Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

  Na stranici Ustikolina mozete naci fotografije iz Ustikoline, Foce, Gorazda i okoline. Mozete procitati mnogo posleratnih novinskih clanaka na temu Foca, Gorazde, Ustikolina ili o ljudima i zibvanjima u ovom kraju  za vrijeme rata i danas.  Zatim mozete pogledati nekoliko ratnih video snimaka iz Gorazda i okoline, video o heroju Zaimu Imamovicu, cuti  dobre muzike i humora, pogledati fotoalbum Seattle i saznati nesto o lovu i ribolovu u USA.

Putopisi Evlije Celebije,

obilazak nasih krajeva 1664.g.

To je vojvodstvo pase hercegovackog sandzaka i kadiluk s rangom kadiluka od osamnaest akci. Pripojen je Foci, ali je to malenkost koja je podarena focanskom muftiji kao arpaluk.  Tu nema ni predstavnika Portinih spahija (kethuda yeri) ni drugih predstavnika ni organa vlasti (hakim). Kasaba ima 175 kamenim plocama pokrivenih kuca, koje se nalaze uz obalu rijeke. Ovdje ima jedna dzamija,60 mesdzid, tekija, javno kupatilo (hamam), svratiste (han), deset ducana i bezbroj basca (bag).

 

Profesor kemo Bradaric: 
Heroj Zaim Imamovic ostavio nam je u amanet svoje velicanstveno dijelo kao inspiraciju , ideal i zavjet buducim generacijama bosnjaka. On zivi u nasem snu o slobodu u nasim pobjedama!
 (10267 bytes)

  Zaim Imamovic jugoslovensku  Narodnu Armiju napustio je u cinu kapetana prve klase. Sluzbovao je u Sloveniji, koju cista obraza napusta, onih dana kada je tamo zapoceo rat. Prekomandovan je u Sarajevo.

    Kada je doznao za strahote koje se zbivaju u focanskom kraju ni trena nije oklijeveo, iskrao se iz kasarne sa istomisljenicima i posao u pomoc napadnutom narodu.

   Rodjen je u selu Poratak kod Ilovace (oko 15 kilometara od Gorazda uz rijeku Drinu ). LJubav prema zavicaju, odmah na pocetku rata u BiH, vraca ga njegovim istocnobosanskim vrletima. Jedan je od glavnih ljudi koji su omogucili radjanje Armije Bosne i Hercegovine na ovim prostorima... (nastavak klikni na ulaz)

Ulaz na stranicu Ustikolina, Foca, Gorazde (1225 bytes)

Ovo je isto ulaz ali na engleskom. Samo pise ulaz na engleskom a stranica je fala bogu na Bosanskom tako da je svi mogu citati a bogami i pisati. (1436 bytes)

Slika iz 1988. godine. Na slici: Ja, Vahida Karovic, Suvada karovic, Salko Kurtovic, Esko Karovic, i Coko Rifet. Slika je crnobijela jer foto sekcija nastavnika Nurije Isanovica je tada bila u mogucnosti izradjivati samo crnobijele filmove. Raja iz mahale 1988.

  Na ovoj stranici imate priliku upoznati i autora stranice tj. mene ili malo preciznije:
Hadzimuratovic Muhamed
Treca kuca iznad dzamije bez broja
71485 Ustikolina   BiH

 

   Za istinu, broj poste se vjerovatno promijenio. A ni kuce vise nema. Nema ni stare Turhan Emin - Begove dzamije. U Ustikolini nema ni mene ni mnogih drugova mojih. Ali ima Ustikoline i ljepse i vece.

Ako zelite biti obavjesteni o promjenama na stranici upisite E mail

Email:

best bosnian web side - ako kliknete ovdje glasacete za stranicu Ustikolina na www.bosnia-online.com

1998-2002 - Ustikolina Online
Muhamed Hadzimuratovic