Amoral on nelihenkinen metallibändi helsingistä.Bändin musiikkia on mahdoton luokitella mihinkään yksittäiseen metallin alagenreen, koska bändin musiikissa yhdistyy thrash, death, black, trad.metal, melodeath, jne.metalli(t).Sain käsiini bändin ensimmäisen demon "desolation".Musiikin ollessa todella korkealaatuista, päätin ottaa haastatteluun bändin kitaristin, Ben Varonin.

En tiedä Amoralin menneisyydestä juuri mitään.Voisitko valaista lukijoita kertomalla hieman Amoral -yhtyeen historiasta?

Homma lähti liikkeelle siinä loppuvuodesta 1997. Minä ja rumpalimme Juhana Karlsson ruvettiin veivaamaan cover-biisejä kerran viikossa koulun bändihuoneessa. Hauskaa oli ja siinä sivussa tuli vahingossa tehtyä jokunen omakin biisi. Jonkin ajan päästä ajateltiin että olisi kiva saada vähän lisää porukkaa hommaan, ja pyydettiin Silver Ots toiseen kitaraan sekä pari muuta luokkakaveria viimeistelemään kokoonpanon. Tällä meiningillä soiteltiinkin sitten pitkän aikaa samoja covereita joka helvetin viikonloppu, eli minkään näköistä kehitystä ei ollut havaittavissa. Jossakin vaiheessa kyllästyin siihen pelleilyyn ihan täysin. Selvisi että Juhana ja Silver ovat samaa mieltä siitä että hommaan voisi alkaa panostamaan. Jätettiin kyydistä ne jotka eivät olleet sataprosenttisesti mukana ja pistimme bändin uudestaan käyntiin. Omia biisejä alettiin rustaamaan enemmänkin ja treenauksesta tuli säännöllisempää. Tästä ajasta voisi siis puhua Amoralin syntynä. Soitimme pitkän aikaa kolmistaan, koska emme löytäneet sopivaa basistia tai vokalistia. Mutta toisin kuin aikaisemmin, bändi meni koko ajan eteenpäin: biisejä syntyi ja niiden taso nousi, jäsenten soittotaito parani jne.

Matti Pitkänen löydettiin joistain pippaloista, ja miehen asenne teki vaikutuksen. Pyydettiin sitten tulemaan kämpille kokeilemaan ja kun tarpeeksi monet treenit oli takana niin todettiin että kaipa tuo bändiin kuuluu. Basistien kanssa meillä ei ole ollut minkäänlaista onnea, ja ollaan tältä saralta edelleen vajaita. Tosin tällä hetkellä meillä on tuuraamassa kaveri joka on lupautunut mahdollisiin live-esiintymisiin auttamaan, joten se ei ole enää samanlainen ongelma kuin aikaisemmin.

Saitte jokin aika sitten julki ensimmäisen demonne "desolation". Minkälaista palautetta olette saaneet ko. tuotoksesta? Onko yksikään levy-yhtiö lähestynyt teitä/pistänyt palautetta?

Joo, tuli vihdoinkin jotakin tehtyä. Syy siihen että meiltä kesti näinkin kauan mennä studioon oli se että odottelimme pitkään sopivaa basistia. Lopulta kyllästyttiin odotteluun ja mentiin nelihenkisenä studioon, Silverin hoitaessa bassot. Palaute on ollut lähes poikkeuksetta positiivista, mikä tuntuu tietysti hyvältä. Levy-yhtiöihin emme ole itseasiassa edes ottaneet vielä yhteyttä. Tärkeintä tällä hetkellä on päästä soittamaan keikkoja ja saada nimi liikkeelle. Kunhan saadaan kirjoitukset pois alta ja laulaja takaisin intistä niin ruvetaan puskemaan vielä nykyistäkin kovempaa.

Kun kuuntelin demoa ensi kertaa, kiinnitin huomiota soitantopuoleen.Teknistä ja tarkkaa soitantaa, täytyy sanoa.Minun korvani eivät havainneet mitään mokia.Oletteko kauankin soittanut per mies?Oletteko itseoppineita vai onko tullut otettua soittotunteja?Löytyykö soittajaidoleita?

