2. Bora Boran ja Mopelian välillä

 

 

Tuuli oli edelleen aika kova. Lähdettiin. Purjeet nousivat jo vähän paremmin. Toinen kerta merellä. Tällä kertaa ei tapahtunut lähtiessä mitään kommelluksia.

 

Merellä oli jälleen suora myötätuuli. Raiatean ja Bora Boran tuulensuojan jälkeen saamme ilmeisesti taas aika kovat aallot. Enää ei silti pelota, tämä on ihan mukavaa. 10 aikaan lähdettiin, 11 alkaen olemme olleet avomerellä, nyt kello on 18, viisi tuntia on siis jo mennyt. Laskin että 7680 aaltoa vuorokaudessa tulee tällä tuulella nostamaan ja laskemaan venettä.

 

Maupiti, tyypillinen korkeavuorinen Etelämeren saari näkyi oikealla. Sitten häipyi sekin. Ilta tuli, aurinko laski taivaanrannan pilviin melkein suoraan edessämme. Tähdistä tuli näkyviin ensimmäisenä Venus takanamme. Jim tosin väitti, että se oli Mars. Sitten tuli näkyviin Alfa Kentauri, ja pian molemmat nämä Kentaurit, ”Osoittajat”, ”Pointers”, niin kuin täällä sanotaan, ne nimittäin osoittavat Etelän Ristin paikan samalla tavoin kuin Otavan laitimmaiset tähdet osoittavat Pohjantähden paikan pohjoisella pallonpuoliskolla.

 

Etelän Risti näkyi ensimmäistä kertaa kunnolla. Koko Linnunrata tuli näkyviin. Se oli kirkas, kirkas kuin Lapissa, kirkkaampi suorastaan. Vain aivan taivaanrannalla oli pilviä. Tähdetkin ilman kuuta valaisivat aika paljon. Sitten tuli kuu esille ja meri oli yllättävän valoisa.

 

Huono olo palasi vähitellen aaltojen höykytyksessä. Ei tullut kuitenkaan varsinaista merisairautta, oksentelua. Anitalle tuli lopulta yksi oksennus aamulla, hän yritti salata sen ja me kovasti uskoimme häntä, mutta koko sisävessa haisi. Jimille ja Mariellalle ei tule enää edes huono olo, ainakaan vielä tällaisella tuulella.

 

 

 

3. Mopelia

 

 

Aamulla rupesi Mopelia – Maupihaa toiselta nimeltään – näkymään taivaanrannassa. Se on viimeinen Ranskan Polynesian saari tännepäin mentäessä. Sen jälkeen on sitten vain paljon merta, ja sitten Cookin saaret. Mopelia näkyi ensin vain kapeana nauhana etäisyydessä. Verrattuna esimerkiksi Porin edustan Enskerin saareen se oli noin kolminkertainen pituudeltaan. Kuusien sijasta saarella on palmuja, kuitenkin se on lähestyttäessä samannäköinen kuin Pohjanlahden saaret. Kauempaa katsoen ei palmuilla ja kuusilla ole mitään eroa, yhtä vihreitä ja korkeita ovat molemmat.