Kettunen ja Texa

Keskustelin imatralaisen Sami Kettusen kanssa postin välityksellä grindbändi Irritatesta, deathbändi Incriminatedista ja distrosta Hostile Regression Records. Miksi näin monta aihetta? Koska herr Kettunen on kaikkien kolmen aiheen eniten esillä ollut tekijä ja guru HRR:n takana.

Millainen musiikillinen tausta sulla ittelläs on? Oletko soittanut tyyliin: "rumpuja 4 vuotiaasta, kitaraa 8 vuotiaasta", vai innostuitko vain yhtenä päivänä jostain bändistä niin paljon, että halusit perustaa oman bändin? Eli mikä oli sulle se "ensikipinä" musiikin tekemiseen?

Kantapään kautta on kaikki soittohommat opeteltu, eikä ikinä mitään "oikeaoppista" opiskelua alalle ole tullut harrasteltua. Joskus murkkuikäisenä sain sähkökitaran josta sitten väännettiin ties mitä ääniä, mitään sointuja tms. en oo ikinä opetellu. Kitaran soitto jäi sitten kun alkoi basson ja rumpujen soitto kiinnostamaan enemmän, vahvat rytmit on aina ollu veressä, hehheh! Eka "bändi" oli sitten noisecore/cybergrind bändi A.N.H. joskus 90´luvun ihan alussa, julkaistiin demo ja split kasetti Gruntin kanssa. Siitä se undergroundiin uppoutuminen sitten alkoi hitaasti mutta varmasti...

Irritate on ollut jo hyvän aikaa kuvioissa mukana. Mistä vuodesta tarkalleen ottaen? Alunperin bändi kuitenkin soitti käsittääkseni HC:tä ja nimi oli Look At Tomorrow. Mistä siis idea grindin soittoon ja nimen vaihtoon?

Irritateksi nimi (ja tyyli grindiksi) vaihtui joskus ´98 alussa, joten ei siitä nyt niin hirveän pitkä aika ole. Look At Tomorrow aloitti ´96, ensin väännettiin Discharge -tyylistä tylyä crustpunkkia joka sitten muuttui nopeaksi punk rock / hardcore hybridiksi... EP ja split EP saatiin aikaiseksi, mutta homma ei oikein ottanu tuulta alleen ja päätettiin sitten vaihtaa tyyliä ja nimeä tylymmäksi kun siltä tuntui. Grindcore on ollut aina lähellä sydäntä ja tällä tyylillä saatiin parempi kombinaatio jokaisen jäsenen vaikutteista ja noin.

Bändillähän tapahtui jonkinlainen miehistönvaihdosepisodi ennen debyytin valmistumista. Kerro siitä hieman, miksi moni bändinjäsen kaikkosi.Riitoja? Onko tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin kolmimiehisenä?

Heh, tämä se onkin vallan hulvaton tarina... juhuu! Entinen basisti otti ja "näki valon", eli tuli ns. "uskoon"... No aika hylsy jätkä se oli jo ennen sitäkin, mutta tuo nyt oli viimeinen niitti. Entinen vokalisti taas oli koko bändin ajan ollut enemmän haitaksi kuin hyödyksi, sai kädestä pitäen opettaa tekstit ja sovitukset + ei toi muutenkaan osannut ottaa vastuuta mistään... Toi "jeesuspoika" lähti sitten vapaaehtoisesti pois heti kun aloitti uuden elämän uudestisyntyneenä kristittynä (haloo?) ja ex- laulajalle ilmoitettiin vähän sen jälkeen, ettei palveluksia enää tarvita. Otettiin Texa bassoon ja ite aloin hoitaa sekä rummut että örinät. Kolmimiehisenä jatketaan ainakin nauhoitukset, euroopan rundille tulee rumpuihin Herra Kerma orkesterista Creamface, keskityn siis noilla keikoilla pelkkään lauluun jotta saadaan enempi toimintaa lavalle. Homma toiminee näin jatkossakin, tosin keikoista en tiedä?

