1. Spartacus

 

 

 

Antiikin tunnetuin kapinallinen oli Spartacus, joka Roomassa nostatti orjakapinan. Tässä kolmanneksi nimetyssä Rooman orjakapinassa oli välillä 120.000 miestä aseissa, ja he kykenivät monissa taisteluissa kukistamaan Rooman legioonat. Lopulta kapinalliset kuitenkin voitettiin, ja yli 6000 orjaa hirtettiin Rooman pääkatujen reunoille ja jätettiin sinne roikkumaan kuukausiksi.

 

Spartacus oli alun perin roomalainen sotilas. Hän oli auxiliaari, mikä tarkoittaa sitä, ettei hän ollut kansallisuudeltaan roomalainen, vaan oli ulkomaalainen, traakialainen sotilas Rooman armeijassa. Monenlaisten vaiheiden jälkeen hän oli gladiaattorina Roomassa, ja kapinan hän aloitti pakenemalla gladiaattoreiden majoitustiloista 70 gladiaattorin kanssa. He ottivat keittiöveitset ja niillä taistellen pääsivät vapauteen. S:n tarkoitus oli vain lähteä pakoon Galliaan ja aloittaa siellä uuden elämän, mutta heidän lepäillessään ja vaeltaessaan heihin liittyi jatkuvasti lisää joukkoja, jolloin tapahtumat saivat uuden käänteen.

 

(Tähän sitten tarkat historiatiedot ja kuvaukset taisteluista ja lähteet)

 

Spartacuksesta ei voi muuta sanoa kuin että hän oli historian esiin nostattama suurmies ja hänen taistelunsa oli varmasti oikeutettu mutta tuhoon tuomittu ilman senaatille vaihtoehtoista ohjelmaa Rooman valtakunnalle. Hänen luonteestaan ja teoistaan moraalisessa mielessä ei ole jäänyt riittävästi asiatietoja.