Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

UPDATE 2004


ADRESSEN

INTERNETADRESSEN VOOR OUDERS/VERZORGERS

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

 

 

 

 OUDERS/VERZORGERS EN SEKSUEEL MISBRUIK

 

Folder voor Ouders of verzorgers

http://www.slachtofferhulp.nl/downloads/sexueelm.pdf

HULP VOOR MOEDERS

Lotgenoten Contacten voor Moeders

https://www.angelfire.com/me4/Steunpuntsglgm//ervaringen/lotgenoten.html

of

http://www.abdijhuis.nl

OUDERS EN SEKSUEEL MISBRUIK

Ouders die knokken om een betere bestaan te krijgen voor hun zoon en dochter. Maar door alle instanties worden tegengewerkt.

http://misbruiktkind.endan.nl/

MOEDERS OVER INCEST

 

Een prikbord voor moeders die hun verhaal kwijt willen.

 http://213.132.197.61/forums/alpha/293/

 

 

 MOEDERS OVER INCEST

Een Belgische site voor moeders.

http://users.pandora.be/moeders.tegen.incest/

HULP VOOR OUDERS

Integratieve Kindertherapie

 

www.vit-therapeuten.nl

Hulp voor Ouders en Moeders van Misbruikte kinderen

http://www.riagg-rnw.nl/folders/fol_misbruik.htm

Folder voor Ouders of verzorgers

http://www.slachtofferhulp.nl/downloads/sexueelm.pdf

 

 HULP VOOR KINDEREN DIE NOG STEEDS SEKSUEEL WORDEN MISBRUIKT

 Ouders of moeders die op zoek zijn naar adressen om vast te stellen of hun kind seksueel wordt misbruikt wordt Zouden terecht kunnen bij:

 

 

 

AMK

0900-1231230 € 0,06 per minuut

http://www.amk-nederland.nl/adressen.html

Het Spalier

Hier kan men terecht en/of vragen voor hulp.

U zou Het Spalier kunnen vragen of zij u kunnen helpen aan adressen voor hulp bij u aan in de buurt.

023-5127777

 

OUDERS DIE OP ZOEK NAAR THERAPEUTEN DIE HET KIND EN DE OUDER KUNNEN HELPEN

 

LET OP INDIEN HET KIND NOG WORDT MISBRUIKT KUNT U BETER CONTACT OPNEMEN MET BOVENSTAANDE ADRESSEN.

Moeder en Ouders die hulp nodig hebben met verwerking kunnen wel terecht bij deze onderstaande therapeuten.

Heeft u ervaring met een goede therapeut. Laat mij dit dan even weten. Dan zal ik de therapeut toevoegen aan deze onderstaande lijst.

 

 

 

Lucia Baricevic

psyhypno@euronet.nl

www.waterlandpraktijk.nl

Purmerend

Tips voor ouders

Kinderen weerbaar maken tegen seksueel misbruik

 

Beste ouders en verzorgers,

Hebt u wel eens meegemaakt dat u met uw kind in een groot overvol warenhuis liep en plotseling merkte dat u uw kind kwijt was...Of hebt u wel eens meegemaakt dat uw kind allang thuis had moeten zijn uit school en het ook niet bij een van haar klasgenootjes bleek te zijn?

In dat soort situaties flitsen er waarschijnlijk allerlei beelden door uw hoofd, bijvoorbeeld dat uw kind is aangesproken door een vreemde, meegetrokken in een auto of nog erger....

Ook al verschijnen er in de krant en op de televisie steeds vaker berichten over seksueel geweld bij kinderen, de kans dat een kind slachtoffer wordt van zo'n ernstig misdrijf, is gelukkig uiterst gering. Toch zijn ouders bezorgd. En terecht. Want naast deze gewelddadigheden die de voorpagina's van alle kranten halen, bestaat er een onbekend aantal gevallen van verborgen en verzwegen seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Driekwart van alle gevallen van misbruik vindt plaats binnen de kennissen- of familiekring van de kinderen.

