Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

www.bme.hu  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Házi dolgozat

Budapest egy világváros múltja és jelene

tárgyból

 

A BUDAPESTI TROLIBUSZOK ÉS A TROLIBUSZHÁLÓZAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Név: Matijevics Emil  

Neptun kód: JLBMM1         

Előadók : Dr.  Palasik Mária

                Dr. Varsányi Erika

                                                                Dátum: 2003-01-09

A trolibuszok története

 

    A trolibuszt Werner von Siemens találta fel 1882-ben, ami egyesítette a villamos, és az autóbusz előnyeit. Magyarországon a trolibuszok a huszadik század elején jelentek meg először. Nem Budapest volt az első ahol Magyarország területén trolibuszokat telepítettek. Az első trolibuszpályák Pozsony-Vaskutacska, a Poprád-Ótátrafüred viszonylaton és Nagyszebenben épültek ki. Ezek a járművek még igencsak kezdetlegesek voltak, hiszen nagyban hasonlítottak a szekerekre, még a kerekek sem mondhatták magukénak a gumi kivitelt, hanem a vasalt fakereket. Azonban a technikai hátrányok miatt ezeket a vonalakat villamospályák váltották fel, még a mai napig is létezik a Poprád Csorbató között lévő keskenynyomtávú villamos vasút.

    Budapesten a megnövekedett autóbuszforgalom miatt igény jelentkezett a villamosvonal megépítése előtt olyan autóbuszvonalak kiépítése ami olcsóbb a villamosvonal kiépítésénél, és nagyobb a meglévő autóbuszok szállítási kapacitása, illetve – főbb szempontként – olcsóbb üzemű legyen. Eme igény kielégítésére született meg az első kísérleti trolibuszvonal Óbudán. 1933 június 18-án a kereskedelmi miniszter kiadta a kivitelezési engedélyt. És 1933 december 16-án adták át Budapest első trolibuszvonalát, ami a Bécsi út és a Vörösvári út kereszteződésétől, az óbudai temetőig húzódott. Az ottani gyér forgalom késztette a kísérleti szakasz oda telepítését. A 2,7 km-es vonalon 196 db vezetéktartó oszlopot, 11 200 méter munkavezetéket és 5437 méter tápkábelt építettek. Hétköznaponként egy illetve kettő trolibusz volt forgalomba kapcsolva, vasárnap pedig az összes, azaz három. Ugyanis azon a vonalon három trolibusz teljesített szolgálatot, amelyeket a Ganz és a MÁVAG gyártott. A Ganz a trolibuszt az angol A.E.C. haszonjármű gyártó cég licence alapján építette. A licenszért 150 fontot fizetett a Ganz gyár, valamint 50 fontot legyártott járművenként. A szerződés feltételei szerint a Ganz csak hazai műhelyben gyártathatott, cserébe viszont az A.E.C. lemondott arról, hogy Magyarországon képviseletet nyisson. A MÁVAG trolibusza Brown-Boveri villamosberendezéssel készült.

 A trolibuszokat a a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt (BSZKRT) 1934-ben vásárolta meg végleg, ui. addig a két gyár tulajdonában volt. A trolibuszok a 7-es számjelzést kapták, majd még 1936 előtt a T jelzés váltotta fel a 7-est. 1941-ben a jobboldali közlekedés bevezetése miatt átépítették a három trolibuszt, ui. az ajtajaikat a jobboldalra kellett szerelni. A troliknak az óbudai kocsiszínben alakítottak ki tárolóhelyet. Ezek a trolibuszok azélvázas szerkezetűek, és szögletesek voltak. A végsebességük, 30-40 km/óra volt, amit korlátozni kellett az esetleges úthibák miatt, ui. a felsővezeték merev tartású volt, és veszélye jelentkezett az áramszedők kiugrásának. Egy piros lámpa majd egy berregő jelezte az esetleges kiugrást. A MÁVAG járgánya távműködő ajtós volt, míg a Ganz-é kézi nyitású ajtók voltak. A MÁVAG-éban fűtés is volt. A trolik áramszedője gürgős volt, ami hamar besült, így váltottak vasbetétes szedőre, amit olajkenéssel láttak el. Az óbudai vonal 1944. szeptember 21-én halt meg, ui. a légtiámadás alkalmával megrongálódott a felsővezeték, és így alkalmatlanná vált a további üzemelésre. A pályaszakaszt nem is építették újjá, azóta az a rész trolibusz nélkül van. A három trolibusz szolgálata azonban nem ért véget, ui. 1949 májusától, a Városligetben megépült pályán, ezek a trolibuszok tanulójáratként működtek. A 70-es vonal megépítése után is tanulójáratként szerepeltek, majd a megnövekedett forgalom miatt – egy rövid időre – újra forgalomba helyezték őket, 1953-tól 1955-ig.

