Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Apar din ce in ce mai mult afectiuni poduse la locul de munca datorate riscurilor prezente in mediul de munca. Computerul a devenit o parte esentiala a mediului de munca la nivel mondial.

Există modalități de a reduce riscul de producere a afectiunilor profesionale, prin respectarea unor principii simple care ajuta la minimizarea acestor riscuri. Măsurile de protecția muncii recomanda utilizarea sănătosa a calculatoarelor, astfel încât să diminueze impactul negativ asupra sănătății umane.

Problemele de sanatate apar datorita efectului cumulativ al diverselor cauze generate de interactiunea om calculator.

Efectul cel mai des intalnit poate sa fie un stres de natura fizica care dispare dupa o noapte de odihna. Daca aceste simptome raman prezente in continuare se recomanda vizita la un medic specializat.

Exista niste masuri care se pot lua la birou pentru minimizarea efectelor asupra organismului uman:

1 Asigurarea unor perioade de pauza in folosirea mousului si a tastaturii, perioade de pauza in care mainile se pot freca una de alta, pentru contracararea sindromului de tunel carpian.

2 Este necesara ajustarea unghiului fata de monitor astfel incat corpul sa ramana intr-o stare relaxata si lejera. Bratele si umerii ar trebui sa ramana relaxate tot timpul.

3. Folosirea continua a ochilor pentru vizualizarea monitorului poate sa conduca la oboseala accentuata la nivelul ochilor si aparitia sindrumului CVS (Computer Vision Syndrome). In acest caz este recomandat un filtru de protectie fixat pe monitorul ecranului.

Cele mai frecvente simptome sunt durerile intense de cap, dificultatile fixarii cu vederea a anumitor obiecte, senzatia de ochi care “ard”, vedere incetosata, sensibilitate la lumina si dureri ale umerilor si ale gatului.

4. Folositi un ecran cu backround inchis la culoare care sa nu forteze privirea. Veti descoperi in scurta vreme ca este mai usor pentru ochi.

5.Locul pentru documente pe care le cititi sa fie la aproximativ aceeasi distant fata de ochi ca si monitorul. Folosii un support pentru documente care sa fie pozitionat in apropierea monitorului.

6.La fiecare ora sa fie asiigurata o pauza a ochilor de macar 3 minute, pauza in care ochiul s apriveasca in departare. Aceasta pauza ajuta la relaxarea cristalinului.

7. Modificați poziția corpului periodic pe tot parcursul zilei.

8. Poziția tastaturii trebuie să fie la un nivel adecvat în fața ta. Este important să se asigure înălțimea cotului, care vă permite să tastați cu încheieturile in pozitie orizontala.

9. Este important să fie complet relaxat în timp ce lucrează pe calculator. Mentinerea uneo pozitii rigide si fortate va genera intr-o perioada de timp dureri si contractari ale muschilor gatului si spatelui.

10. Un scaun ergonomic reduce semnifictiv durerile de coloana, brate si gat.


Respectarea acestor sfaturi de protectia muncii va poate proteja de aparitia unor probleme foarte suparatoare in viata dumneavoastra.