No onhan sitä tullut soitettua jo jonkin aikaa. Jos muistan oikein niin Silverillä taitaa olla takanaan noin kuusi vuotta, Juffilla ehkä vähän enemmän. Itse sain ensimmäisen kitaran noin kahdeksan vuotta sitten. Ensimmäiset ”soitto”vuodet olivat tosin täyttä hukka-aikaa, kun ei pentuna tajunnut treenata. Tosissaan mä olen soittanut vasta jokusen vuoden, ikävä kyllä. Olisi pitänyt ymmärtää hioa niitä skaaloja jo silloin 10-kesäisenä, voisi olla aika kova kepittäjä nyt… Juffilla on kai vähän sama juttu, eli kunnon treenaus ei alkanut heti setin saatua. Silver on soittanut vähemmän aikaa kuin me, mutta kehitys on ollut melko huimaa alusta saakka. Matin historia laulajana on minullakin vähän pimennossa, mutta tuskin hän on kovinkaan montaa vuotta treenaillut ääntään kotona treenikasetin tahtiin… Olen porukasta ainoa joka on ottanut tunteja, jos mukaan ei lasketa Juffin pitkäaikaista klassisen kitaran harrastusta. Nuorempana otin jonkin aikaa tunteja päästäkseni alkuun. Klassistakin olen jonkin verran opiskellut, mutta se on ikävä kyllä saanut siirtyä sivummalle, ihan ajanpuutteen takia. Toivottavasti sitä tulee jossain vaiheessa jatkettua. Tällä hetkellä minulla on kunnia saada tunteja Roope Latvalalta aina silloin tällöin kun mies kiireiltään ehtii niitä pitämään.

Soittajaidoleita on kaikilla läjäpäin. Juffi diggailee teknisiä, osaavia soittajia, etenkin black-genrestä. Silver arvostaa omaperäisiä, hyviä kitaristeja/biisintekijöitä, joilla on tekniikka hallussaan, samoin minä. Minun suosikeihin kuuluu lisäksi kovat lead-miehet, kuten Slash, Rhoads, Latvala… Matilla ei taida varsinaisia soittajaidoleita olla, mutta Iron Maiden on hänelle se kovin juttu.

Minkä verran olette keikkailleet?Onko keikoista tullut mitään palautetta?

Tässä tuli tämä heikoin kohta, eli keikkailu on ollut tähän asti lähes olematonta, nimenomaan kokoonpanovajauksen takia. Nyt kun saatiin tuo mainitsemani bassotuuraaja niin asiaan tulee muutos. Keikkoja järjestellään parasta aikaa. Musiikissanne yhdistyy thrash, speed, trad.metal, melodeath, death ja black metal mielenkiintoisella tavalla.

Miten kappaleenne syntyvät?

Biisit teemme minä ja Silver. Yleensä esittelemme toisilleemme enemmän tai vähemmän valmiita ideoita, jotta nähtäisiin kannattaako niitä edes vaivautua työstämään. Joskus biisit kootaan yhdessä kummankin riffeistä ja osista, joskus jompikumpi esittelee valmiin biisin bändille. Viimeistely ja osa sovituksista tapahtuu treenikämpällä Juffin avustuksella. Biisejä ei todellakaan synny kovaa tahtia, sillä haluamme pitää korkeaa tasoa yllä. Suurin osa ideoista jää varmasti unohduksiin ennen kuin muut edes ehtivät kuulla ne. Ja onpa niitä kokonaisia, valmiiksi luultuja biisejäkin hyllytetty muutama. Jos ei toimi niin ei toimi. Mutta tällä menetelmällä näyttäisi syntyvän hyvää jälkeä, sillä paria ensimmäistä kappaletta lukuun ottamatta voimme seisoa samalla tavalla vanhojen biisiemme takana kuin viimeisimmänkin tekeleen.

Vaikutteet? Top 5 albums of all time?