    Öt évre rá - az óbudai trolibusz halála után - megindították a 70-es járatot, amit 1949. december 21-én – Sztálin születésnapján – avattak fel. Az új pálya a Kossuth tér és az Erzsébet királyné útja között húzódott, és 5,3 km volt a hossza. A trolibuszokat Szovjetunióból vásárolták, amik MTB-82-es tipusúak voltak. A 70-es pályáján valójában a 10-es villamos közlekedett, viszont arra az elhatározásra jutottak, hogy a villamospálya helyett és meghosszabbításában trolibuszpálya létesül. Az MTB-82-es trolibuszokból öszesen 53-at szereztek be a Szovjetunióból, az elsőket, amiket 1949-ben szereztek be, 1949 november 24-én vizsgáztatták le. A Szovjetunióban 1936 júliusában kezdődött meg a trolibuszgyártás a Volga menti Jaroszlavli Autógyárban, ami később a moszkvai repülőgépgyárba költözött (Moszkovszkij Aviacionnij Zavod '82), innen kapta a típus az MTB 82-es jelet (Trollejbusz Moszkovszkovo Zavoda '82). Az 1956-os forrongások sem kímélték meg a trolibuszokat, ui. két MTB-82 tipus megsérült, és ezeket 1957-ben leselejtezték.

    1958. június 19-én a 71-es vonalon bevezették az ülőkalauzi rendszert, aminek következtében módosítani kellett a trolibuszokon, azaz az ajtókat szélesítették – két sávossá alakították őket. Az ülőkalauzi rendszert fokozatosan vezették be a trolibuszokban. 1966-ban pedig megszűnt ez a fajta kalauzi rendszer. A maradék 51 trolibuszt 1964-1967 között selejtezték le. Legutoljára 1966 december 31-én közlekedtek, a 79-es vonalon. Érdekességként megjegyzem, hogy nem mindegyik MTB-82-est bontották el, ui. néhányat átalakítottak teherautó utánfutónak, így maradt meg egy ócskavasként a Pongrácz úti trolitelepen.

