FIBROMYALGI information
Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

FIBROMYALGI

Fibromyalgi är en SJUKDOM med smärta i nästan alla kroppens muskler. I Sverige finns minst etthundra tusen fibromyalgi drabbade kvinnor! Men endast ca 10.000 män. ( jag är en av dem ) Ingen vet varför fibromyalgi drabbar tio gånger så många kvinnor. Fibromyalgi finns över hela världen och ännu har man inte hittat något botemedel ! För att orka med mina fibromyalgi smärtor har jag provat att bo i Arguineguin på Gran Canaria.--Men från 2002 och framåt bor jag i Sverige pga sjukdom mm i familjen

Trots det så ångrar jag absolut inte åren i VÄRMEN det var värt vartenda öre !!!! ---

Min fru dog 28 oktober 2013 så nu är läget lite annorlunda. Jag är snart 74 år och är sedan 5. år omgift med Britt ----- Medger att nu 2019 så är dessa uppgifter historia men värme och sol behöver jag fortfatande !!!!!!!! Detta är den älsta sidan om fibromyalgi på svenska och av detta skäl tycker jag att det är kul att den finns kvar! De som liksom jag drabbats så svårt att arbete inte är möjligt och dessutom mår bättre de veckor ( dagar ) vi har sommar i Sverige, vill jag ge det rådet att fundera på om klimatbyte inte skulle kunna vara till stor lindring. Vi har bott fem vintrar (och en sommar) i Arguineguin på Gran Canaria och vad har jag lärt mig? Redan efter ett par dagar i Sverige är värken flera gånger värre och inte förrän i juli brukar värken vara nere på "kanarie"nivå igen. Därför stannade jag där hela sommaren 2000. Att stanna hela sommaren gjorde dock inget bättre varför ett par månader i Sverige varje sommar är bra. Det är som att ha hittat en värktablett som är fri från biverkningar, man vill inte vara utan den. MEN men säger många till mig , släkt barn barnbarn mm ..

Är man så dålig att man sitter / ligger isolerad i en lägenhet hela vintern o inte orkar handla städa diska och är beroende av andra, är det då inte värt att fundera på att göra något åt situationen och bli så mycket bättre att man kan leva utan att behöva andras hjälp?

November 1996 startade jag en Fibromyalgi - grupp på Internet PÅ SVENSKA ! Du är också välkommen ! Gruppens verksamhet blir vad vi gör den till, så dina bidrag är viktiga. Här träffar du människor som FÖRSTÅR din situation ! Gruppen finns ännu 2014 men är så gott som overksam. Tag istället kontakt med fibromyalgiförbundet

Click here to join fibromyalgi-information
Click to join fibromyalgi-information


Hemkomsterna till den svenska "sommaren" har inneburit en klar försämring. Jag kan tala om att klimatbyte var det bästa vi gjort sen jag blev sjuk !!!

Jag har fått så många frågor att jag vill dela med mig av mina erfarenheter. Har man drabbats så hårt av värk och trötthet att ett arbete är uteslutet så finns det anledning att fundera igenom hur man ska planera tillvaron de närmaste åren.

Har fibromyalgin kontroll över mig eller har jag kontroll över fibromyalgin ? Klarar jag av att promenera och hålla igång så mycket som är nödvändigt för att jag ej skall "stelna till" ? Det har skrivits mycket om behandlingsresor vilket kan vara en bra lösning för många. Men om värken är tillbaka en vecka efter hemkosten så kan man ifrågasätta om det är värt så mycket pengar för att få lättnad ca 3 veckor ? Ser du fram med fasa på en 9 månader lång "svensk" vinter? Gör kylan, lågtrycken, mulet väder, råheten att din vinter blir nästan outhärdlig så borde du fundera på att bo 3 - 7 månader på t.ex. Kanarieöarna.

Fibromyalgi är något som drabbar hela familjen. (Min fru hade tyvärr Parkinson så vi hade tyvärr ej möjlighet att resa ned något mera.) Det är väldigt viktigt att hela familjen orkar leva med problemet. Under vintrarna (96/97 och tidigare) har konditionen försämrats vilket ytterligare förvärrat värken, men vintrarna På Gran Canaria har en 5 km daglig promenad inte varit något problem.

(kuststräckan Arguineguin - Puerto Rico anses dessutom vara bästa platsen på jorden om man har astma - allergi )

Vi har kommit i kontakt med många andra som flytt från värken.

Nu till frågorna jag fått. Hur gör man ? Det viktigaste är att ha så små utgifter som möjligt här hemma. Man kan t.ex. säga upp lägenheten och flytta till en sommarstuga. Man kan mantalsskriva sig hos en släkting. På så sätt ordnar det sig med posten här hemma, och att man ej behöver egen hemförsäkring och tv-avgift sparar ytterligare. Pensionen går till ett bankkonto med VISA. Då är det lätt att ta ut pengar där nere, och kolla kontot via telefon.