Soittajavaikuttajia tuli jo edellä mainittua, mutta lähes kaikki meistä pitää esim. Metallicasta, Opethista, Emperorista, Dream Theaterista… lista on loputon ja vaihtelee eri jäsenillä. Sivuillemme on jokainen koonnut vastaavia listoja oman makunsa mukaan. Oma kaikkien aikojen top 5 voisi minulla näyttää suunnilleen tältä:

Metallica -…and Justice for All
Guns N´Roses - Use Your Illusion II
Alice In Chains - Jar of Flies EP
Stone - No Anaesthesia!
Opeth - Still Life

Sanoitukset. Mistä teidän biisit noin yleensä ottaen kertovat? Demon bookletissa kun ei ole biisien sanoja...

Lyriikat ovat lähes poikkeuksetta Matin alaa, joten minun on vähän huono niitä lähteä selittämään. Itse asiassa kyselen häneltä ihan samaa itsekin. Mutta jos olen oikein ymmärtänyt niin osa teksteistä ovat ajatuksia ja sekoiluja jota hänen päässään pyörii ja osa pieniä fiktivisiä tarinoita.

Visuaalinen puoli.Demon booklettiin ja nettisivuihin näyttää olevan panostettu.Kuinka tärkeitä teille on imagolliset seikat/visuaalisuus?

Haluamme ehdottomasti panostaa myös näihin seikkoihin, sillä varsinkin aloittelevan bändin on tehtävä kaikkensa saadakseen huomiota osakseen. Jos edessäsi on mustavalkokantinen kasettidemo ja painotyönä tehty nelivärikantinen CD niin kumpaan herää suurempi kiinnostus? Samoin on nettisivujen kanssa, eihän kömpelöä sivustoa jaksa kukaan katsella. Panostamme musiikkiimme ja haluamme sen näkyvän kaikessa mitä teemme, aina kansista promokuviin. Tämä ei tietenkään olisi mahdollista ellei meillä olisi loistavaa apujoukkoa takanamme. Olemme olleet onnekkaita saadessamme apua ammattilaisilta mm. valokuvien ja layoutin kohdalla. Lisäksi meillä on erittäin osaava webmaster, jolla on hyvä maku layoutin ja muun visuaalisen puolen suhteen. Olemme itsekin erittäin tyytyväisiä kansiin ja nettisivuun.

Onko teillä sivuprojekteja/muita bändejä? Matti joskus muinoin puheli jostain rokkiprojektista (ja onhan Matilla eräs blackmetal bändi, josta en lukijoille sen enempää valota, true meininki).

Ei ole, tähän panostetaan ihan täysillä. Matin mainitsema rokkiprojekti oli meidän kahden vitsinä heitetty ajatus, kun ollaan kummatkin kovia G N' R -diggareita, eikä bändin muut jäsenet jaksa kuunnella kun me jamitellaan jotain Don´t Cry:ta… Olishan se kivaa jossain vaiheessa soitella sellaista kunnon hard rockia Les Paul polvissa. Ehkä me se projekti vielä joskus saadaan aikaan…

Amoral on aika omaperäinen nimi bändille. Mistä nimi?

Se oli Silverin ehdotus. Oli pakko saada bändille nimi kun oltiin menossa soittamaan ja demonauhoituskin lähestyi, joten kerättiin kaikkien ehdotukset pöydälle ja valittiin mielestämme paras. Ei sinä sen kummempaa.

Tulevaisuuden suunnitelmat?

Koitetaan mennä koko ajan eteenpäin, tulla paremmiksi soittajiksi ja biisintekijöiksi. Soitetaan kaikki mahdolliset keikat jotka saadaan ja luultavasti jossakin vaiheessa yritetään saada diiliä aikaiseksi.Kukaan meistä ei pidä tätä harrastuksena. Nyt kun koulutkin loppuu voidaan panostaa bändiin entistä enemmän. Ainakaan itselläni ei ole muita jatkosuunnitelmia kuin kitaransoitto ja tämä bändi.

OK.Se oli siinä.Kiitos haastattelusta.Näin lopuksi sana on taas vapaa...

Pakko promota sivuja: http://amoral.cjb.net käykää tsekkaamassa. Ja sen verran vielä että kannattaa ilmaantua paikalle jos keikka sattuu lähiseudulle, taatusti tiukkaa menoa! Suurkiitokset Extreme Finlandille haastattelusta! Toivottavasti ollaan tekemisissä toistekin.