OSA I: TUTUSTUMINEN ETELÄMEREEN ETELÄMEREN MELANEESIALAISET JA POLYNEESIALAISET

 

 

 

 

1. ETELÄMEREN SAARET

 

 

Jos maapallo jaetaan maanosiin siten, että Eurooppa, Aasia ja niihin liittyvät saaret muodostavat yhden mantereen, Amerikka muodostaa toisen mantereen ja Australia kolmannen, on itse asiassa olemassa vain neljä mannerta, neljä maanosaa: Afro-Euraasia, Amerikka, Australia ja Etelänapamanner.

 

Tämän lisäksi on sitten viides suuri maanosa, muttei manner: Tyynen valtameren saaret. Nämä muodostavat kartalla loputtoman joukon pieniä jyväsiä, jotka levittäytyvät yli koko tämän maapallon suurimman meren.

 

Nämä saaret jaetaan perinteisesti kolmeen osaan: Mikronesiaan, Melanesiaan ja Polynesiaan. Tämä jako perustuu osaksi maantieteellisiin syihin ja osaksi alueella asuvien kansojen kulttuurieroihin.

 

Nyt on kyseessä matka ja kertomus Polyneesiasta. Polynesialaisten esi-isät olivat ajanlaskumme alussa Samoan saarten kohdalla. Sieltä he lähtivät ensin Marquesas-saarille, sieltä Tahitille, ja Tahitilta he levittäytyivät yli koko Tyynenmeren saariston kolmeen suuntaan: Pääsiäissaarille, Hawaijille ja Uuteen Seelantiin[1].

 

Tahiti on tämän alueen maantieteellinen keskus, ja sieltä myös polyneesialaiset lähtivät valloittamaan tätä suunnattoman laajaa ja siihen asti tuntematonta aluetta. Niin kuin Thor Heyerdahl on jännittävässä kirjassaan ”Kon Tiki” osoittanut, saarille on tullut kansaa myös Etelä-Amerikasta[2]. Pääosa kansasta on silti  tiedemiesten mukaan alun perin tullut Malesian suunnasta, ainakin kieli on tullut sieltä. Ja saarilla on yleensä lähinnä aasialaisia ja intiaaneja muistuttavien polynesialaisten lisäksi ollut mm aivan valkoihoisia polynesialaisia alkuasukkaita. Heidän olemassaolonsa tuntuu ihmeelliseltä. Heidän on täytynyt olla länsimaisten merimiesten jälkeläisiä tai sitten jonkin valkoihoisen intiaaniheimon jälkeläisiä, tai sitten polynesialaisten esi-isät ovat olleet valkoihoisia, tai ainakin heidän keskuudessaan on ollut yksi valkoihoinen heimo. Myöskin on mahdollista, että tämä valkoihoisuus on yksinkertaisesti aasialainen vaikute. Monet keltaisen rodun edustajat ovat ihonväriltään lähinnä valkoihoisia.

 

Polyneesialaiset ovat merikansaa ja kalastajakansaa par exellance. He ovat ihmiskunnan se osa, joka on valloittanut maapallon suurimman meren, Tyynen Valtameren, sen äärestä ääreen. He osaavat purjehtia merivirtojen, tähtien, tuulien, aaltojen, tietonsa ja vaistonsa varassa,. He osaavat purjehtia pimeässä, myrskyssä ja päivänvalossa; ja mikä vaikeinta, he ovat osanneet purjehtia käsittämättömän pitkiä matkoja.[1] Jennings, 1979

[2] Heyerdahl, 19??