Jonkinaikaa sitten Irritate oli keskittynyt nimenomaan nopeaan ja in-your-face-tyyliseen materiaaliin. Debyyttialbumilla "Everyday evil" kuullaan kuitenkin hieman hidastempoisempaa ja groovempaa grindmenoa, kuin aiemmin. Mistä tällainen vaihdos musiikkiin? Vaikuttiko miehistönvaihdokset tähän ratkaisuun, vai oliko kyseessä vain kokeilunhaluisuus?

Tuli kuunneltua noiden "Everyday Evil" -biisien teon aikaan Amebixia, Black Sabbathia, jotain sludge/stoner/prätkä/retro juttuja jne., hitaampaa menoa siis... Teki mieli tehdä kokonaisuus jossa vähemmän biisiä, paljon hidasta jammailua. Saunditkin tehtiin tolleen kuiviksi retro -tyylisiksi. Tuntui myös hauskalta tehdä biiseihin lähes naurettavan 70´luvun rock riffin päälle brutaalilla örinällä jotain terroristijuttuja, ihan siis vittuillessaan ja hämmentääkseen kuuntelijaa. Kyllä se silti grindiä on, vaikutteita ja asennetta on vain haettu hiukan eri paikoista kuin perinteisesti näissä piireissä. Ton jälkeen nauhoitetut jutut on taas ollut enempi sitä mitä ensimmäiset Irritate nauhoitukset, eli lyhyitä ja väkivaltaisia grindcore pyrähdyksiä. Tulevaisuudessa on taas muutamia yllätyksiä luvassa...

Minkä ikäistä Irritaten miehistö itseasiassa on?

Kaikki on 25.

Sulla on myös toinen bändi nimeltään Incriminated, joka soittaa death metallia. Muistanko oikein vai väärin, mutta Incriminated soitti alunperin trash/death-tyylistä matskua? Milloin Incriminated on perustettu? Millainen on Incriminatedin kokoonpano?

Incriminatedissa soittaa tällä hetkellä tasan samat sällit kuin Irritatessakin, sillä erotuksella että hoidan tossa basson ja laulut ja Texa soittaa rumpuja. No joo, alunperin tyyli oli melodista, ehkä hieman svedu -vaikutteista death metallia siisteillä saundeilla ja noin. Sitten kokoonpano alkoi vaihdella ja meitä loppuja kiinnosti enemmän primitiivinen 80´luvun alun / puolivälin death metal (black/thrash/keke/speed/doom... millä nimellä sitten kukakin tollasta kutsuu, who cares?) a´la Hellhammer / vanha Celtic Frost, Onslaught, Death Strike / Master... ja Venom tietty! Bändi perustettiin ´97 syksyllä ja ollaan tehty split CD w/ Fulcrum Creak, "Ride of the Grotesque" demo ja "Illusion of Love" 7"EP... Tulossa split 7"EP w/ Nuclear Winter, split 12"LP w/ Bloodhammer ja "Miracle of Purity" CD/LP... kaikki jo nauhoitettukin. Varoitan vielä, että on ruminta mahdollista metallia, eli ei hifisteille, hah!

Sä olet kahden bändin lisäksi myös Hostile Regression Recordsin perustaja ja ilmeisesti myös ainut työntekijä. Mistä idea HRR:n perustamiseen? Milloin HRR on itseasiassa perustettu? Miten sä jaottelet aikas niin, että sä ehdit hoitamaan kaikki tilaukset, postitukset jne. ja sen lisäksi soittamaan kahdessa bändissä ja heittämään niiden kanssa keikkaakin? Jääkö sulle ns. "omaa aikaa" lainkaan, vai meneekö kaikki töiden tekoon?