Budapesten eleinte nem csak szovjet trolibuszok közlekedtek, hanem Ikarus gyártmányúak is. Ui. az ötvenes évek elején amikor a Szovjetúnió nem volt képes kivitelre termelni trolibuszokat, az Ikarus gyár gyártotta a trolibuszok kocsiszekrényét, ami a sorozatgyártásban lévő IK-60 autóbuszok típustervei szerint épült, és IK-60T lett a típusjelzése. Ezeknek a trolibuszoknak az elektromos berendezése megegyezett az MTB-82-esekével, vagyis gyakorlatilag a a szovjet gyártmányú alkatrészeket kezdték gyártani a Klement Gottwald Villamossági Művekben (később Ganz Villamos Művek). Az első IK-60T busz szakhatósági szemléje 1952. április 3-án, míg műtanrendőri vizsgája 1952. augusztus 5-én volt. Ezek a tipusú trolibuszok kezdetben szovjet alaktrészből készültek, majd fokozatosan váltak igazi magyar trolibuszokká. 1952. október 30-ra elkészült hét trolibuszban már magyar motor volt, viszont a menetkapcsoló még szovjet gyártmány volt, és 1953-tól váltak az IK-60T típusok teljesen magyarrá. Az ötvenes évek végére megnövekedett utasforgalom miatt bevezették a trolibuszok pótkocsis vontatását. Öszesen 59 pótkocsis jármű volt forgalomban, amik kizárólag a 75-ös vonalán közlekedtek 1968-ig, majd selejtezésük következett. A modernabb megoldást kivitelezve a trolibuszok csuklósítása következett, legelsőnek egy négytengelyes IK-60T jármű készült el a Sallai főműhely csuklós szalagján. A gépes felszerelését IK-60T alkatrészekkel a Pálffy telep végezte, próbafutását a Pálffy körüli próbavezetéken 1961. május 8-án kezdte meg. A csuklós trolibuszok a 70/A vonalon közlekedtek, a Nagymező utcától, az Erzsébet királyné útjáig. Ez a fajta troli, nem igazán volt kedvező, ui. lassú volt, hamar le is selejtezék, 1967. május 20-án. A csuklósítás valójában 1962-ben indult meg, és az utolsó - 53-ik - csuklós troli 1964 január 4-én lett levizsgáztatva. Ezek a Sallai főműhelyben készültek, az elektromos alkatrészek beszerelését a Pálffy műhely végezte. Eddig még nem említettem, hogy a trolik, a 70-es vonal bevezetésével bordó színezést kaptak, ami a mai napig is megmaradt, ám az akkori tervezők nem elégedettek meg a trolik azon újításával, hogy csuklósították, hanem a színezéseket is módosították. Különböző vonalakon, különböző színű trolik közlekedtek. Így a 70-78-ason mályvaszín alapon krémszínű csíkokkal, a 73-ason mályvaszín alapon kék csíkokkal, a 74-esen pedig borsózöld színű csuklósok közelekedtek. A 60-as évek közepétől pedig viszatértek a megszokott bordó színezésre. A csuklósok eredetileg a belvárosi vonalakon jártak, főleg a 70, 73, 78-ason. 1967-68-tól azonban az 53 járművet összevonták a 75-ös vonalra. Ezek a típusok 1976 első feléig jártak, utána felváltotta őket az IK-280T típus.

Budapest, ZIU tipusú trolibuszokat vásárolt Szovjetuniótól, ui. a szovjetek a trolibuszgyártást áthelyezték Engelsz városba, az Urickij gyárba. A ZIU a Zavod Imenyi Urickovo rövidítése. Ez a típus az MTB-82-es utáni, Szovjetunióból vásárolt típus. Budapesten az első 7 db ZIU típusú jármű 1966. augusztus 6-án állt forgalomba. Az első járművek a 76-os vonalra kerültek. Öszesen 100 darab került megvételre 1966 és 1969 között. Ez a típus valamivel hosszabb volt szovjet elődjénél, és ez is csak két ajtós volt. A nagyobb utastere ellenére nem volt valami hatékony. Nem is éltek meg hosszú időt. Az elsőt 1974-ben selejtezték le. Közben Ikarus trolibuszok készültek, és az utolsó ZIU típust 1981-82-ben selejtezték le. Utoljára a 72-es vonalon közlekedtek.

            Budapesten a trolibuszok sorsa hullámszerűen változott. Az ötvenes években kezdődött meg a forradalmi fejlődés, gyarapodás. Majd a 60-as években a hálózat terjedése leállt. A trolibuszok élete világviszonylatban is leállt, a 60-as évek végére elhatározták, hogy Budapesten is felszámolják a teljes trolibuszpályákat. Meg is kezdték felszámolni a trolibuszokat, de csak a Baross utcai felszámolásig jutottak el, 1973 december 2-ig. Egyébként pont erre az időszakra esett a ZIU buszok beszerzére, ami azt a megjegyzést kapta, hogy ez az utolsó sorozat. 1973 októberében kirobbant az olajválság, ami veszélyeztetett több országot.