Veel ouders vragen zich af of hun kind zoiets zou kunnen overkomen. Ouders willen weten hoe ze hun kind kunnen beschermen. Wat moet een kind weten? Moeten we ons kind leren elke volwassene te wantrouwen? Kunnen we met een kind al over seksueel misbruik praten? En hoe doe je dat dan? Middels deze nieuwsbrief willen we u informeren. U vindt in deze brief tips hoe u de zelfstandigheid van uw kind kunt vergroten en wat u kunt doen om hem of haar te beschermen. U leest wat u kunt doen in geval van een vermoeden van misbruik. Tevens vindt u adressen waar u meer informatie kunt opvragen.

Wat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik is het gebruiken van een kind voor de seksuele behoeften van een volwassene. Aangezien een volwassene overwicht heeft, is seksueel misbruik ook altijd machtsmisbruik. Het kan variëren van stiekeme pogingen om een kind seksueel aan te raken, tot letterlijk seksuele uitbuiting in verschillende gradaties en tijdsduur. Het aantal gevallen van seksueel misbruik van kinderen is moeilijk aan te geven. Deskundigen schatten in ieder geval dat het aantal werkelijke gevallen zeker tienmaal hoger ligt dan het aantal gemelde gevallen. Het zijn vooral de gevallen buiten de familiekring die aangegeven worden. Hoe hechter de band tussen dader en slachtoffer, hoe kleiner de kans op ontdekking.

Vijfenzeventig procent van de slachtoffers zijn meisjes. De meesten zijn tussen zes en elf jaar oud, velen nog niet eens zes. De daders zijn overwegend mannen of jongens uit de naaste omgeving van het kind: een vriend van de familie, een collega van de ouders, een buurman, een leraar, soms ook de stiefvader van het kind, de grote broer of zelfs de eigen vader.

Er wordt ook seksueel misbruik gepleegd door vrouwen. Maar omdat vrouwen vaak al op een lichamelijke manier omgaan met kinderen, zijn zulke misdrijven meestal niet erg duidelijk. Seksueel misbruik komt in alle lagen van de bevolking voor.

Hoe kan zoiets gebeuren?

Met een kussengevecht tussen oom en nicht begon het. Op een gegeven moment had de zevenjarige Anna haar oom geknepen en hem zijn bril afgepakt. Voor straf wil hij haar nu kietelen. Eerst vindt ze het gekietel nog leuk, maar dan niet meer. 'Ophouden', roept ze en moet toch nog lachen. Maar hij houdt niet op. 'Ach kom, stel je niet zo aan, het is maar een grapje!' Hij houdt haar benen vast. Hij kietelt haar steeds lager, ook tussen haar benen. Anna hoopt hartgrondig dat hij zijn hand daar weghaalt. Het liefst zou ze huilen. Maar haar keel lijkt wel dichtgeschroefd. Ze schaamt zich dat ze dit heeft laten gebeuren. Ze schaamt zich ook voor haar oom, die opeens zo anders is. Anna is totaal in de war.

Daders doen hun seksuele misdrijven vaak voorkomen als iets onschuldigs en speels, dat door het kind zelfs als aangenaam wordt ervaren. De plagerijtjes en stoeipartijtjes krijgen echter ongemerkt een andere nuance en het kind merkt pas dat ze een seksueel karakter krijgen als het al in het gebeuren verstrikt geraakt is. Het kind verwacht zoiets ook niet.

Niemand misbruikt een kind per ongeluk!

Seksueel misbruik wordt meestal min of meer bewust bedacht en gepland. Vaak test de volwassene het kind eerst een keer uit. De buurman volgt de jongen in de badkamer en plast demonstratief in de wastafel. Kijkt het kind verlegen weg? Of vraagt het verontwaardigd: 'Wat doe je nou?' Schuift het kleine meisje de hand van opa beslist weg van haar bovenbeen, of blijft ze verstijfd zitten? Afhankelijk van de reactie van het kind besluit de volwassene of hij door kan gaan of niet. Elk kind vertoont op de een of andere manier weerstand in zo'n situatie. Ze laat het zien door het afwenden van het hoofd, het op elkaar klemmen van de tanden of het verstijven van het hele lichaam. Maar deskundigen benadrukken dat een eerste, besliste reactie van een kind al ertoe kan leiden dat de volwassene van zijn voornemen afziet.

