click here
Index bronstijd in Nederland
Index eerste boeren in Nederland"


De Archeosite van Aubechies - Beloeil (B)
link to the Archeosite

De omgeving van Blicquy-Aubechies, gelegen in Henegouwen aan de bronnen van de Dender, is sinds mensenheugenis een bevoorrechte streek van de menselijke inplanting. Talrijke opgravingen hebben het mogelijk gemaakt de sporen van de verschillende beschavingen te ontdekken die zich sinds vijfduizend jaar vůůr Chr., opvolgden op onze bodem. De oudheidkundige onderzoeken worden geleid door de Kring van Toerisme en Oudheidkundig Onderzoek van Blicquy-Aubechies in samenwerking met de CNRS van Parijs, de Regionale Dienst voor Opgravingen en de verschillende universiteiten van het land.

De buitengewone rijkdom van de omgeving verdiende geŽxploiteerd te worden op een uitzonderlijke manier, door de verschillende soorten huizen, ontdekt tijdens de opgravingen, te rekonstrueren. Dit is het idee dat verwezenlijkt is in de Archeosite.

Onze voorhistorische voorouders, vestigden, vanaf het nieuwe stenen tijdperk, hun dorpen in ontgonnen open plaatsen in het bos en meestal dicht bij een plek met water. Zij bouwden, naargelang de tijdperken, lange huizen bewoond door een gezin.

Zij beschikten over overvloedige materialen om te bouwen. Het hout werd gevonden in de dichtbeboste omgeving. De leem werd gemakkelijk in de bodem gevonden en ons klimaat, zeer vochtig in die periode, beÔnvloedde de groei van riet, wat samen met stro, diende om de daken te bedekken. De manier van bouwen heeft vrijwel geen veranderingen ondergaan tijdens de voorhistorie.

De huizen zijn op zulke wijze gemeubileerd en ingericht, dat, indien onze verre voorouders zouden terugkomen, zij er opnieuw hun intrek in zouden kunnen nemen. Huisraad en meubilair zijn juiste kopieŽn van de originele voorwerpen, welke gevonden werden bij de opgravingen. De meeste van deze gebruiksvoorwerpen zijn ter plaatse gemaakt met het gebruik van de technieken uit deze tijd.

De Archeosite is een openluchtmuseum en tevens een centrum van experimentele oudheidkunde. Men beoefent er tijdens het gehele toeristische seizoen verschillende aktiviteiten: o.a. - manden vlechten - weven - maken en bakken van aardewerk -gieten van brons - reduceren van ijzer - bewerken van bot...

15, rue de l'Abbaye
7972 Aubechies-Beloeil
Belgique / BelgiŽ
069 / 671116 fax: 069 / 671177

Open:
Het hele jaar van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17u.
Vanaf Pasen tot 1 oktober eveneens de zaterdagen, zondagen en feestdagen van 14 tot 18u.

Bezoeken in groepsverband (met rondleiding): het gehele jaar, enkel op afspraak 

Folder van de site:

Lťonce, de oprichter van het park, bezig met bronsgieten.


Informatie over de schrijver / editor

5 november 1999