Hated Principles on ollu yksi meikäläisen suosikkipumppuja jo pitkään, varsinkin 90-luvun alusta eteenpäin nuo levyt ovat äärimmäisen säröistä ja toimivaa hardcore thrash silpomista! Bändi on perustettu jo vuonna -81, mutta niin harva tuntuu näistä edes tietävän, että haastattelu lienee paikallaan. Katz on tuttu mies monista muistakin yhteyksistä, eli read on, baby!

Hated Principles on ollu toiminnassa jo yli 20 vuotta ja se on paljon! Miten helvetissä homma on pysynyt kasassa noin jumalattoman kauan, kun ette ikinä ole juuri minkäänlaista laajempaa kannatusta nauttineet? Vai onko siinä juuri se salaisuus – ei ulkoisia paineita "menestyä" tms.?

No joo, siinäpä se, bändi on ollut aina vain jonkunlainen harrastus siinä sivussa, eikä ole tullut mieleenkään tehdä siitä mitään isompaa. Tälläkin hetkellä muu elämä ja työt vievät niin paljon aikaa, ettei bändille sitä enää juurikaan jää...

Aloititte perinteisellä punk rokilla, crossover/"hevipunk" suuntaan menitte tuolla LP:llä ja sen jälkeen koko konsepti vaihtui säröisimpään, meluisimpaan hardcore thrashiin mitä kuvitella saattaa. Mites selität tuon dramaattisen muutoksen? Myös kokoonpano vaihtui rajusti? Mitä entisille jäsenille tapahtui?

Muutokset musiikissa tapahtuivat sitä mukaa kuin muutokset kokoonpanossakin, jotkut entisistä bändiläisistä kuuntelivat enemmän thrash metallia ja jotkut mitä sattuu... Kun bändi jäi meikäläisen harteille, vein koko homman aika pitkälle kokonaan eri suuntaan. Nyt musiikki on pitkälti kiinni siitä minkälaisia biisejä tykkään milloinkin tehdä, olkoon homman nimi sitten punk, hardcore, grind, thrash, noisecore, pop tai jotain omituista jota haluaa tehdä vaikka ihan vittuillessaan. Helvetti vieköön, nauhoiteltiinhan me jopa sessiot joissa rumpali, sen veli ja minä soitettiin 5 minuuttia bongo rumpuja yhdelle melukokoelmalle!

Suurin osa HP julkaisuista on erittäin pieniä vinyylipainoksia, onko tuo omasta mielestäsi sopivin formaatti teille? Tykkäätkö että potentiaalinen kuulijakunta moiselle metelöinnille on myös rajoitettu?

Joo, rajoitetut painokset ovat juuri seuraus siitä, että musiikkimme on erittäin marginaalista... Suurin painos on ollut 1500, split 7" Slight Slappersin kanssa, senkin porukka osti varmaan SS:n takia, mutta toivottavasti joku diggaili myös meidän puolesta. Viimeisin levy mikä julkaistiin itse, "Extermi-nation", myi 1400, ei todellakaan huonosti. Juu, kyllä vinyyli meille sopii parhaiten, voi ottaa pienempiä painoksia, ettei tarvii kerralla katella tuhatta levyä nurkissa – ollaan nähty miten monet egokeskeiset bändit ovat tehneet tuonkin virheen.

Kaiken tuon särön alta, mitä käytätte, löytyy todella tarttuvia biisejä ja tappavia riffejä (esimerkiksi "Armed leftist", "Worthless piece of shit" ovat todellisia klassikoita!)... Diggaatko raa´asta tuotannosta niin paljon, ettet välitä jos jotkut missaavat noin hyviä biisejä saundien takia? Vai tehneekö tuo yhdistelmä sen vain kiinnostavammaksi todellisille underground fanaatikoille? Toimit myös tuottajana muille bändeille ja teet niille puhtaat saundit, eli HP:n äänimaailma on siis meluisa tarkoituksella, ei resurssipulan takia?

No jaa, meikäläisen kitara/vahvistin–yhdistelmä tekee tuon hurjan meluvallin, ihan sama mitä soittaa – kaikki tulee ulos säröisenä meluna, hahaha! Jep, teen muille bändeille hyvät saundit, koska ne haluaa tuotetumpaa jälkeä, itse otan vain kaiken irti paristä ikääntyvästä raiturista. Oikeaan studioon meneminen on niin helvetin kallista, ei meikäläiseltä ainakaan löydy sellaisia rahoja... No suurin osa noista meluisimmista sessioista on hiukan vanhempia, uudempiin nauhoituksiin oon saanu jo nätimpää jälkeä, joten biiseistä saa kaiken irti helpommin. Noita uudempia nauhoituksia ilmestyy kohtapuolin useammilla kokoelmilla ja yritän saada taas organisoitua uusia nauhoituksia.