Waarom zeggen kinderen niets?

Om er zeker van te zijn dat het kind zwijgt, zorgt de dader dat het kind vreselijk in de war raakt, door de waarheid volledig om te draaien: "Jij vindt het toch ook leuk!' of 'Het is je eigen schuld!'. Zo laat hij het kind twijfelen aan wat het waarneemt - het wordt volledig in de war gebracht en weet ten slotte niet meer, wat het denken moet. Vaak dreigt de dader het kind: 'Als je ons geheim verklapt, gaat je moeder misschien wel dood uit verdriet om jou'. De meesten gebruiken kleine kadootjes en dreigementen door elkaar, of ze doen een beroep op het medelijden van het kind: 'Wil je dat ik in de gevangenis kom?'

Vooral wanneer het slachtoffer een hechte band met de dader heeft, kan het zwijgen jarenlang duren. Het kind houdt van haar stiefvader, moeder, grootvader. Het is gesteld op de muziekleraar, bewondert de trainer op de sportvereniging. Tegen het kind wordt gezegd: 'Niemand zal je geloven, als je iets vertelt!'. Omdat niemand erover praat, denkt zij dat ze de enige is die zoiets overkomt.

Er bestaat geen onschuldige vorm van misbruik!

Er bestaan zeer verschillende vormen en gradaties van seksueel misbruik. Maar ook als er geen geweld gebruikt wordt, ondervindt een kind vrijwel altijd psychische schade. Hoe nauwer de band is tussen het kind en de dader en hoe langer het misbruik duurt, des te ernstiger kunnen de gevolgen van het misbruik zijn voor het kind. Het vertrouwen in iemand van wie zij houdt, wordt beschaamd. Het kind voelt diepe gevoelens van verwarring, schaamte en schuld. Zij neemt uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor het gedrag van de volwassene op zich, omdat zij nog steeds van de volwassene houdt. Zij voelt zich slecht en vies, als er zoiets met haar gedaan wordt. Seksueel mishandelde kinderen ontwikkelen vaak een zelfhaat, die hardnekkig blijft bestaan.

Hoe kunnen kinderen tegen seksueel misbruik beschermd worden?

Op een dag is het zover: uw kind wil alleen naar school of naar een

vriendje.

Kinderen willen groeien, zelfstandig worden en hun eigen ervaringen opdoen. Ouders kunnen niet iedere minuut van de dag toezicht houden op hun kind. Dat zouden ze ook niet moeten doen! Ieder kind moet leren op zichzelf te letten en lastige situaties aan te kunnen. Het is goed als u uw kind kunt steunen met een paar duidelijke regels en afspraken.

Richtlijnen voor zelfstandige kinderen en hun ouders:

 

* Laat als ouder altijd aan uw kind weten waar u bent

 

 

* Spreek met uw kind af dat het altijd laat weten waar het is of waar

het naar toe gaat

 

 

* Zorg dat uw kind altijd weet waar u te bereiken bent of bij wie het

anders terecht kan

 

 

* Spreek een tijd af waarop het kind naar huis komt of opbelt

 

 

* Leer de vrienden van uw kind en hun ouders kennen

 

 

* Bedenk: "op tijd zijn geldt voor kinderen en ouders!"

 

Natuurlijk moet een kind weten, dat zij met niemand die zij niet kent mee moet gaan; bij niemand zonder dat de ouders dat weten, in de auto moet stappen en geen vreemden in huis mag laten. Maar dit soort waarschuwingen kunnen een kind ook onnodig bang en onzeker maken. Tenslotte heeft niet iedereen die een paar woorden met een kind wisselt, slechte bedoelingen. Het is beter als kinderen precies weten hoe zij zich in bepaalde situaties moeten gedragen en welke rechten zij ten opzichte van een volwassene hebben.