    Kezdetben a szocialista országokat nem fenyegette, de előbb – utóbb Magyaroszágot is elérte. 1974-ben arra a döntésre jutottak, hogy mégismeg kell tartani a trolibuszokat, és így újra fejlődésnek indult meg a trolibuszhálózat. Az akkori állományt pedig elkezdték lecserélni modernabb állományokra. Ezekben az időkben indult meg az Ikarus trolibuszok gyártása, és üzembe helyezése. A nyolcvanas évekre megállt a hálózatépítés, a járműpark változása viszont ugrásszerűen növekedett. Az új trolibuszok az IK-280t és IK-260T jelzést viselték. Ezen járművek nagyon jónak bizonyultak, ami látszik a leselejtezésük időpontjáról is, ui. a legutolsókat 1995-ben selejtezték le.

 

 

A trolibuszvonalak története a kezdetektől a 70-es évekig

 

            Budapesten elsőként az óbudai trolibuszvonal épült ki. 1933 december 16-án adták át, és a 7-es jelzést kapták, az ott közlekedő trolibuszok. 1944. november 21-én pedig megrongálódott, és befejeződött a budai trolibuszvonal. Érdekességképpen megjegyzem, hogy a budai trolibusz élet ezzel nem állt meg ui. egy budai kocsiszín körül próbapályát építettek a trolibuszok számára. Eme kocsiszín helysége sokáig a BKV tulajdonában volt, és 1999-ben adta el a társaság.

            A Király utcai vonalat 1949-ben adták át, az egykori 10-es villamos helyén, és annak folytatásában. A trolibusz a 70-es jelzést kapta, és a Városligeten keresztül áthaladva az Erzsébet királyné útjai aluljáróig közlekedett. A trolibuszvonalak nagy jelentősége a villamosvonalak utasterheltségének a csökkentése volt. A 70-es a Zugló felől érkező utasoknak nyújtott alternatívát, a későbbi 71-es és 76-os a Nagykörutat tehermentesítette, a 75-ös pedig lehetőséget nyújtott a Belváros elérésére a belső Üllői út elkerülésével. A 70-es vonalból ún. Vonalcsoport lett, ui. megszületett a 71-es, 70/A, és a 78-as vonal. Az új vonalak párhuzamosan közlekedtek a 70-es vonallal. A 71-es trolibusz eredetileg kijárt a Szent István körútra, azonban a nagymértékű gyalogosforgalom akadályozta a Jászai Mari téren a trolibuszok forgalmát. Ezért 1953-ban egy utcával beljebb alakítottak ki neki visszaforduló hurkot. A többi trolibusz pedig a főútvonalakkal párhuzamosan közlekedtek, kihasználva azok gyér forgalmát.

1949.XII.21. 

A Király utcai trolivonal megnyitása
  70: Kossuth Lajos tér - Erzsébet királyné útja

1951.IV.30. 

A vonal meghosszabbítása, új járattal:
  71: Jászai Mari tér - Erzsébet királyné útja

1951.XII.2.

A Városligeti fasorról Damjanich utcába kerül át a vonal

1953. körül

A 71-es a Balaton utcában fordul vissza.
  71: Erzsébet királyné útja - Balaton utca
Új betétjárat:
  70/A: Murányi utca - Kossuth Lajos tér

1954.III.25.

A Damjanich utca 48. alatti tárolótelep üzembe helyezése

1956.IV.23.

70/A viszonylatjelzése 78-asra módosul

1956.

A Kossuth tértől északra lévő vonal megrongálódik, a 71-es vonal megszűnik

1957.V.7.

