The Carnival on uransa 90-luvun lopussa aloittanut Kajaanilainen bändi, jolta saimme haastattelukyselyn jo hyvän aikaa sitten. Toimittajien taannoisten kiireiden takia kesti uusien haastattelujen julkaisu hyvän aikaa.

The Carnival yhdistää elementtejä thrashistä ja legendaarisesta Terveet Kädet - poppoon tyylisestä hc:sta ja heidän ehdottoman kuuloista musiikkia kuunnellessa tulee sellainen olo, että nämä äijät eivät ainakaan mihinkään muottiin suostu!

- Josko kuitenkin aloitetaan siitä, että kuinka te oikeastaan ajauduitte tekemään tällaista tavaraa? Käsittääkseni te kaikki olitte kuitenkin aiemmin tekemisissä enemmän metalli - rintamalla? Rupesiko metalli kuitenkin tuntumaan liian tylsältä, vai mikä tuli?

Heikki: Juu, mä olen ollut jo jonkin aikaa levyarvosteluhommissa, aluksi kaverin apuna ihan harrasteena ja nyttemmin vakityössä sanomalehdessä. Kun metalli alkoi saada oikein viimeisen päälle nostetta, niin säännöllisin väliajoin tulevat promolevyt alkoivat tuntumaan entistä paskemmilta. Ajan henki oli se, että soundit ovat tosi puhtaat ja rummut trigataan ja niin edelleen. Mua itseäni on aina rankemman musiikin saralla miellyttänyt sellainen äärimmäisyys ja raakuus. Yhtäkkiä suuri osa metallibändeistä vain kuulosti todella vaisuilta. Joku Terveet Kädet oli sitten täydellinen tajunnanräjäytys. Se sai suuren osan ennen rankoilta kuulostaneista bändeistä kuulostamaan aivan räpellykseltä.

- Julkaistuanne "A Splendid Time Is Guaranteed For All" - demonne, oli edessänne sama ongelma, kuin Suicidal Tendenciesillä aikoinaan, eli te olitte ilmeisesti liian punkkia / hc:ta metallisteille ja liian metallia / thrashiä punkkareille ? Onko tilanne nyt millään tapaa tasoittunut, kun julkaisitte 7" EP :nne?

-No ei varsinaisesti. Tosin mitä pidempään bändi on olemassa ja väsää levyjä ja tekee keikkaa, niin sellainen oma yleisö löytyy. Siinä mielessä punkit varmaankin tietävät bändin paremmin, että punkscenessä distrot ja zinet ovat voimissaan ja toimivia. Metallihommat tapahtuu suurelta osin netissä. Jos ei ole levydiiliä eikä laita musiikkia nettiin, ei metallikansa saa oikein tietoa bändistä.

- Miten muuten päädyitte yhteistyöhön Läjä Äijälän kanssa, joka on vääntänyt kannet ja lyriikat EP:seen?

Heikki: TK:n kuuntelu sinetöi Carnivalin linjan ankaran hc-henkiseksi, vaikkei tässä nyt ketään matkita. Bändi on siis ehkä suurin vaikuttajamme. Luin sitten joskus jostain, että Läjä oli joskus tehnyt sanoja Apulannalle, mutta kun ne olivat olleet niin tylyjä, eivät hemmot olleet tehneet niillä sanoilla mitään. Tuumin sitten, että meille kyllä tylyt sanat kelpaavat ja lähetin Splendid-demon Läjälle ja kyselin mahdollisesta yhteistyöstä. Läjältä tuli sitten kotvan päästä postikortti ja siitä se yhteydenpito lähti.

- Palatakseni lyriikoihin. Onko The Carnivalin ääni Vesa tekemässä lyriikoita seuraavalle tekeleelle? "Splendid." kun sisälsi ajatuksia Heikiltä ja Spedeltä ( tuskin SE Spede ) ja EP, kuten tulikin jo sanottua, oli Läjän käsialaa?

Vesa ja minä vastataan sanoista, joskin yksi Läjän sanoitus on vielä käyttämättä. Bändin "ideologia" ja lyriikallinen suunta on sen verran selkeä, että on sama, kirjoittaako Vesku vai minä. Tosin laulajana Vesa varmaan osaa sovittaa omat tekstinsä musiikkiin kaikkein parhaiten.