'Nee, dat wil ik niet' is niet altijd onbeleefd, maar kan het juiste antwoord zijn op de vraag van een volwassene om haar de weg te wijzen, haar tas te dragen of bij een reparatie te helpen. De beste bescherming is zelfverzekerdheid Hoe zeker is uw kind in de omgang met volwassenen? Kan zij in een restaurant al zelf bestellen? Of de kapper uitleggen hoe haar haar geknipt moet worden?

Een kind dat zelfbewust optreedt, dat zegt wat zij wil en niet wil, is goed voorbereid op de omgang met vreemde en bekende mensen. Zij weet wat volwassenen van haar vragen mogen en durft op haar gevoelens af te gaan. Zelfverzekerde kinderen kunnen beter voor zichzelf opkomen. Er bestaat geen kant en klaar recept tegen seksueel misbruik. Voor jezelf opkomen - dat kun je niet van de ene op de andere dag. Hoe je met elkaar omgaat, elkaar begrijpt, wat je wilt en niet wilt, dat leert een kind in het gezin. Mama wil nu graag lezen, papa wil sport kijken. Dan moet er besproken worden, wie wat wanneer kan doen. Als Jonas met zijn moeder mens-erger-je-niet speelt, moet zij niet zo lang met oma bellen. Lena heeft zich zo op die dierenfilm verheugd, mag ze dan vandaag wat langer opblijven?

Kunnen zeggen wat je wilt en daarover kunnen onderhandelen, is een belangrijke les in de ontwikkeling van het zelfbewustzijn. Zelfbewuste kinderen zijn voor hun ouders soms heel vermoeiend, vooral als je 's avonds moe bent: je kind spreekt je tegen, wil van alles uitgelegd hebben en maakt ruzie over hoe laat het naar bed moet. Maar wie in het gezin altijd zoet

moet zijn, leert niet daarbuiten voor zichzelf op te komen! Zoals Lena bijvoorbeeld die bij de bakker roept: 'Ik was eerst aan de beurt!' Ze meent het serieus en dat is het ook. Of vindt u het pijnlijk als uw kind in de rij bij de bakker zo luid en duidelijk zijn recht opeist? Wees liever blij, dat zij dat durft. Zelfbewuste kinderen redden zich wel. Ze hebben een eigen wil en kunnen soms eigenzinnig zijn. En daar gaat het om. Gemakkelijk kinderen zijn al te vaak ook makkelijke slachtoffers.

 

Mijn lichaam is van mij!

Het slachtoffer dacht dat het seksueel misbruik allereerst een vorm van gewone vaderliefde was, staat in een krantenartikel over het seksuele misbruik van een negenjarig meisje door haar stiefvader. Kinderen hebben tederheid nodig. Het gevoel, bemind en geliefkoosd te worden, is van levensbelang voor een kind. Maar knuffelen doen twee mensen die het daar over eens zijn. Kinderen moeten de ervaring opdoen, dat ze zelf over hun lichaam kunnen beschikken en beslissen, wanneer ze knuffelen en zoenen willen. Babies wenden hun hoofd af en strekken de rug, als ze niet meer geknuffeld willen worden. Driejarigen laten al duidelijk zien, of ze een omarming prettig vinden of niet. De stokstijve rug van zijn dochter, die hij tegen zich aantrekt, kan een aandachtige en attente ouder niet over het hoofd zien. Liefkozingen hoeft men zich niet te laten welgevallen - van niemand. Geen kind is verplicht om zich door wie dan ook te laten zoenen of strelen als het dat niet prettig vindt. Dat geldt niet alleen voor vreemden, maar ook oma en opa, oom en zelfs mama en papa moeten met 'Nee' genoegen nemen. Een zoen hoef je niet te geven!

