Fundamentalistisia kreationisteja vastaan: Luomisesta

 

 

Fundamentalistiset kreationistit väittävät, että maailma on luotu n 6000 v sitten ja vielä tyhjästä. Tällöin on selvää, että he ovat lukeneet huonosti Raamattunsa, eihän Raamatussa näin sanota. Siellä sanotaan vain, että ”Alussa loi Jumala taivaan ja maan”. Seuraavassa lauseessa Jumalan henki jo kulkee maan päällä, eli maan ulkopuolisista asioista ei puhuta kuin tuossa ensimmäisessä lauseessa: Jumala on luonut myös taivaan.

 

Jos luemme vielä modernia ilmoitusta, mormonien ”Kallisarvoisen Helmen” Abrahamin ja Mooseksen kirjaa ja Joseph Smithin puheissaan niihin antamia selityksiä, asia tulee aivan kirkkaasti selväksi. Ja vaikka ei näihin uskoisikaan, asia tulee Raamatustakin tarpeeksi selväksi. Yleensäkin kun halutaan puolustaa Raamattua, ei pidä puolustaa mitään sellaisia asioita mitä siellä ei ole. Raamatusta pitää aivan tarkkaan ensin tutkia, mitä siellä lukee ja mitä ei.

 

Mitä luominen tarkoittaa?

 

  1. Luominen ei ole luomista tyhjästä muuta kuin siinä mielessä, että asiat on ensin luotu henkimaailmassa ja tuotu sieltä sitten aineelliseen maailmaan. Luominen on olemassa olevien elementtien järjestämistä uudella tavalla eikä luomista tyhjästä.
  2. Luominen Raamatussa on maapallon asioiden luomista, erityisesti maapallon nykyisen järjestyksen luomista, eikä koko universumin luomista. Galakseja on ollut miljardeja vuosia, ellei peräti ikuisesti, eikä niitä ole luotu samalla kuin maapallon nykyinen järjestys luotiin. Epämääräinen aika sitten (Raamatun tekstin mukaan) luotiin maapallo ja taivas sen kannalta. Ja samoin Jumala on luonut lukemattomia maailmoja - maapallon kaltaisia ja muita - universumiin, mutta kokonaisuutta, koko kaikkeutta ei ole luotu, se on aina ollut ja tulee aina olemaan. Kaikkeus on ikuinen, tämän sanoo jo logiikka. Jos Jumala loi maailman, oli kuitenkin Jumala ja hänen ympäristönsä sitä ennen ja vasta Jumala, hänen ympäristönsä ja maailma yhdessä ovat kaikkeus. Jumala on osa kaikkeutta eikä sen ulkopuolella, tai sitten Jumala on sama kuin kaikkeus. Ehkä Jumala on kirkastetun ruumiinsa lisäksi koko kaikkeuden henki. Jumala on maailmallemme transkendentti muttei kaikkeudelle. Kaikkeudella ei ole ulkopuolta, se seuraa kaikkeuden käsitteestä, ja kaikkeus välttämättä on olemassa ja tämänlainen.
  3. Ihmisen luominen ja lajien luominen on tapahtunut suurin piirtein niin kuin evoluutioteoria sanoo, mutta 6000 v sitten Aatami ja Eeva karkotettiin paratiisista, Edenin puutarhasta, ja kaikki tai suurin osa nykyisistä ihmisistä on heidän jälkeläisiään. Sitä ennen oli kuitenkin Gro Magnon ihmiskuntia 50.000 vuotta, ne vain eivät ole Aatamin ihmiskuntaa vaan edellisiä. Ja sitä ennen oli Neanderthalin ihmisiä ym homo sapienseja.

 

Näin ollen ei ole mitään sovittamatonta ristiriitaa evoluutioteorian ja luomisopin välillä ja on aivan turhaa vastustaa evoteoriaa muutakuin siinä mielessä, ettei Jumalan luomistöitä pidä väittää olemattomiksi, vaikkei niistä vielä tieteellistä tietoa olekaan. Ne ovat tieteellisesti mahdollisia, eivät todistettuja. Emme uskonkaan pohjalta tiedä täsmällisesti minkälaisia luomistyöt ovat olleet.

 

Olli Santavuori

18.10.2008