Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ŠTOPANJE


Kaj to sploh je štopanje?

Štopanje je način prevoza. Za nekatere najcenejši, za druge najvznemirljivejši in za tretje najbolj zabaven. Sicer pa, poskusite sami, kajti kdor ni poskusil, potem ne ve, kaj je to.

Zgodovina štopanja

Štopanje je del zgodovine. Za neke vrste štopanja bi lahko smatrali že to, da so včasih ljudje, ki so hodili peš, bili zelo veseli, če jih je pobral sosed z vozom ali kdo drug in jih peljal kos poti. Ponavadi so mu pomahali z roko v znak, naj ustavi. Do dandanes se je vse skupaj spremenilo. Zagotovo pa je že vsak od koga slišal, da je kdaj štopal, pa naj si je bilo to daleč nazaj v 60-ih letih ali pa prav zadnji petek, ko mu je ušel zadnji bus.

Kako uspešno dosežemo štop?

To vprašanje si zagotovo zastavi vsak, ki je kdaj že štopal in pa tudi tisti, ki vidijo druge štopat. Vozniki veliko dajo na videz ljudi, torej je zelo pomembno, da smo urejeni.(Vendar pa ne misli vsak voznik tako) In kaj pomeni urejenost štoparja? Vsekakor lahko zagotovim, da je pomembno kakšen izraz imaš na obrazu(žalosten, vesel, sumljiv), kako stojiš, ko štopaš, kakšno držo telesa imaš, ko štopaš in seveda kako si oblečen. Zagotovo bodo štop dobili prej ljudje, ki so oblečeni v svetle barve, ne kakšne kričeče in ne temne barve. Že sam podatek, da se v temi svetlo osebo opazi na 38 metrov in temno na 28 metrov, lahko pove, da bodo svetli osebi logično prej lahko ustavili, ker vozniki gledajo tudi na to ali lahko varno ustavi ali ne. Štoparji, ki imajo neurejene lase, brado, štopajo ukrivljeno in so oblečeni v raztrgane cunje, bodo zagotov na štop čakali dlje ko tisti, ki bodo imeli urejene lase, bodo stali pokonci in odločno ter primerno oblečeni. Neurejenim bodo ponavadi ustavili ljudje, ki so tudi sami kdaj štopali in ne dajo veliko na videz štoparjev. V večini primerov bodo to moški, ženske pa bodo peljale punce in fante, ki se jim ne bodo zdeli nevarni.

Kaj narediti, če je voznik/ca nadležen/a?

To vprašanje je pogosto vzrok, da se ljudje odločijo, da ne bodo (več) štopali. Ljudje smo različni in vsak štopar bo uporabil svoj način, da voznik ne bo več nadležen. Iz svojih izkušenj lahko povem, da se da ljudi besedno prepričat v karkoli, tudi v to, da voznik ustavi, četudi noče. Če vas voznik želi povabiti na kavo, vi pa tega nočete in on trmasto vztraja, potem pustite naj parkira avto pred lokalom, vendar vi samo izstopite iz avta, se zahvalite za vožnjo in nadaljujte s štopanjem. Voznik bo obstal na mestu presenečen, da ste se res odločili, da boste prištopali na svoj cilj in, da se ne mislite ustavljati. To deluje pri voznikih, ki od vas želijo tudi kaj več kot le pijačo. V primeru, da si voznik premisli in ne želi več v lokal ter vas želi peljati naprej, prevoz odklonite. Vaš namen je bil, da vam voznik ustavi, ker je bil nadležen, ne pozabite.

Kaj narediti, če voznik noče ustaviti?

Obstaja več načinov. Lahko vozniku zagrozite, da ga boste prijavili na policijo, lahko potegnete ročno zavoro, v najtežjem primeru lahko skočite iz avtomobila. V dobi mobilnih telefonov lahko kar iz avtomobila pokličete policijo ali prijatelje, lahko uporabite solzilec, vendar tega ne priporočam, ker bo dosegel tudi vaše oči, primeren je kakšen spray, ki ga namerite v voznikove oči. Uporabo nožev ne priporočam, ker lahko se zgodi, da vam nož prevzame voznik in potem ste v še večji nevarnosti kot prej. Vse štoparjem pa priporočam, da si vsaj delno zapomnijo registrsko številko, barvo in tip avtomobila in če smatrajo, da je človek psihopat naj brez oklevanja pokličejo policijo. Podoben primer je nekaj let nazaj pomagal, da so našli nekega morilca.

Kaj lahko od voznika pričakujemo in česa ne smemo?

OD voznika lahko pričakujemo, da nas bo peljal del poti, lahko tudi celo pot, odvisno od voznika. Vsekakor voznika ne smemo prepričevati, da nas pelje tja, kamor sam ne gre oz. ne želi, da v avtu lahko kadimo, če sam ne kadi, da uničujemo njegovo lastnino ali da ga okrademo. Nadlegovan voznik bo le redkokdaj potem še ustavil štoparjem. Nekateri vozniki ustavijo, ker želijo le peljati štoparje in nič drugega, drugi pa želijo družbo, zato je vedno dobro biti pripravljen na pogovor, Pogovarjamo se o nevtralnih temah, razen, če voznik in štopar ne želita drugače. Torej pogovori o vremenu, o vsakodnevnih dogodkih, o šoli ter o delu.

Verjetno najbolj organiziran štoparski klub
Baza ljudi, ki nudijo štoparjem nočitev
Uporabne informacije za štopanje v drugih državah