen lisäksi?

W.R. - Aika kuluu kokolailla koulun ja musiikin parissa. Toisekseen mitään kokopäivä muusikkoa ei minusta saisi tekemälläkään, ellen sitten voittaisi lotossa, ja pystyttäisi miljoona-lukaalia studioineen päivineen. Toisaalta, jos koko bändi olisi samassa tilanteessä niin, ettei tulisi katkoksia soittamisessa ja säveltämisessä... ehkä sitten.
A.K. - Itselläkin aika kuluu enimmäkseen opiskelussa ja yleisessä laiskottelussa. Oma ideaalitilanne olisi elää kirjoittamalla, sillä novellien ym. kirjoittaminen on minulle kuitenkin sitä ominta hommaa.

Mistä johtuu, että "Necessary Evil" mcd:tä painettiin vain minimaalinen 100 kappaletta? Rahoitusongelmia?

W.R. - Pääasiallinen tarkoitus oli tehdä tuosta enemmänkin promon tyylinen ratkaisu, joten mitään turhan suuria eriä ei missään vaiheessa haluttukaan kustantaa. Raha on aina ongelmana, myönnettäköön, ja siksi juuri halusimme keskittää tämän enemmänkin kontaktien luontiin kuin myyntiin. (Niin ja sitten se on tosi "CULT", kun sitä ei painettu kuin 100 kappaletta! Hah hah...)

Mitä on odotettavissa Mental Terrorilta tulevaisuudessa? Onko suunnitelmia jo valmiiksi?

W.R. - Uutta materiaalia on kasassa siinä määrin, että studioon olisi taas kohta marssittava. Ensin tietty testaamme tavaraa keikoilla, ja kun tietyt asiat loksahtavat kohdalleen (aikataulut, kalusto...), hiippailemme kaikessa rauhassa studioon tekemään tuhojamme. Nauhoitusten jälkeisestä ajasta en juurikaan osaa vielä sanoa... katsotaan mihin suuntaan asioita lähdetään viemään. Paikalleen bändi ei varmastikaan jää, sen voin jo luvata.

Mainostaa saa, eli mistä kaikkialta uutta Necessary Evil MCD:nne saa? Heitä peliin myös viimeiset sanat ja jos sulla jäi jotain kaivelemaan hampaan väliin, niin kysy pois.

W.R. - kotisivuilta www.terror.cjb.net, hyvinvarustetuista levykaupoista... niin ja sieltä Morbidilta... siinähän ne. Olkaapa hyvät.
A.K. - Jep, stay rotten!