Új trolivonal nyílik a Keleti pályaudvarhoz, a 78-as útvonala módosul
  78: Kossuth Lajos tér - Keleti pu. (Bethlen Gábor utca)

 

A következő fontos lépés a Podmaniczky utcai trolibuszvonal kiépítése volt. Itt is a villamosvonalra épült a trolibuszvonal. A Nagykörútig közlekedett a 8-as és a 46-os villamos, amit trolibuszok váltottak fel. A 8-as helyét a 72-es, a 46-os helyét pedig a 73-as troli vette át. Az említett két villamosvonal Nagykörúti része már előbb lerövidült, ui. a 70-es troli foglalta el azokat. A 75-ös troli a 21-23-24-es villamost váltotta fel. 1955-ben indult a 76-os troli a Keleti pályaudvartól a Ferdinánd hídon keresztül Újlipótvárosba.

1952.X.26.

A trolivonal megnyitása a Podmaniczky utca és Izabella utca vonalon, valamint a garázsba
  72: Marx tér - Dózsa György út (MÁV kórház)
  73: Marx tér - Keleti pályaudvar érkezési oldal

1952.XII.21.

A 72-es meghosszabbítása a Dózsa György úton
  72: Marx tér - Thököly út (Hungária körút)

1954.XII.31.

Útvonalmódosítás
  72: Marx tér - Alpár utca (Cserhát utca)

1955.IV.06.

Az Izabella utcai vonal meghosszabbítása Újlipótvárosba
  76: Jászai Mari tér - Keleti pályaudvar érkezési oldal

1955.V.16.

Újabb útvonalmódosítás
  72: Marx tér - Thököly út (Hungária körút)

1957.X.14. 

Új betétjárat a Podmaniczky utcában
  71: MÁV kórház - Marx tér

 

A Baross utcai vonalnál is villamospályát váltott fel a trolibuszvonal. Itt indult útjára a 74-es, 74/A és a 77-es trolibusz.

 

1953.XII.30.

A Baross utcai vonal megnyitása garázsmeneti vonallal
  74: Orczy tér - Március 15. tér

1954.IV.22.

Betétjárat indítása:
  74/A: Orczy tér - Kálvin tér

1955.II.28

74/A átszámozva 77-esre

1955.VIII.16.

A Baross kocsiszín trolibusz részlegének átadása.

1961. körül

A 74-es útvonalának rövidítése az Erzsébet híd építése miatt
  74: Orczy tér - Irányi utca

1963. körül

77-es megszűnik

1964.

A 74-es végállomásának áthelyezése
  74: Orczy tér - Curia utca

1968. körül

Az összekötő kezelővonal megszűnik

1973.XII.2.

A Baross utcai vonal megszűnik

 

A Hungária körúti trolibuszvonalak ideiglenesen kialakított pályák voltak, ui. nem volt anyagi lehetőség egy egységes villamosgerinchálózatot kialakítani a körúton. Az északi részét a Dózsa György úti aluljárón keresztül vezették. Itt a 75-ös troli közlekedett. Ezt a pályát 1954. december 31-én avatták fel, és a forgalma rohamosan megnőtt. 1960-tól pótkocsis forgalom üzemelt itt, 1968-tól pedig csuklós trolibusz közlekedett. A kiépült vonalra betétviszonylatokat szerveztek, a Dózsa György úti szakaszon a 78-as majd a 79-es, a Hungária körúti szakaszon pedig a 75/A segített a 75-ösön. 1962-ben építették meg a Pongrác troligarázst, ami műhelyként is működött.

1952.XII.21.

72-es meghosszabbítása
  72: Dózsa György út - Thököly út (Hungária körút)

1954.XII.31.

A Hungária körúti vonal megnyitása
  75: Népliget - Váci út
  72: Marx tér - Alpár utca (Cserhát utca)

1955.V.16.

Új járatok a Thököly úti végállomások kiépítésével
  75/A: Népliget - Thököly út
  72: Marx tér - Thököly úthoz (Hungária körút)
  78: Váci út - Alpár utca (Cserhát utca)

1956.04.23.