 

Op je eigen gevoel vertrouwen

Meestal weten kinderen heel precies, wat ze van iets vinden. Of de trui prikt, of de kaas stinkt of oom Theo stom is, daar maken ze geen geheim van. Dat bevalt ouders soms helemaal niet. Met een 'Kom nou, je hoeft je toch niet achter mij te verstoppen, als meneer Jansen je iets vraagt?' ga je voorbij aan het feit dat het kind liever eerst afstand wil houden. 'Dat doet toch helemaal geen pijn', zegt de dokter en denkt hiermee het kind te troosten. 'Maar dat is toch zo lekker', probeert oma om de gehate zuurkool lekkerder te maken. Dat kan een keer gebeuren.

Als je de gevoelens van een kind voortdurend uit haar hoofd praat of er een andere betekenis aan geeft, verliest zij een belangrijk zelfbeschermingsmechanisme - haar innerlijke stem, die haar zegt wanneer zij iets eigenaardig vindt. Als kinderen op hun gevoel vertrouwen, komen ze niet zo gauw in situaties terecht die ze vervelend en naar vinden. En laten ze zich helemaal niet aanpraten, dat ze dat ook leuk hadden gevonden. Soms is het moeilijk om zeker te weten wat je voelt: is het nou leuk om in het spookhuis te gaan of toch griezelig? Natuurlijk heeft Philip zin in het schoolreisje - en vindt het tegelijkertijd ook eng, zo lang en zo ver weg van huis. Gemengde gevoelens bestaan ook. Bespreek af en toe met uw kind hoe zij zich in een bepaalde situatie gevoeld heeft. Dat helpt haar, haar gevoelens beter te leren kennen.

 

Grenzen geven zekerheid

In veel gezinnen gaat men tegenwoordig opener met elkaar om dan vroeger. De wc-deur wordt niet meer op slot gedaan, ouders en kinderen lopen soms naakt door het huis. De vrijere manier van met elkaar omgaan kan ouders en kinderen dichter bij elkaar brengen en voor een ontspannen sfeer zorgen. Een voorwaarde is wel, dat de grenzen binnen het gezin gerespecteerd worden - dat geldt vooral waar het de intimiteit van een ieder betreft. Kinderen hebben tijdens het opgroeien een beschermde ruimte nodig om zich te ontwikkelen en om zichzelf te zijn. Daar zijn volwassenen verantwoordelijk voor. Dat bekent dus niet ongevraagd naar binnen lopen in de badkamer of zonder te vragen in een schooltas kijken. Kijk niet vreemd op, als op een dag op de deur van de kinderkamer een briefje hangt met 'kloppen s.v.p.!'

Verstandige ouders respecteren dat en houden afstand.

 

 

Seksualiteit - daar moet over gesproken worden

Ondanks alle openheid vinden veel ouders het moeilijk met hun kind over seksualiteit te spreken. Als seksualiteit een taboe is en er niet over gesproken wordt, loop je het risico, dat een kind zich schaamt om daarover vragen te stellen, of te praten over een twijfelachtige situatie die het heeft meegemaakt. Kinderen hebben een natuurlijke belangstelling voor hun lichaam, naar waar ze vandaan komen en hoe ze ontstaan zijn. Ze verwachten geen uitgebreid verhaal, maar eenvoudige, zakelijke informatie. Informeer eerst eens rustig naar hoe zij het zich voorstellen, voordat u begint iets uit te leggen. Kleine kinderen hebben zo hun eigen theorieën, waarbij u kunt aansluiten met uw informatie en voorlichting. Belangrijk is dat zij de woorden voor de geslachtsdelen kennen. En dat zij het zekere gevoel hebben dat zij over zulke dingen met hun ouders kunnen praten.

De eerste vier of vijf jaar zijn kinderen vooral bezig hun lichaam te onderzoeken. Ze vergelijken zichzelf met hun leeftijdgenoten en ontdekken de verschillen tussen jongens en meisjes. Zulke dokterspelletjes zijn heel normaal en geen reden tot ongerustheid. Ouders moeten zich daar niet in mengen. Als u uw kind uitlegt dat haar geslachtsdelen privé zijn en dat je elkaar niet mag dwingen zulke spelletjes te doen als een ander niet wil, is dat voorlopig voldoende.