Första gången tog vi en lågpris resa med hotellrum en vecka och efter ett par dagars letande hittade vi en lägenhet för ca 4300:- per månad (det vanligaste är möblerat inkl. lakan handdukar köksutrustning mm) Billigare än så kan man knappast hitta, men maten blir inte dyr om man vill leva billigt. Man kan vara 2-3 personer i en mindre lägenhet. Vill man ha 2 sovrum får man räkna med ett par tusen till Obs Nu 2009 är det minst ett par tusenlappar dyrare!! Väntar Du till december att komma ned så är mycket redan uthyrt, (men Du kan ju alltid använda din returbiljett efter en eller två veckor.) Det är inga större problem att köpa en hemresa framåt våren och då även få en returresa mycket billigt.

Jag hjälper gärna till med tips men jag har varken ork eller möjlighet att bedriva nån förmedlingsverksamhet. Skandinaviska Klubben kan jag rekomendera, du hittar den på länken här nere på denna sida.

Om det är något du undrar över så ring mig på 0123 34064.

Vi bor 1 mil utanför Valdemarsvik (sydöstra Östergötland) Nu 2019 har jag värk hela tiden och utan vattengymnastik skulle det vara ännu värre. Jag hade en hel del att göra som anhörigvårdare åt min Parkinsonsjuka fru, vilket inte var bra för fibrovärken. !!


Robert Olin i samarbete med Ulf Schenkmanis

Fibromyalgi

Symtom, diagnos, behandling

Sveriges Radios Förlag

Sid 72 Patientinformation

Låt gärna vänner, anhöriga, bekanta, arbetsgivare m fl läsa den här sammanfattande informationen om vad fibromyalgi är. Det kan öka förståelsen.

Fibromyalgi (FMS) innebär en kronisk-dvs ihållande-och över hela kroppen utbredd smärta som pågått i minst tre månader, med tryckömma punkter i muskler efter visst typiskt mönster.

En onormal trötthet, ytlig sömn med flera uppvaknanden nattetid, morgonstelhet ingår i sjukdomsbilden. Musklerna tröttas redan av ganska lindrig belastning. Upprepade rörelser(repetitivt arbete), liksom statiska belastningar förvärrar.

En rad symtom som hänger samman med obalans i nerv- och hormonsystemet är t ex orolig tarm, oroligt hjärta, andningsproblem, yrsel, huvudvärk samt domningar och myrkrypningar. Andra symptom kan vara:

Stresskänslighet, nedstämdhet, irritabilitet samt svårigheter med minne och koncentrationsförmåga.

Svängande förlopp med försämring vid väderleksförändringar och oftast vid kyla och fukt. Tillfällig svår värk lokalt i muskelfästen, t ex handleder, fotleder och fotsulor.

Allergi och symtom från kroppens slemhinnor, t ex ögonen är vanliga.

Besvären startar ofta i en ond axel, en nackvärk, en långdragen ryggvärk, en bäckensmärta (efter t ex foglossning vid graviditet), eller vid en svår infektion, efter en operation och vid en svår livskris.

Värk, ömhet och stelhet i någon del av kroppen kan i en del fall bero på arbetsskada. Man kan ha en arbetsskada och fibromyalgi samtidigt, och det kan ibland vara svårt att skilja det ena från det andra.

Sid 73

Sjukdomen drabbar mest kvinnor i alla åldrar. Förekommer ofta familjevis. Möjligen finns ärftliga faktorer.

Påfallande ofta är patienten en mycket ambitiös person som lider av att inte "orka som förr", och som nu tvingas möta en oförstående omgivning, blir betraktad som "lat" och "inbillat sjuk".

Patienten har ibland dröjt med att söka för sin smärta, de har ibland mött oförståelse i sjukvården och sedan prövat olika behandlingar utanför sjukvården. Eftrersom sjukdomen inte "syns utanpå" kan det vara svårt för omvärden - anhöriga, arbetskamrater och andra - att inse svårighetsgraden av patientens besvär.

Den sjuka är handikappad av tröttheten, kraftlösheten och av smärtan som förvärras vid belastning. I vissa fall och periodvis även av ömmhet i fotsulorna (svårt att gå), ömhet i svansområdet (svårt att sitta), ömhet i huden (svårt att ha åtsittande kläder), ögonmuskeltrötthet (lässvårigheter), nedsatt koncentrations - och minnesfunktion (svårt att inhämta information och att utföra krävande intellektuellt arbete), nedsatt stresstolerans (svårigheter att klara komplicerade situationer), morgonstelhet (svårt attkomma igång med göromål eller arbete i "vanlig" tid), svullnadskänsla och svaghet i händerna (fumlighet, tappar saker, svårt med precisionsarbete).

Det är uppenbart att det ovan nämda utgör hinder såväl i privat - som arbetslivet. Därför är det viktigt att arbetsledning, vårdgivare och försäkringskassans handläggare har kunskap om fibromyalgi och förstår att patienten inte är frisk och fullt arbetsför.

De flesta av dessa patienter vill inget hellre än att arbeta. Helt uppenbart är många av dem dock arbetshandikappade. En kraftfull rehabiliteringsinsats är nödvändig för att patienten ska kunna vara kvar i arbetslivet. I många fall lyckas också detta. Men vissa patienter är dock så handikappade att rehabilitering till arbete är utesluten.


Slut på citatet från professor Olins bok - Boken är bra att läsa om man är berörd av FIBROMYALGI


HÄLSNINGAR

Håkan Sköldkvist



Information: