Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

Limbajul Mimico-Gestual Românesc

 

 

 

 

Limba română vorbită (LRV) are un corespondent în lumea surzilor din România, și anume Limbajul Mimico-Gestual Românesc (LMGR).

 

 

Utilizat în România de mai multe decenii, având o tendință de uniformizare, LMGR a fost abordat direct prin intermediul primului proiect care vizează stabilirea unor repere în învățarea unitară a LMGR: Formarea Continuă a Personalului Didactic din Unităţile de Învăţământ pentru Deficienţi de Auz: Dezvoltarea competenţelor pedagogice prin utilizarea Limbajului Mimico-Gestual Românesc şi a instrumentelor TIC, contractul POSDRU/87/1.3/S/63471.

 

 

Deși grupul țintă vizat de proiect este personalul didactic din unitățile de învățământ pentru deficienții de auz, proiectul pune bazele lingvistice ale acestei limbi, limbă ce a fost construită și transmisă de către surzi de-a lungul mai multor zeci de ani. În cadrul proiectului, cele mai importante programe de formare dezvoltate sunt cele ce vizează LMGR, și anume LMGR nivel inițiere, LMGR nivel intermediar și LMGR nivel avansat.

 

 

Proiectul are ca scop furnizarea pentru grupul țintă a unui reper pentru învățarea LMGR, iar membrii grupului țintă vor deveni transmițători către copiii surzi ai regulilor dezvoltate în cadrul proiectului. Pentru crearea unui asemenea reper, participă în cadrul proiectului surzi nativi din toată țara și specialiști lingviști de renume.

 

 

 

 

Un element deosebit de important din cadrul proiectului este comunicarea rezultatelor proiectului. Rezultatele sunt comunicate grupului țintă și tuturor membrilor comunității surzilor printr-o platformă electronică găzduită de către Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, beneficiarul proiectului.

 

 

Platforma creată în cadrul proiectului este disponibilă tuturor celor interesați, oferind următoarele servicii:

 

 

1.    Pentru toți utilizatorii, indiferent de implicarea directă în proiect, este disponibil un dicționar on-line LRV - LMGR. Dicționarul redă în formate video în LMGR cuvinte din limba română. Ținând cont de variațiile existente în LMGR, sunt oferite redări de bază, respectiv variații din limbajul surzilor;

 

 

2.    Pentru membrii grupului țintă se pune la dispoziție o platformă de e-learning, utilă pe parcursul realizării programelor de formare LMGR inițiere, LMGR intermediar și LMGR avansat. Această platformă permite prezentarea suportului de curs, realizarea de teme în cadrul programelor de formare, punerea la dispoziție a unor materiale utile în procesul de formare;

 

 

3.    Pentru toți cei interesați, vor fi puse la dispoziție suporturile de curs create în cadrul proiectului (la finalizarea programelor de formare). Acest lucru se va realiza în cadrul portalului educațional al site-ului, fiind oferite alternative de propunere de noi materiale în cadrul aceluiași modul.

 

 

 

 

În concluzie, se poate afirma că proiectul contribuie prin oferirea unor elemente unice referitoare la limbajul surzilor din România, fiind o resursă deosebită atât pentru dascălii care lucrează cu surzii, cât și pentru surzi în general și auzitorii interesați de limbajul surzilor din România.

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii accesati pagina urmatoare: Limbajul Mimico-Gestual Romanesc