Sanoitukset ovat aina erittäin suoria ja väkivaltaisia raivonpurkauksia, onko tuo paras tapa saada kaikki paine ja muu paska purettua johonkin rakentavampaan?

Kyllä. Se oli paras tapa saada purettua kaikki hävytön määrä stressiä mitä päivittäisessä elämässä kerääntyy... Jouduin työskentelemään seitsemän vuotta lentokentällä, ilman viikonloppuja tai lomia edes pyhäpäivinä ja kaikin puolin vittumaisina työaikoina, kaiken päälle kohtelu oli hirveätä paskaa; se oli lähde kaikkeen raivoon mikä biiseistä välittyy.

Ootte tehny Hated Principles nimellä myös kokeellisia melu jne. juttuja, miksi samalla nimellä kun teillähän on muitakin projekteja?

Jep, jotain outoja juttuja on julkaistu myös HP:n nimellä... Koska rumpali on ollut mukana noissa, hän perusti bändin entisen laulajan kanssa vuonna 81 ja jos jompikumpi heistä on mukana sessioissa, on bändin nimi Hated Principles.

Mitkä bändit (tai asiat yleensä) ovat musiikillisia vaikuttajia ja ovatko jotkut noista pysyneet mukana jo alusta asti?

Jos joku täytyy mainita, niin ehdottomasti Discharge on ollut meikäläiselle kova juttu siitä asti kun ´80 luvun alussa sitä eka kertaa kuulin, se veti jalat alta! Mikään ei kuulostanut niin hyvältä silloin! On muitakin bändejä jotka ovat inspiroineet meikäläistä alusta asti, kuten Raw Power, Anti Cimex, Circle Jerks, GISM jne., kaikki tuo kama kestää kuuntelua vieläkin! No joo, onhan noita tosi kovia bändejä tullut paljon senkin jälkeen, mistä olen tosi innoissani...

Olet myös mukana muissakin projekteissa/bändeissä ja pyörität levylafkaa Gothic Gospel Records, joten kerro lisää kaikista! Ainakin NOYFB näyttää olevan todella aktiivinen nyt! Vieläkö teet juttuja lehtiin (a´la kuollut ja kuopattu Flipside)?

Gothic Gospelin laitoin pystyyn aikoinaan, koska ei ollut muutakaan tapaa julkaista HP levyjä... Jos ei levyjä olisi julkaistu itse, ei niitä olisi tullut koskaan. Se on ihan tee-se-itse juttu. NOYFB on toinen bändi jossa olen mukana ja sitten on myös Humanexterminationproject. Ensin mainittu on bändi jossa soittelee pari kaveria, se kasvoi projektista jota teimme tuon rumpalin kanssa ´91, nimeltä Nothing. NOYFB tarkoittaa None Of Your Fucking Business (eli etelä-karjalan murteella "se ei siulle kuulu vitun vertaa", haha!) ja meno on tollasta yksinkertaistettua noisecore, grind, thrash meuhkaamista. Ollaan tähän mennessä julkaistu 3 seiskatuumaista ja paljon uutta matskua on luvassa. Humanexterminationproject on meikäläisen oma meluprojekti, jotain 10 kasettijulkaisua ja paljon kokoelmia on saatavilla. Flipsiden hautaamisen jälkeen (vuonna 2000) on lehtimiehen hommat jääneet lähes kokonaan, olin mukana auttamassa Flipsiden raunioista noussutta Razorcake lehteä, mutten ole varsinaisiin numeroihin kirjoitellut. On ollut vain jotenkin loppuunpalanut fiilis noiden kirjoittelu / zine -hommien suhteen.

Teikäläisen ottamia kuvia löytyy monien klassisten julkaisujen kansista, esim. Septic Deathin levyissä ollaan saatu niitä ihmetellä. Käytkö vielä keikoilla? Eteläinen Kalifornia on ollut jokseenkin tunnettu epävakaista keikkamestoista, klubeja suljetaan, keikkoja keskeytetään jne., onko homma yhtään parempaan päin?

