Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Pantofi barbatesti


Catre 1340 aparea un nou costum, care punea in valoare formele corpului uman: scurt si stramt pentru barbati, stramt si decoltat pentru femei. El cores­pundea unei noi idei despre persoana umana. in acea perioada, in care imbra­camintea se metamorfoza, aparea o noua notiune, moda, a carei nastere e legata de miscarea care in istorie poarta numele de Renastere.
Pantofi barbati


Desi nu s-au gasit pantofi maro, s-au descoperit, in toata Europa, articole de incaltaminte romana de forme diferite. Asa cum se va intampla mai tarziu in Evul Mediu, negustorii nu riscau transporturi lungi si dificile decat pentru obiecte de lux (bijuterii, plante pentru vopsit, stofe rare), astfel ca majoritatea populatiei se imbraca in functie de resursele locale. Cum hainele erau fixate doar prin cateva cusaturi, fiind putin ajustate, nu era necesara existenta unui specialist.

In nici un caz nu am putea spune ca atenienii erau imbracati mai putin elegant decat cei ce poarta astazi hainele de ultima moda. Fastuoasele drapaje dovedesc un fin simt al distinctiei, al nobletei. Atenienii se imbracau cu placere, punand la fiecare ocazie si in fiecare anotimp o alta haina, iar ateni- encele se imbracau pe strada sau la serbari altfel decat acasa. Uleiurile placut mirositoare erau frecvent folosite de barbati si de femei pentru a-si proteja pielea, ceea ce facea ca hainele sa fie spalate foarte des (munca incredintata de obicei sclavelor). Pentru fiecare ocazie exista o anumita imbracaminte: haine pentru soldati, mantale scurte pentru sport, haine sarbatoresti, ceremoniale pentru femei si barbati sau pelerine pentru strada. 

Pantofi colorati

Preotii evreilor s-au diferentiat intotdeauna de restul poporului si prin felul de a se imbraca. Din textele Bibliei ne putem face o imagine despre preotii din epocile persana, elena si romana: ei purtau o tunica cu maneci, o mantie lunga cu franjuri, iar pe cap aveau un turban sau un fel de toca, la care se adaugau banderole si un sal ce cadea pe umeri. Pentru conformitate vom cita pasajul din Cartea Exodului (39,1-31): "Si din albastru, purpuriu si stacojiu au facut vesmintele de serviciu pentru slujba sfantului locas si au facut vesminte sfinte lui Aaron, asa cum Domnul ii poruncise lui Moise. 

Femeile practicau mai rar aceste meserii. Totusi, ele puteau sa confectioneze ornamente din pene de paun pentru coafurile cu pene si sa faca cununite din trandafiri sau din alte flori; pentru aceasta erau autorizate sa lucreze chiar si duminica. Se fabricau haine simple, la domiciliu. in rest puteau fi cumparate haine uzate de la fripiers, care aveau dreptul sa reconditioneze si sa retuseze hainele vechi pe care le vindeau apoi oamenilor. Abia in secolul al XVI-lea acesti fripiers au obtinut permisiunea sa vanda pantofi noi, fabricate ,fara masura si aventuros", dar numai daca erau de calitate inferioara.