HRR:n perustaminen tuli ihan itsestään, aloin jo ´90 luvun alussa julkaisemaan Insecure Prod. nimellä kokoelmakasetteja ja demoja, tein zinejä jne., ´94 aloin julkaista levyjä Tylyt Levyt - nimellä, ihan koviakin joukossa, etsikää käsiinne vaikka Cause For Effect / Noise Waste split 7", Mizuko / Deche-Charge split 7", "Fooling with Pain" kokoelma 7" (Cripple Bastards, Capitalist Casualties, Hated Principles etc.) tai Cause For Effect / Utter Bastard split MCD... Joku 12 levyä julkaisin silloin, punk rokista metalliin, noiseen ja grindiin... kaikkea mistä diggailin (ja diggailen edelleen). Tylyjen loppuaikoina jouduin johonkin paskaduuniin, työharjoitteluun tms. ja tajusin etten mitenkään ehdi pyörittää lafkaa harrastuksena jos työtäkin pitää tehdä. Valinta oli loppujen lopuksi siis aika helppo; mikään muu kun ei maailmassa kiinnosta niin paljoa kun tämä äärimmäisen musiikin kanssa työskentely. Mitäköhän tuo oma aika olisi...? Jos en tee töitä (e-maileihin vastailua, puhelimessa puhumista ja vielä enemmän pakettien teippailua...), niin lueskelen zinejä tai kirjoja (nyt on Howardin Conanit sun muut kolistelut lueskelun alla), kuuntelen levyjä (joko myyntiin tulleita osana työtä tai "vanhoja klassikoita" rentoutumismielessä), katselen jotain saastaleffoja (väkivalta, roska, scifi, porno) joita tulee aina hommailtua, treenit on useampana iltana viikossa... Sitten pitää ehtiä tyttöjen perässä juoksemaan ja joskus hiukan rentoutua / juhlia kavereiden kanssa. Kieltämättä on koko ajan kiire ja välillä kaikki on hiukan sekavaa, mutta kyllä tuon kaiken ehtii ja kerranhan täällä eletään, eli laakereilleen ei huvita vielä tässä iässä jäädä lepäilemään... Mikään vaimo + kaksi lasta ja kesämökki -meininki ei myöskään tunnu houkuttelevalta.

Keikoista puheenollen, paljonko sä heität vuoden aikana keikkaa Irritaten ja Incriminatedin kanssa?

Vaihtelee erittäin paljon, jonain vuonna saatetaan soittaa pelkästään toisella joku 15 keikkaa, kun taas nyt ei olla soitettu kohta puoleentoistavuoteen yhtään kummallakaan. Ollaan nyt enempi panostettu levyihin... Nyt on sitten kesällä Irritaten pienimuotoinen euroopan rundi; Saksassa keikkoja Bizarre X:n kanssa ja Tsekeissä Obscene festarit, joilla mm. Exhumed, Driller Killer, Cripple Bastards ja tuhat muuta! Puhetta oli myös Incriminated keikoista Sathanaksen lämppärinä niiden eurokiertueella, mutta tuskin riittää aika... Soittelen nykyään myös Sanktiossa (punkpoppia) bassoa, kyselivät alunperin yhdelle keikalle, mutta jäin sitten "puolivahingossa" remmiin... Sen kanssa sitten keikkaa onkin enemmän. Hiukan kulttuurishokkia työntää, esim. viimeeksi soitettiin Savonlinnassa Tyrävyön lämppärinä 700 pikkutytölle, heh! No näkeepähän tollastakin elämää vähän, hiukka eroaa jostain saksalaisesta crust squatista, joita tullaan taas Irritaten kiertueella näkemään...

Jääkö sulle keikoista ikinä mitään käteen, vai meneekö kaikki samantien esim. matkakuluihin tai kurkusta alas?

Irritaten tai Incriminatedin keikoista on turhaa edes haaveilla saavansa mitään varsinaisia voittoja, eli ihan tee-se-itse underground menolla nuo hoidetaan, matkakulut, safkat, kaljat ja yöpaikat pitäis saada, mutta aina ei kaikkia niitäkään tule... Eipä tuo raha oo mikään motiivi näissä soittohommissa ikinä ollutkaan.

Grindin, deathin ja muidenkin metallien soitossa on aina ollut yksi häviämätön ongelma: hihhulit, vanhoilliset piruntorjujat ja muut vastaavat, jotka heiluvat keikkapaikkojen ulkopuolella yrittäen estää keikkojen pitämisen. Oletko itse törmännyt useasti tällaisiin tapahtumiin? Onko keikka koskaan peruuntunut näiden Jesse-hysteerikkojen takia?

