Kerava-Espoo-akselilta kuuluu kummia! Neo-progressiivista melo-death-metallia paahtava Causemos on piristävä ja erikoinen paketti, johon kannattaa ehdottomasti tutustua! Käykää siis bändin kotisivuilla imuttamassa heti maistiaiset tulevasta! Mutta nyt: Mitä sanottavaa oli bändin tämänhetkisestä tilanteesta kosketinmörkö R.Kokkosella ja nykyisellä webmasterilla (entisellä kakkoskitaristilla) Mikaelilla?

Aloitetaan vakiokysymyksellä, koska bändi on porukalle aikalailla tuntematon. Pistäkääs vähän historiikkia.

M: No varsinaiset "perustajajäsenet" ollaan Simo ja minä. Bändi ja musiikki rupesi muotoutumaan kun saatiin Pete ja Raikku mukaan. Ihan alku oli semmoista speed-thrash-mitäsattuu-vääntöä. Mutta sitten rupesi melo-death tulemaan sekaan. Nythän musiikki on muotoutunut aikalailla sekavaksi, eli siinä on kaikenlaista tyyliä sekasin. Tuossa syksyllä 2000 saatiin tuo Risto mukaan, vähän sen jälkeen kun nimi oli vaihdettu. Sivuilla on hieman tarkempi bio, jota voisi yrittää päivittää joskus. Kun vaan muistaisi näitä juttuja.
R: Voisin sanoa että Mikaelin tapauksessa muistamisen puute ei johdu ainakaan liiasta juomisesta… hehehe.

Mun käsityksen mukaan Causemos on perustettu erään toisen bändin raunioille? Mikä bändi on kyseessä ja montako sen ex-jäsentä veivaa nykyään Causemoksessa? (oliko tossa kysymyksessä ees mitään järkeä?)

R: Oli. Paljonkin itseasiassa… Tuota tuota, Causemos “nousi Inthrallin tuhkista” siinä vaiheessa kun Simo alkoi visioimaan syntikoita. Ainakin minun käsittääkseni. Inthrallin nimi vain taisi vaihtua Causemokseen. Vähän hämärää mulle kun en ollu kuullukkaan koko hässäkästä vielä sillon.
M: Joo, Inthral oli bändin nimi silloin alussa. Kolme demoakin tehtiin. Ja samat tyypit soitti, yks kaveri laulo siinä kyllä välillä. En itseasiassa juurikaan muista miksi tehtiin nimenvaihdos, kai se Inthral oli niin tylsä nimi. Nyt on ainakin nimi jota kukaan ei muista. Kiitos muuten Gillian Andersonille.
R: Häh? Miten Anderson nyt tähän liittyy? (huomatkaa verrattain uusi jäsen…)

Te olette myös kärsineet soittajakadosta. Minkä takia kakkoskitaristi Mikael jäi bändistä pois ja toimii nykyään vain sivujenne webmasterina? Onko bändi vielä löytänyt paikkaavan soittajan?

R: Sopivaa paikkaajaa ei ole löytynyt eikä sitä varmaan aleta hakemaankaan. Myös näyttäisi siltä että basistimme Pete olisi pistämässä Causemoksen taka-alalle omassa elämässään.
M: Njaa, silloin se tuntui hyvältä idealta, ei oikein jaksanu soittaa ja tehdä riffejä ja päivitellä sivuja. Aattelin että jos jättäisin yhden poies niin muiden laatu parantuisi. Riffeilyn jättäminen ei yksinkertaisesti onnistu, se on ilmeisesti aivovamma, ja webmasterointi on intohimo. Joten itse soittaminen sai jäädä. Ainoa vaan ettei niitten muitten laatu parantunut. Bummer.

Causemoksen demo yhdistelee todella paljon erilaisia rytmityksiä ja metallin tyylejä. Tuleeko tämä aivan itsestään, vai oliko alunperinkin tarkoitus tähdätä tällaiseen?

M: Suurimmaksi osaksi ihan itsestään. Riffit on mitä on ja tulee miten sattuu. Itseasiassa se on parempi niin, ettei kaikki biisit ole samanlaista tuubaa. Ainakin ollaan huomattu että meillä on mielikuvitusta. Ja tietysti muut bändit ovat antaneet vaikutteita.

Millainen työjärjestys teillä oikeastaan on, vai onko sellaista? Onko pääasiallista säveltäjää, vai miten tällainen palapeli kootaan teilläpäin?

