click here
Index bronstijd in Nederland
Index "eerste boeren in Nederland"

Home


Ítzi, de gletschermummie - zijn schoenen

Bron: http://dsc.discovery.com/news/briefs/20050221/oetzishoe.html  

23 Februari 2005 Ś Ítzi, de gletsjerman die jaren geleden is ontdekt in de Alpen waar hij meer dan 5300 jaar geleden overheen trok, droeg high-tech sneeuwschoenen, als je nauwkeurig kijkt naar de spullen die bij hem lagen.
Als dat waar is, dan zijn zijn schoenen veruit 's werelds eerste sneeuwschoenen. De huidige recordhouder op dat gebied is niet eens een tastbare sneeuwschoen, maar rotstekeningen die erop lijken, uit de ijzertijd (ong. 500 v.C.).

Ítzi's moccasins?

Mogelijke reconstructie van het sneeuwschoen frame.
bovenkant sneeuwschoen

Deze recente analyse suggereert dat de prehistorische mens technologisch veel verder was dan voorheen werd aangenomen. De theorie is gepubliceerd in de maart/april 2005 aflevering van British Archaeology magazine.

Jacqui Wood, die de nieuwe theorie heeft geformuleerd, is de directrice van Saveock Water Archaeology . Ze is ook de directrice en oprichtster van Cornwall Celtic Village , een gereconstrueerde brons/ijzertijd nederzetting.
De oude hypothese was dat Ítzi leren schoenen droeg, een soort ruwe moccasins. De massa's touwtjes en hout naast zijn lichaam werden door de archeologen vertaald naar rugbepakking. Toen Jacqui Wood de mantel en de schoenen probeerde te reconstrueren voor het Zuid Tirol Archeologische Museum in Bolzano, ItaliŰ, ontdekte ze een rare band onder de afbeelding van 1 van de mogelijke schoenen.

De zool van berehuid, met de rare band
zool close-up

Ze controleerde de originele archeologische tekeningen van de vondst en ontdekte dat dit voorwerp 'heel veel knopen, verbindingen en banden' bevatte. Vervolgens bestudeerde ze de stukken van gebogen hazelaar die onderdeel zouden uitmaken van een rugbepakking.
De stukken herinnerden haar aan het hout dat gevonden is op de frames van de huidige sneeuwschoenen. Toen deed ze wat research over sneeuwschoenen en ze ontdekte dat de meeste frames in 3 maten voorkomen: klein, medium en groot.
Het hout dat bij Ítzi is gevonden zou tegenwoordig bijna perfect passen in een 91cm x 28cm (36"x 11") (medium) sneeuwschoen frame," vertelde ze aan Discovery News. "Ik denk dat berehuid de voorkant en onderkant van de schoen zou vormen, en dat er een soort visnetje aan de achterkant zat.
Wood voegde eraan toe: "De schoen moet een sneeuwploeg effect hebben gehad, zodat hij met elke stap sneeuw moet hebben weggeploegd. Het is een ongelooflijk slimme schoen die heel comfortabel te dragen was."

Een mogelijke reconstructie van de sneeuwschoen
bovenkant


Ze denkt dat overblijfselen van Ítzis kleding de sneeuwschoen theorie zou ondersteunen. Gebaseerd op de gevonden overblijfselen droeg hij waarschijnlijk bonten leggings die met leren banden (jarretels) werden opgehouden, een lendedoek en een jas van gras die bijeen werd gehouden met houten verbindingen.

Volgens Wood hielden kleine bandjes de jas over zijn schouders. Aangezien dit ontwerp zijn schouders aan de koude buitenlucht zou hebben blootgesteld, denkt ze dat een kleinere mantel, iets wat lijkt op de bovenkant van moderne regenjassen, over de jas zou hebben gehangen.
"Aan de voorkant was de jas net als een tennisschoen dichtgemaakt. Ik betwijfel of hij de jas had kunnen dichtmaken als hij eronder een rugbepakking zou hebben gedragen. Aangezien zijn armen onder het zware gras waren, hoe kon hij dan een rugbepakking over de jas hebben gedragen?"
Daarvoor in de plaats denkt ze dat hij helemaal geen rugbepakking had gedragen. De voorwerpen die archeologen tot nu toe in verband hebben gebracht met de rugbepakking waren volgens haar in werkelijkheid onderdeel van een sneeuwschoen, waarbij de andere schoen in de loop van de geschiedenis verloren is gegaan. Ze wijst erop dat berken bakjes en een gordelzak ook bij zijn uitrusting zijn gevonden, dus hij had andere mogelijkheden om spullen mee te dragen.

Schoenen, opgevuld met gras
schoenen met gras

Mike Pitts, de editor van British Archaeology, vindt dat de theorie realistisch klinkt: "Jacqui Wood's opmerking is een intelligente oplossing voor enkele problemen met de huidige interpretaties. Als er een rugbepakking was, waarom is dan alleen het frame overgebleven? Waarom zaten er zoveel touwen aan het frame? Hoe kon de gletsjerman een rugzak hebben gedragen met zo'n jas en waarom is zijn schoeisel blijkbaar zo ongeschikt voor de lokatie?"
Pitts voegt toe: "Het is interessant om te zien hoe haar verdere onderzoek hierover gaat verlopen."


Vertaling / vormgeving

 

Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!