Tokihan näihin on törmätty useampaan kertaan! Jossain keikkapaikkojen ulkopuolella on jotain lampaita ollu jakelemassa omia vitun fiksuja "ota valo, ota elämä" -tiedotteitaan, mutta noille on aina vaan naureskeltu... Mutta viime syksynä, kun oltiin järkätty black metal keikka paikalliseen kuppilaan (w/ Dissimulation ja Nahash, molemmat Liettuasta), saatiin pommiuhkaus ja poliisit eristi koko korttelin, hah! Keikan jälkeen oli oveen vielä ilmestynyt joku kirjoitus tyyliin "jumala karkoittaa pahan tästä talosta", aika varmasti samaa hihhuliryhmää... Siinä oli liettualaisillakin huuli pyöreenä, heh! Keikka saatiin kuitenkin pienen viivytyksen jälkeen käyntiin. Huolestuttavaa on, että tuntuu nuoremmasta porukasta löytyvän noita jeesusfriikkejä enemmänkin! Ite oon aina vihannut uskontoa erittäin paljon, mutta aina silloin tällöin nuo hihhulit saavat veren kiehumaan entistä kuumemmin. Prepare for war, cunts!

Kuunteletko sä vapaa-aikana samaa musiikkia, kuin sä soitat, vai meneekö sulla samoin kuin esim.Deiciden Glen Bentonilla, että työnä deathmetallin soitto ja vapaa-aikaa säestää Chuck Berry? Aika yllättävän moni raskaan metallin soittaja kuuntelee vapaa-aikanaan oman lajinsa vastapäätä, kuten esim. jazzia tai bluesia.

No joo, pääasiassa kuuntelen grind, death, black, hardcore, punk jne. -menoa, noistakin kaikista niitä kaikkein raaimpia röhinöitä, muita tyylejä, jotka myös vaikuttavat Irritateenkin jollain tavalla on nuo mainitut ´70 luvun rokit, jopa jotkut psykedelia/proge -pieruilut, vanha hevi ja 80´luvun hikinen sahausmetalli... Muutakin tulee kuunneltua, ö-luokan kotimainen iskelmä menee aina ja jopa jotkut kantrit, mm. Johnny Cash, Willie Nelson, Merle Haggard jne. menee silloin tällöin... Kuulostaa varmaan aika oudolta, mutta noin on ollut jo monta vuotta ja ei sille mitään mahda että nuo kuulostaa hyviltä...

Onko Imatralla ns. "sceneä"? Onko HRR, Irritate ja Incriminated suoneet sulle minkäänlaista julkisuutta, mainosta tai mainetta? Miten tunnettu tekijä undergroundissa on Sami Kettunen?

Ei nyt voi kai varsinaisesta scenestä puhua, vaikka onhan täällä bändejä - näitä samoja äijiä soittaa eri kokoonpanoissa, mm. Drunk Junkees (grind), Hell´s Ten Sisters (US -tyylin hardcorea), jne. jne. Muista (joissa EI siis nämä samat tyypit) voisi ainakin mainita Scent Of Fleshin, joka on ihan pätevää brutaalia death metallia, varsinkin livenä loistava! Muita ei nyt liiemmin tule mieleen, mutta kai niitä jotain on... jos ne on sen arvoisia, niin kyllä niistä sitten alkaa kuulumaan. Mitään todellista julkisuutta ei ole päässyt maistamaan, enkä sitä todellakaan halua. En todellakaan! Jossain paikallislehdessä on joskus ollut joku tyhmä juttu, mutta nuo on yleensä lähinnä noloja. Undergroundissa varmaan aktiivisimmat tyypit tietää ympäri maailmaa... Ainakin tulee oltua yhteydessä satojen lafkojen, bändien, lehtien ja ihan muuten-vain-alan-harrastajien kanssa.

Kiitokset haastattelusta! Haluatko sanoa jotain vielä suomalaisille faneille ja grindfriikeille tähän loppuun?

Kiitti paljon vaan sinne päin! Voisin tässä samalla mainostaa juuri ilmestyneitä Irritate -levyjä, eli Irritate / Godstomper split CD ja Irritate / Fetus Eaters split 7"EP ovat nyt ulkona! "Everyday Evil" täyspitkää ja Grind War Finland -4 bändin CD:tä löytyy myös... Tsekkailkaa netistä Hostile Regression tai kirjoitelkaa Hostile Regression, PL 37, 55801 Imatra. Listoilta löytyy tuhatta ja sataa grind/death/black/doom/noise/hardcore/... -tuotetta. Stay evil!!!!


Janne työssään...