Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Morala culorilor


La mijlocul secolului al XlX-lea, chimia organica era abia la inceput de drum. Erau cunoscuti unii derivati ai huilei, dar nu li se cunostea structura mo­leculara. Cautand sinteza chininei prin oxidarea unui derivat al anilinei, William Henry Perkin (1838-1887) a descoperit un colorant mov, tyrian sau anilin pur- ple (engl.).

Culori in natura

Camasi matase: La doar saptesprezece ani el i-a prevazut utilitatea practica si a ince­put sa organizeze exploatarea lui comerciala, impreuna cu fratele sau. Si-a consacrat viata ameliorarii produsului. A reusit sa-l foloseasca pentru vopsirea matasii, apoi pentru imprimarea pe bumbac. Acest succes i-a determinat pe multi chimisti ai lumii sa caute noi coloranti. in 1859, Verguin a descoperit, la Lyon, rosul magenta*. A urmat albastrul de anilina, in 1860, si negrul de anilina prin oxidare, in 1863. in 1856, cand Perkin a descoperit tonul mauveine (prima culoare obtinuta din anilina, care a fost folosita in industrie), existau doar trei coloranti solizi printre produsele naturale: cel obtinut din Rubia tinctorum, indigoul si Scarlata, ceea ce explica utilizarea acestori tonuri pentru diverse uniforme.

Camasi colorate

Pro­cedeul aplicarii vopselelor dura mult timp si era complicat. Pentru obtinerea rosului-turc, de exemplu, era nevoie de nouasprezece operatii, pe parcursul a sase-opt saptamani. Gama colorantilor bazici a putut fi distinsa de gama colorantilor acizi doar o data cu progresul chimiei. S-au obtinut produsi de sin­teza corespunzand fiecarui ton, iar procedeele s-au simplificat mult.

Morala culorilor. Toate sondajele de opinie facute dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial arata ca albastrul e culoarea preferata a europenilor, situandu-se in topul preferintelor, cu mult in fata verdelui si rosului. La fel stau lucrurile in SUA, Canada, Australia, de fapt in intreaga lume occidentala. Nu la fel se in­tampla in alte culturi si civilizatii. in Japonia culoarea preferata este rosul, in China, galbenul, iar in tarile islamice, evident, verdele.

Click aici pentru mai multe informatii