II. OSA. Purjeveneellä läpi Polynesian sydänosien

 

 

 

Esipuhe II osaan

 

 

Kirjan esipuhe oli ensimmäisessä osassa, samoin suppea bibliografia, sekä lähdeviitteet. Esipuheen päivämäärä oli kesältä 1989, mutta kirja ilmestyi lokakuussa 1990. Nyt kaikki liitteet ovat tämän toisen osan lopussa.

 

I osan kannen oli tehnyt Heli Santavuori. Muiden osien kansiin on vaikuttanut myös Ensio Mustonen. Kannet tulevat aikanaan myös tähän  internet-painokseen.

 

Kirja ilmestyi siis kolmiosaisena, I osa, II osa ja Kuvat. Valokuvat ja maisemamaalaukset olivat Kuvat-osassa, aikanaan ne kaikki tulevat tähän painokseen.

 

Eräs merkittävä kirja jäi pois suppeasta bibliografiasta kirjan I osassa (joka siis nyt tulee tämän kerronnan loppuun). Kerron sen nyt tässä korostaakseni välttämättömyyttä tutustua siihen polynesialaisten elämänlaadun ymmärtämiseksi. Se on samoalaispäällikkö Tuiaviin mainio teos ”Papalagit”, joka on ilmestynyt Saksassa v 1979 ja Suomessa Otavan kustantamana jo 1981. Kirja oli jonkin aikaa kovasti suomalaistenkin intellektuellien suosiossa, mutta nykyään siitä ei enää niin puhuta. Se kirja tulee jäämään maailmankirjallisuuden mestariteoksiin mainioiden oivallustensa ja ajattelutapansa yllättävyyden ja humoristisuuden takia. Tätä minun kirjaani ei ollenkaan tule verrata siihen, me painimme aivan eri sarjoissa.

 

 

Porin Reposaaressa, 11.8.2008

 

Olli Santavuori