Joo, on noita kuvia aika monen levyn kansissa, esim. Septic Death (Crossed out twice + pari muuta), Capital Punishment (Glutton for punishment), Excel (Split image), Psycho (Shrunken), Aggression (Live), Minutemen (Project mersh), Bad Acid Trip (For the weird by the weird), Raw Power (Mine to kill + muita) jne.jne... Kyllä keikoilla tulee silloin tällöin käytyä vieläkin, mutta vähemmän kuin parhaina aikoina, kiinnostavia keikkoja on vähemmän, eikä ole edes varaa juosta joka pippaloissa. Klubitilanne täällä Los Angelesissa on aina ollut aika epävarma. Täytyy olla tyytyväinen jos edes muutama paikka löytyy, harva jaksaa järkkäillä meille mitään ja uuden klubin perustaminen on yhtä helvettiä. Klubien täytyy huolehtia täällä ihan kaikesta, poliisi, palokunta ja kaupungin johto kokonaisuudessaan ovat koko ajan niskassa ja aina löytyy tyyppejä jotka pilaavat koko homman muidenkin osalta piittaamattomuudellaan... On jo saavutus ja jatkuvan taistelun tulos pitää yksi klubi pystyssä vuoden verran.

Sullahan on tunnetusti iso levykokoelmakin, sisältäen myös paljon tavaraa eksoottisista maista, julkaisit myös kokoelma LP:n "Don´t Forget The Punks Of Bangkok" vuonna -90 (bändejä mm. Thaimaasta, Hong Kongista, Neuvostoliitosta jne.)... Oletko vielä aktiivisena etsinyt bändejä "mystisistä" paikoista? Olitko myös yhteydessä Kiinan sceneen? Miten äärimmäistä underground musiikkia voi esiintyä maissa joissa niskalaukauksen saa pienistäkin "kumoukselliseksi" tulkittavista jutuista?

Aloitin etsimään eksoottista punkkia, koska monet pitkäaikaiset kaverit, esim. Luk Haas Chris BCT, Tim (RIP)/ Maximum Rocknroll... diggailivat myös niitä juttuja. Tein sen kansainvälisen kokoelma LP:n Luk Haasin kanssa, joka halusi kerätä rahaa Dok Mohokille Thaimaassa. Olin hänen kanssaan yhteyksissä aina ´80 luvun puolesta välistä asti, paljon ennen kun se alkoi kiertelemään ympäri maailmaa... Se pyöritti silloin Ukrustnost Tapes lafkaa jonka julkaiseman FPB nauhan sain käsiini... Chrisiin törmäsin ´84 kun se järkkäsi Raw Power / Riistetyt kiertueen jenkkeihin. Mutta juu, Luk Haasin kautta olen saanut käsiini musiikkia ainakin 40 eri maasta. No juu, on meikällä pieni kokoelma kertynyt ihan vahingossa, koska sekosin punkkiin jo vuonna ´79, niitä on vain kertynyt parin vuosikymmenen aikana. On aika huvittavaa nähdä, että monista noista levyistä joista maksoin alle puoli taalaa, saa nyt sata kertaa enemmän! Punk on aika joustava scene, ei se ole mikään ihme että se kasvaa hiljalleen Kiinassakin, vähän niinkuin se teki itä-euroopassa kylmän sodan aikana, ´70 - ´80 luvuilla. Jopa monissa latinalaisen amerikan maissa sitä oli jo ´70 luvun puolella. Tollaisissa olosuhteissa oli/on yhä erittäin vaarallista erottua joukosta olemalla punk rokkia. Kiinaan en ole itse kyllä ollut yhteyksissä.

Mitäs muuta väsäilet underground musiikki hommien lisäksi?

No en juuri mitään, musiikki on kyllä tärkein kiinnostuksen kohde.

Mitäs noilta tein bändeiltä voi tulevaisuudessa odottaa?

Lisää roskaa ihmisille ostettavaksi tai hyljeksittäväksi. Jätetään se kuuntelijalle päätettäväksi kannattaako mein levyihin uhrata rahaa tai aikaa.

Ok, tähän voit heitellä terkut ja muut tilpehöörit päälle, niin homma selvä.

Kiitti kaikille jotka on uskoneet tähän tähän hommaan ja auttaneet levittämään tätä ääntelyä... tiedätte ketä olette... Kontaktia:

kseki@webtv.net

Gothic Gospel Records c/o Katz
Seki 3452 Cattaraugus Avenue
Culver City, CA 90232-7432
USA