 

Met het kind over misbruik praten?

Veel ouders zijn hierover onzeker. Ze willen het kind niet confronteren met negatieve informatie over seksualiteit. Dat is begrijpelijk en goed. Een kind moet seksualiteit als iets moois en positiefs leren kennen. Spreek met uw kind daarom niet over seksueel misbruik, als het over lust en liefde gaat. Toch moet het kind - bij ongeveer zes of zeven jaar - geïnformeerd worden over seksueel misbruik. Dat maakt het voor hen makkelijker twijfelachtige of verdachte situaties te herkennen. Hoe zakelijker en minder beladen u hierover praat, des te minder angstig zult u uw kind maken.

Zo zou u kunnen beginnen: 'Er zijn een paar dingen, die je misschien nog niet weet en waar ik nu met je over wil praten'. En zo zou u verder kunnen gaan: 'Er zijn volwassenen, die eerst tegen een kind aardig zijn, maar dan opeens willen ze je opeens strelen en aan lichaamsdelen komen, waar niemand aan mag komen-alleen jezelf-, bijvoorbeeld tussen je benen, aan je piemel, aan je vagina of aan je billen. Of: soms willen volwassenen of jongeren overal door een kind gekust worden, ook tussen de benen. Benadruk: 'Niemand mag zoiets met je doen, of je die persoon nou kent of niet'. In zo'n situatie met vaste stem 'Nee' zeggen, beslist weggaan of hulp halen, is niet makkelijk voor een kind.

 

Vooral wanneer zij de persoon zelf kent. Het gaat beter als je dat oefent.

 

* 'Wat kun je doen, als iemand in de bioscoop zijn hand op je knie

legt?

 

 

* 'Wat kun je zeggen, als iemand je wil laten zien wat je zogenaamd

over seks moet weten?'

 

 

* 'Wat kun je doen, als iemand je op een manier beetpakt die jij niet

wilt?'

 

Op welke manier u met uw kind over seksueel misbruik spreekt, hangt af van de leeftijd, van de aanleiding van het gesprek en van hoeveel zij er misschien al over gehoord heeft. Het is belangrijk dat u vertelt dat zoiets slechts heel, heel zelden voorkomt. Maar omdat het toch kan gebeuren moet u ook het volgende zeggen: 'Als zoiets gebeurt bij een kind, is dat nooit de schuld van het kind, maar altijd van de volwassene'.

Ook is het goed te laten merken dat het moeilijk kan zijn voor kinderen om over hun seksueel misbruik te praten. 'Misschien heeft de volwassene je aangepraat dat het je eigen schuld is. Waarschijnlijk moest je beloven niets te zeggen. Maar pas als je aan iemand vertelt wat er gebeurd is, kan iemand je ook helpen'. Een kind met een geheim dat zo groot is dat het er buikpijn van heeft, kan daar pas over praten als het weet dat het niet meteen wordt uitgescholden of verwijten krijgt.

 

Wat te doen als een kind zich anders gedraagt?

Het valt Julia's moeder sinds enige tijd op dat haar anders zo opgewekte vierjarige er vaak moe, bleek en bedrukt uitziet. Ze klaagt vaak over hoofdpijn en schrikt 's nachts steeds huilend wakker. 's Morgens op de kleuterschool wil ze haar moeder niet weg laten gaan en klampt zich huilend aan haar vast.

De 8 jarige Stefan, een rustige en evenwichtige leerling reageert sinds een paar weken overmoedig en agressief, maar is ook vaak huilerig en overgevoelig. Opeens plast hij 's nachts weer in z'n bed.

Een kind dat zich plotseling 'anders' gedraagt, laat een noodsignaal horen. Met slaapstoornissen, tekenen van angst, depressief of agressief gedrag laat een kind zien dat het in een noodsituatie verkeert en hulp nodig heeft.