R: Biisien synty on melko monivaiheinen, eli: Ensin Simo ja Mikael (joka on siis bändin taustavoima niin webmasterina kuin “riffikoneenakin”) keksivät ja kasailevat riffejä, joista sitten kasataan kappale, johon Simo tekee sitten rummut koneella. Sitten biisin raakavedos välittyy mulle ja Raikulle (rumpali) johon sitten ilmestyy syntikat ja rumpukuviot. Synat mä nauhotan yleensä kotosalla (me käytetään samaa äänityssoftaa kaikki ni tavaran roudaaminen helpottuu huomattavasti). Raikun rumpuja nauhotellaa kämpillä (sitten kun sellainen on).

Millaisiin aihepiireihin Causemoksen lyriikat liittyvät? Darklit Skies muistaakseni liittyy Dark City-leffaan, mutta entäs muut? Pyörivätkö sanoitukset yleisesti sci-fin parissa?

R: Melko pitkälle kyllä. Mitäs sitä turhia jauhamaan asioista joista ne muutkin jauhaa. Mielikuvitusta kun kerran löytyy ni sitä sopii hyödyntää, ainakin mun mielestä. Vai mitä Mikael sanoo? Sähän ne Darklitin lyriikat osittain teit.
M: Ennen nuo lyrat synty periaatteessa niin että allekirjoittanut sääti lauseita kasaan ja sitten Simo järkkäs niistä biiseihin sopivat, lisäillen tarvittaessa omia. Niissä lyriikoissa missä mulla on ollut sormeni pelissä, tuuppaa olemaan aika synkkä fiilis ja sanoilla leikkiviä juttuja. Ja sci-fi on aina lähellä sydäntä. Demon lyrat on aika paljon kasattu Simon kanssa valmiista räpellyksistä. Nythän tuo Ristokin on kirjoittelemassa niin ei ainakaan ole lyriikoista pula.
R: Hyvä minä…

Löytyykö muita projekteja? Nykyään kun on tapana nähdä samat naamat useammassa bändissä.

R: Voi kuule… Mulla on Embers Leftin sessio- ja livesynat, Filatelistin Orvaskesi sekä omat pikku jutut, joihin menee kaikki aika mikä jää muusta ajasta yli. Raikulla on sitten Officer Down, joka on melko lailla kunnon Grind-vääntöä.

Soitantaa kuunnellessa tulee väkisinkin mieleen, että soittajat treenaavat usein ja musiikkiakin olisi tullut opiskeltua vahvasti. Mitenkä lähellä totuutta mä oikeastaan olen?

R: Raikku ja minä ollaan varmaan ainoat “koulutetut” jäsenet. Raikulla on kymmenen vuotta tunteja takana ja mä tossa vuoden alussa alottelin teoria tunnit viiden vuoden ihmettelyn ja nappien räpläämisen jälkeen. Treenausta on nyt harrastettu melkein pari vuotta ihan kotosalla koska treenikämppää ei oo tahtonu löytyä, mutta siihenkin on tulossa parannus, koska Raikku sai tuolta Iso-Robalta blokattua meille treenimestan joka valmistuu sopivasti joulukuussa, eli kuukauden ennen ku mä pääsen intistä.
M: Musiikin opiskelu? Mikä se on? Ihan omin voimin ollaan Simon kanssa opiskeltu, ensin hän ja mä jälkijunassa.
R: Taidanpa olla muuten irvailematta, kerrankin…

Milloin voimme odottaa näkevämme ja kuulevamme uutta Causemos-materiaalia?

R: Heti kun treenikämppä on alla, niin alamme demoamaan materiaalia. Missä sitä sitten jaellaan on vähän auki, mutta selvinnee sitten kun sen aika tulee.
M: Riffejä tulee ja biisejäkin on valmiina. Vanhoja Inthralin aikaisiakin hieman välillä lämmitellään. Maistiaisia voi käydä lataamassa sivuilta.

Nyt heinäkuussa teiltä lähtee Risto inttiin. Miten se tulee vaikuttamaan Causemokseen? Tietysti hidastavana tekijänä, mutta entäs muuten?

R: Näillä näkymin ei mitenkään, viitaten tietenkin tohon äsköstä edeltävään kysymykseen.
M: Hähähää… Hajoo aamuihis.
R: Ime omaas!

Lopussa ollaan, eli sana on vapaa...

R: Älkää hätäilkö. Vaikka meitä ei näy ihan vielä ei tarkota etteikö meiltä kohta jotain tulisi. Muistakaa myös kotisivu, www.causemos.net
M: Niinhän sitä sanotaan, että tyyntä myrskyn edellä. Aika rymäkkä sitten kai tulossa.

www.causemos.net