- Mitkä bändit ovat mielestänne olleet suurimmat vaikuttajat The Carnivalille TK:n lisäksi?

Vanhat rässibändit varmaankin, kuten Destruction. Uudemmista kai Driller Killer. Ja asenteeltaan ehkä joku Darkthrone. Tosin jos vaikuttajista puhutaan, niin hassua on se, että meitä verrataan aina vaikka mihin, vaikka pääasiallisesti biiseistä vastaava Hannu kuuntelee vain jotain Hypocrisya. Eikä ainakaan mitään Ratos de Porao:a. Biisimme nyt ovat silkkaa Carnivalia, mutta vaikutteita voidaan ottaa esim. jonkin bändin soundeista tms.

- Oletteko keikkailleet miten aktiivisesti ep:n ja demon tiimoilta? Miten vaikeaa itseasiasssa on tehdä keikkaa Kajaanista käsin? Etelä - Suomi taitaa ainakin jäädä useinmiten väliin? Missä on mielestänne kuitenkin ollut paras vastaanotto?

Viime keikalla Kerubissa oli aika maaninen meininki. Ja Puntala-Rockissa oli myös kivaa ja lukumäärältään suhteellisen suuri yleisö. Yleisöä on ollut punkeista metalli-ihmisiin. Ja tietysti jossakin sitä toppatakki-lippalakki -porukkaakin. Keikkoja on Kainuussa paha saada, kun ei ole oikein keikkapaikkoja. Ja nyt kun minä opiskelen muualla, on kaikki entistä vaikeampaa. Helsingissä olisi hauskaa käydä soittamassa, mutta harva viitsii maksaa bensakuluja bändille välille Kajaani-Helsinki.

- Teidän seuraava keikkanne on Oulun 45:ssa 05.02.-03 Devil Maniacsin kanssa. Millaista lavamenoa saavat paikalle tulijat silloin todistaa?

Helvetin hurjaa, jos kaikki menee nappiin. Toivottavasti yleisö on hyvin mukana hommassa. Kyllähän ihmisiä kiinnostaa pähkähullu Vesa Moilanen.

- Sivujenne mukaan olette juuri tällä hetkellä nauhoittamassa uutta materiaalia josta tulee uusi 7"EP:nne, johon kansitaiteen vääntää tälläkin kertaa Läjä. Millaista uusi materiaali tulee olemaan ja milloin sitä voisi alkaa odottelemaan myyntiin tulevaksi? Voiko teidän materiaalianne löytää myynnissä muualtakin kuin sivuiltanne?

Levyjä on ympäri maailmaa eri distroilla ja lafkoilla myynnissä, mutta melko ruohonjuuritasollahan tuo myynti tapahtuu. Levylle tulee muutama nopea ralli ja yksi helvetin raskas. Mitään ei kyllä olla vielä nauhalle laitettu.

- Oletteko lähettäneet demoanne ja ep:tä levy - yhtiöihin ja millaista palautetta olette saaneet?

Lafkoille melko vähän, mutta kiinnostusta on kyllä löytynyt. Tosin jos jostakin Brasiliasta joku kirjoittaa, että VERYGOOD BAND MAYBE WE RELEASE NEXT YEAR, niin turha siitä on vielä juhlia järjestää. Omakustanteena on hyvä tehdä, kun ei tarvitse sitoutua mihinkään, ja saa itse päättää kansista ja kaikesta.

- Onko ulkomailla saatu vielä kuulla The Carnivalin ehdotonta ja raakaa materiaalia? Oletteko ylipäänsä kiinnostuneita levittämään musiikkianne ulkomaille?

Ulkomaille taitaa mennä suurin osa levyistä. Nyt olemme saaneet jenkkilehdissä hyviä arvioita, ja sen vuoksi tilauksia tulee, vaikkemme siellä mitenkään mainostakaan.

- Mitä on The Carnivalin suunnitelmissa uuden ep:n julkaisun jälkeen?

Jotakin keikkaa toivottavasti. Ja myöhemmin taas joku levy. Maailmanloppua odotellessa.

- Kiitoksia erittäin paljon haastattelusta!

Kiitos sinulle!