Eenduidige symptomen, die zonder twijfel duiden op misbruik, zijn er niet. Een kind dat misbruikt wordt, kan zich terugtrekken of juist de aandacht trekken. Wanneer er veranderingen opvallen aan het gedrag, kan dit wijzen op seksueel misbruik, maar dat hoeft niet. Het is vooral belangrijk dat het kind in ieder geval serieus wordt genomen in haar verdriet.

Wat moet u doen als een kind u in vertrouwen neemt?

Probeer rustig te blijven, hoe moeilijk dat misschien ook is. Het is begrijpelijk dat u diep geschokt bent. U helpt een kind meer, als u uw gevoelens zo mogelijk voor u houdt en allereerst raad en hulp voor uzelf zoekt. Dit kind heeft nu iemand nodig die hem zekerheid geeft: 'Ik begrijp je, ik weet wat er nu moet gebeuren'.

 

 

Neem een kind serieus

Dat is de belangrijkste ondersteuning. Kinderen hebben een rijke fantasie, ze bedenken draken, spoken en pratende dieren. Uit ervaring is gebleken dat een kinderen in de regel seksueel misbruik niet zomaar verzinnen. Zij zullen het eerder ontkennen - uit angst, gestraft te worden, of om een geliefd iemand te beschermen. Luister aandachtig, maar hoor het kind niet uit Als u een kind nu met vragen of eigen interpretaties gaat bestoken, loopt u het risico, dat zij helemaal niets meer zegt of misschien meer dan zij op dat moment aan kan. U hoeft in uw schrik niet veel te zeggen. Herhaal alleen de gevoelens die het kind geuit heeft. Dan zal zij zich begrepen voelen en verder kunnen vertellen.

 

Vermijd waarom-vragen

'Waarom vertel je me dat nu pas?' of ' waarom heb je je niet verzet?', kunnen verwijtend naar het kind overkomen. Verzeker het kind, dat zij er goed aan gedaan heeft om erover te praten! Zeg dat het haar schuld niet is en dat u nog net zoveel van haar houdt als altijd.

 

Overhaast niets

Doe geen overhaaste dingen in de richting van de dader . Laat u niet door wraak-gevoelens leiden, want een kind heeft u en uw aandacht nodig. Uit alle ervaringen blijkt dat een ondoordachte reactie een kind meer kwaad dan goed doet. Vooral wanneer de verdenking op een naast familielid ligt. Als deze voortijdig met de verdenking geconfronteerd wordt, kan het gebeuren dat hij de druk op het kind verhoogt en het nog meer isoleert. Als het kind zich ten slotte schuldig voelt de familievrede verstoord te hebben, kan het zijn dat zij in haar nood alles terugneemt. Misschien kunt u erachter komen of de dader het kind bedreigd heeft. Probeer zonodig deze dreigementen te ontkrachten.

 

 

Zoek in ieder geval ondersteuning!

Als u met uw kind praat, goed naar haar luistert en voorzichtig vragen stelt, kunt u er misschien achter komen, wat er aan scheelt en haar helpen. Zoekt u in ieder geval hulp, als u geen verklaring voor haar gedrag kunt vinden of als u een vermoeden heeft dat er sprake is van seksueel misbruik. Neem kontakt op met een huisarts, een informatiecentrum, of met de Rutgers Stichting. Laat u adviseren of uw kind therapeutische hulp nodig heeft en welke mogelijkheden er zijn. Misbruikte kinderen hebben hulp nodig. Men kan niet altijd direkt iets tegen de dader ondernemen, maar men kan wel altijd direkt iets voor het kind doen. Informeer of aangifte bij de politie zinvol is en welke gevolgen dat voor het kind heeft. Hoe de dader op de juiste manier ter verantwoording geroepen kan worden, moet u rustig met hen uitzoeken die daarbij vooral aan het welzijn van uw kind denken.

Als men het niet geloven wil.. .

'Maar de moeder moet toch iets gemerkt hebben?' Vooral wanneer blijkt dat een kind gedurende langere tijd binnen het eigen gezin misbruikt is, wordt de moeder al snel verweten er vanaf geweten te hebben, het misbruik stilzwijgend toegestaan te hebben of misschien zelfs aangemoedigd te hebben. In zeldzame gevallen klopt dit. Vaak is de moeder de laatste die van het misbruik van haar kind op de hoogte wordt gesteld - veelal door een derde.