A 78-as megszűnik igénybevétel hiányában

1957.II.1.

Új trolivonal a Keleti pályaudvarhoz
  79: Váci út - Keleti pályaudvar (Bethlen Gábor utca)

1962.X.

Pongrác úti telep megnyitása

           

    Jelentőssé vált a Keleti pályaudvar környéke. Fokozatosan közelítették meg a trolibuszok. Először a 73-as érte el a Keleti pályaudvar Kerepesi úti oldalát, hozzá csatlakozott a 76-os 1955-ben. A tér másik oldalán 1957-ben szerveződött meg a troliforgalom, ekkor indult a 78-as és 79-es vonal - kezdetben egy helyről a Bethlen Gábor utcából. 1968-ban kezdődött meg a Baross téri aluljáró kiépítése, ekkor a 73-76-os vonal végállomást áthelyezték a Baross tér ellenkező oldalára, a Bethlen Gábor utcába.

 

 

1952.X.26.

Az Izabella utcai vonal megnyitása
  73: Marx tér - Keleti pályaudvar érkezési oldal

1953.XII.30.

Garázsmeneti vonal átadása a Baross utca felé

1954.XII.31.

Az Alpár utcai végállomás átadása (72-es, majd 78-as végállomása)

1955.IV.6.

Új trolibuszvonal
  76: Jászai Mari tér - Keleti pályaudvar érkezési oldal

1957.II.1.

Új vonal a Dózsa György út felöl
  79: Váci út - Keleti pályaudvar (Bethlen Gábor utca)

1957.V.7.

Új vonal a Damjanich utcából
  78: Kossuth Lajos tér - Keleti pályaudvar (Bethlen Gábor utca)

1963. körül:

A Bethlen Gábor utcai végállomás megszűnése
  78: Kossuth Lajos tér - Keleti pályaudvar (Garay utca)
  79: Váci út - Keleti pályaudvar (Garay utca)

1968. körül

Útvonalmódosítások:
  73: Marx tér - Keleti pályaudvar (Garay utca)
  76: Jászai Mari tér - Keleti pályaudvar (Garay utca)

1971. körül

További útvonalmódosítások
  73: Marx tér - Keleti pályaudvar (Bethlen Gábor utca)
  76: Jászai Mari tér - Keleti pályaudvar (Bethlen Gábor utca)
  79: Váci út - Keleti pályaudvar (Garay utca)

 

 

Röviden a máról, és a jövőről


    A BKV Rt. 199 autóbusz, 33 villamos, 14 trolibusz, 3 metró és 5 HÉV vonalat üzemeltet. Az adatok alapján, a trolibuszvonal az össz BKV által üzemeltetett vonal 5,51 %-át teszi csupán ki. Viszont hasznosabb számunkra az útvonalak hosszát összehasonlítani, miszerint a BKV öszesen 2135,65 km-en közlekedik, ezen belül pedig a trolibuszok 67,4 km-en közlekednek, ami 3,16 %-a az össz vonal hosszának. A trolibuszvonalak akkor, a villamospályákat váltották fel. Szerintem most több hangsúlyt kellene fektetni a környezetvédelemre, ami azt vonná maga után, hogy több autóbuszvonal helyére kellene trolibuszvonalat tervezni. Főleg a hosszú vonalakat kellene trolivonalakra átállítani, azokat amelyek több mint 10 km-ert tesznek meg egyirányban. 2001 közepén feltűnt két új típusú trolibusz  a 71-es vonalán – Ganz-Solaris néven -  amit csak kísérleti jelleggel üzemeltek be. A járókelők között igen nagy hatása volt.

 

 

 

 

Irodalomjegyzék

http://jarathossz.freeweb.hu

http://trolibusz.budapest.hu

http://www.bkv.hu

http://www.extra.hu/elekterv

http://www.tar.hu/jhoward

http://www.tar.hu/trolibusz