Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Yakın zamanda Türkiye ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırıldığı, satın alma gücü paritesine göre dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar ve Katar Ekonomisi hakkında bilmeniz gerekenler.


Katar’ın kısa tarihi


1913 yılında Osmanlı’nın vazgeçtiği ve adeta İngilizlerin işgaline bıraktığı dünyanın en küçük körfez ülkesi Katar bugün nasıl küresel bir güç haline geldi?


1915 yılında Katar’dan çekilen son Türk askerlerinin ardından 1916 Kasım ayında dünyanın en küçük körfez ülkesi İngilizler tarafından işgal edildi. 1940 yılında petrol rezervlerinin keşfi ülkeye olan tüm ilgiyi artırdı. 1955 yılında Şeyh Hamad kansız bir darbeyle babasını tahttan indirdi ve 1971 yılında Katar bağımsız oldu.


Katar, ekonomisi ile dünyanın en zengin ülkelerinden


Petrol kaynaklarının keşfinden önce ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığına bağlı olan ülke, petrol kaynaklarıyla büyük bir değişim yaşadı. Kişi başına düşen milli gelir baz alındığında Katar şu anda dünyanın en zengin üçüncü ülkesi konumda.


İngiltere’nin en büyük doğal gaz ihracatçısı konumunda bulunan Katar, dünyanın en büyük üçüncü doğal gaz rezervlerine sahip olan bir ülke. Katar ekonomisinin yaklaşık yüzde 60’ı petrol ve doğal gaza dayanıyor olsa da ülke son yıllarda bu sektörlerdeki ağırlığını azaltabilmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Özellikle; finans, sanayi ve turizm sektörlerinde de kürsel oyuncular arasında yer almak isteyen ülke, bu konuda çeşitlendirici politikalar izlemektedir.


Yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı ülkede, resmi dil Arapça ve ülkenin büyük çoğunluğunun dini İslam. Etnik olarak Arapların çoğunluğunu oluşturduğu demografik yapı göçmen politikasına dayalı. Ülkenin büyümesi ve gelişmesi yabancı işçilerle mümkün. Katar, göçmenler konusunda bu nedenle oldukça rahat. Çoğunluğu Asya ve Filipinler’den gelen göçmenlerin sayısı 1,9 milyondan fazla. Hatta öyle fazla ki, Katar vatandaşları ülke nüfusunun yalnızca yüzde 15’ini oluşturuyor. Göçmen sayısı ülkenin nüfusunda daha büyük bir orana sahip.


Katar’da işsizlik oranı %0.1 ve gelir vergisi yok


Katar’da işsizlik oranı oldukça düşük ve gelir vergisi bulunmuyor. Katar’da daha çok çalışacak işçiye ihtiyaç var. Öyle ki Katar, başkenti Doha yakınlarında 70 bin nüfusu barındıracak bir göçmen şehri kurdu. Göçmenler için her şeyi düşünen ülke, 875 milyon dolara mal olan bu yeni şehir için tiyatro, sinema, park ve yaşayanların vakit geçirebileceği diğer sosyal alanları da düşünmeyi ihmal etmemiş.


Katar’da özgürlük ve Al Jazeera


Arap dünyasının en büyük yayın organlarından olan Al Jazeera (El Cezire), Katar merkezli ve dünyanın en önemli, saygın yayın kuruluşları arasında yer alıyor. Ülke tanıtımı için fazlaca para harcıyorlar. Katar Emiri tarafından finanse edilen yayın kuruluşu Al Jazeera, ülkenin tanıtım ihtiyacı büyük ölçüde gideriyor.

Katar özgür bir ülke olarak görülüyor fakat, Emiri eleştirmek anayasada suç olarak kabul ediliyor. En son 2012 yılında Arap Baharı’ndan esinlenerek Katar Emiri’ni eleştiren şair Muhammed al-Ajami, ömür boyu hapse mahkum edilmişti.


Katar Hakkında Gerekli-Gereksiz 10 Bilgi


Katar ile ilgili bilmek isteyebileceğiniz bazı bilgiler şöyle:


Katar. Başkenti Doha. Emirlik sistemiyle yönetiliyor. Tek sınır komşusu Suudi Arabistan ve Basra Körfezi’nde yer alıyor. Kurak ve nemli bir iklime sahip.


Türkler. 1916’da Osmanlı’dan kopan Katar’da Türkler seviliyor. En son 2014 yılında başkent Doha’da yapılan Türk Festivali’ne ülke vatandaşları büyük bir ilgi gösterilmişti.


FIFA. 2022 FIFA Dünya Kupası Katar’da yapılacak. Bu organizasyonun Katar’ın küresel imajına büyük fayda sağlayacağı düşünülüyor. Ayrıca ülkede spor alanında en çok futbol ve tenis seviliyor.


Alkol. Alkol satışı serbest değil ama yasak da değil. Katar’da alkol satışı kısıtlı olarak yapılıyor. Özellikle golf sahaları ve lüks otellerde satış yapılıyor.


Q. Dünyanın ‘Q’ harfiyle başlayan tek ülkesi. (İngilizce: Qatar)


ABD. Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortdoğu’daki en büyük üssü Katar’da bulunmaktadır.


Güvenlik. Katar’da hırsızlık oranları çok düşük. Neredeyse hiç yok. 2014 yılında Katar’da yapılan Türk Festivali’nden gözlemlerini aktaran CNN Türk yazarı Fatoş Karahasan, ‘Kapılar açık, arabalar anahtarı üzerinde bırakılıyor’ diyor.


Para birimi. Katar’da resmi para birimi Katar Riyali (QR).


Sağlık. Ülkede sağlık hizmetleri tüm vatandaşlar için ücretsiz.


Eğitim. Nüfusun az olmasından dolayı az sayıda öğrencinin bulunduğu ülkede eğitime önem veriliyor. Anaokulundan üniversiteye kadar tüm Katar vatandaşları için eğitim ücretsiz.


Kaynak: https://ekonomist.co/ekonomist/ekonomi/katar-ekonomisi-ve-katarda-yasam-6981/