De dader heeft het kind juist gedwongen om tegen haar niets te zeggen. Het kind doet veel moeite om het geheim voor haar moeder te verbergen: Zij wil haar geen verdriet doen, zij wil niet dat het gezin uiteenvalt. 'Dat kan toch niet waar zijn!', verdedigt de moeder zich tegen het groeiende besef dat de oppas, de vriend van de familie of in het ergste geval haar eigen partner zich aan haar kind vergrepen heeft. Misschien was het haar opgevallen dat haar zoon of dochter zich plotseling zo merkwaardig gedroeg - maar ze had de reden daarvoor heel ergens anders gezocht: de verhuizing, de nieuwe lerares, de beginnende puberteit. De wens in een 'intact' gezin te leven, waarin alles 'in orde' is, maakt vaak blind voor het stille drama, dat zich misschien tussen de eigen vier muren afspeelt. Veel moeders kwellenzich met zelfverwijt: 'Waarom heb ik mijn kind niet beschermd?' ' Waarom heb ik niet gemerkt wat hier gebeurt?' Als u nu handelt en iets doet om uw kind te beschermen, is het nog niet te laat. Het is geen makkelijke weg, die u moet gaan. Maar u en uw kind kunnen alleen maar winnen. Net zoals uw kind nu hulp nodig heeft, om dat wat er gebeurd is te verwerken, heeft u ook ondersteuning en troost nodig. Niet meer weten hoe het verder moet, is niet iets om u voor te schamen. Raad en hulp zoeken is geen teken van zwakte.

Belangrijk om te weten:

 

* advies kan ook anoniem verkregen worden en er bestaat beroepsgeheim

 

 

* een kind wordt nooit automatisch uit het gezin weggehaald

 

 

* er wordt niets buiten de ouder om gedaan

 

 

* het is niet verplicht aangifte te doen

 

 

* aangifte kan niet ingetrokken worden

 

Bij voorkoming hoort nog meer!

 

Door de opvoeding kunnen ouders bijdragen aan de bescherming van hun kind. Er hoort echter nog meer bij voorkoming! In processen over seksueel misbruik zijn er altijd getuigen, die verklaren dat ze iets vermoed hebben of allang de indruk hadden dat er iets aan de hand was. Zolang buren, leraren, familie en andere volwassenen het niet willen geloven, niet willen zien en horen, voelen de daders zich zeker en lopen kinderen gevaar. Derden die zich verantwoordelijk voelen, kunnen ook een bescherming vormen voor kinderen door stappen te ondernemen. Preventieve activiteiten richting daders behoren tot het beschermen van de slachtoffers. Er zijn instanties die naast straf ook behandeling bieden aan daders, waardoor misdaden voorkomen kunnen worden. Zedendelicten hebben een voorgeschiedenis met veelal een gemeenschappelijk patroon: sommige daders zijn al als kind opgevallen door bijzonder geremd gedrag of hebben seksueel agressief gedrag vertoond. Kinderen die anderen pesten en vernederen, help je niet door te doen of je het niet ziet. Ze hebben hulp nodig. Net zoals kinderen die bijzonder geremd zijn, zich laten vernederen of zich bijzonder onderdanig gedragen. Ze hebben volwassenen nodig die hen aandacht schenken,  

 

Bron: Rutgersstichting (vertaalt vanuit het Duits)

 

 LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

http://www.steunpunt-geweld.tk

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

 

Klik Hier: 

Naar Vorige Pagina| Naar Volgende Pagina

 

 

 

 

 

 

 

THEMA'S

ADRESSEN

BOEKEN

CHRISTELIJKE

HULP

ERVARINGEN

GEDICHTEN

HULP IN

BELGIË

HULP VERLENING

MISBRUIK door

HULPVERLENER

VERWERKING-

TIPS

VROUWEN

GEWELD

ZELF-VERDEDIGING