Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Jordánia - Aqaba - Utazás - Taxik - Sofőrök - Sameer Faroun


Korábban

 megjárván több arab országot, Jordánia előtt jobbnak láttuk a turisztikai lehetőségekről előre tájékozódni. Tapasztaltuk, hogy az utazási iroda - akivel odautazunk - útjai drágák, a szervezés rossz és az idegenvezetők stílusa borzalmas, helyismerete alig valami és a szakmai hozzáállása sem az igazi. Volt persze kivétel – Tunézia - ahol kiváló idegenvezetőnk volt.

    Ezért most egyéni országjárásban  gondolkodtunk. Ez vagy autóbérlés, vagy helyi utazási iroda (a magyar iroda áraihoz képest még mindig jócskán kevesebbért). Miután több ismerősünk volt már Jordániában, kikértük a véleményüket és ők egy - tudomásom szerint egyedi módon erre az országra jellemző – módszert ajánlottak:

a taxit.

Mára ennek ott nagy hagyománya van: a rengeteg turista – szerintem 95% magyar – tömegestül vonzza a városba a szerencsét próbálókat, akik vesznek egy autót, és egyévi bevételből már vehetik is a következőt – ha sikeresek. Ez egyrészt azon múlik, mennyire sikerül megnyerniük a turistát, másrészt azon, milyen reklámot kapnak. Így a legtöbb – mondom, a legtöbb, mert vannak kivételek – taxis a lelkét kiteszi az utasáért, ez komolyan így van; és az utazás végén megkéri a vendégét, hogy ha elégedett, reklámozza őt. Erre a legcélszerűbb médium az Internet, ott is a Jordánia fórumok, hiszen mindenki azt olvassa, mielőtt utazik (pl.: az Index.hu Jordánia fórumja). Ezzel az a gond, hogy az ország, a látnivalók leírása helyett taxisreklámmal telik meg a fórum, és a moderátor egy idő után ezt megunva a reklámokat kimoderálja…

Marad tehát egy ehhez hasonló oldal, aminek a linkje a fórumokon igazán senkit sem zavar. Talán még „Zekit” sem, az Index fórum szarkasztikus taxi-ellenes hozzászólóját…

Tehát: ismerőseink ajánlottak egy taxist: Sameer Faroun-t.  Ez az oldal róla szól.

Az Index Jordánia fórumán (ld. fent) utánanézve leggyakrabban az ő nevével találkoztunk (akkor még nem volt kimoderálva) így e-mailen fölvettük vele a kapcsolatot.

Az éjjeli érkezés után Aqabába az utazási iroda (Karthago Tours) reggel tízre összejövetelt szervezett, ahol be lehetett fizetni az ő útjukra. A Karthago – a Jordan Tours-al ellentétben, akik szimpla agresszióval reagálnak a taxis konkurenciára – már rájött, hogy a magyar ember az árra a legérzékenyebb, így a négynapos csomagot a taxis-árakkal kb. egy árkategóriában kínálta. Majdnem el is csábítottak, de az idegenvezető személye gyorsan kijózanított (mint fent, ő nem volt kivétel). Így írtam egy SMS-t Sameernak, hogy itt vagyunk, visszaírt, hogy este nyolckor a szálloda előtt találkozzunk (ez fontos: a szállodák helyi embert, különösen taxist, nem engednek be, főleg azért, mert a taxistól nem húznak hasznot, az utazási irodával viszont szerződésük van).

Azt ismerőseinktől tudtuk, hogy a taxi négy embernek olcsóbb, mint kettőnek. Bár ekkor még csak ketten voltunk, mentünk volna úgy is, de találtunk egy testvérpárt, így az esti megbeszélésre már négyen mentünk.

Sameer szimpatikus, harminc-negyven éves ember. Minimum ezer magyar szót ismer, és használja is őket. Ez Aqabában egyébként általános: itt fordult elő velünk először, hogy egy szót nem angolul, hanem magyarul tudtunk körülírni. Amit különösen kedveltem Sameerban az a humora: gondolom valamely magyar hölgyek sugallatára Sameer magára mint „kicsi arab telivér” hivatkozik. NEM csődőr, mondja, telivér :). Nem tudom megtette-e, de azt tervezte, kiíratja ezt az új autó szélvédőjére…hátulra meg azt, hogy „kis angyalom”…

Sok arab emberrel találkoztam már, és a mosoly mögött (már amelyikük mosolygott) gyakran éreztem a számító gondolatot. Sameernál nem. Később sok mindent megtudtunk róla, ami talán megmagyaráz dolgokat: nem arab, hanem palesztin, mondta. Az utolsó este meghívott magához. Két lánya a kapuban, felesége az ajtóban fogadott. Van egy kissrác is, ő később esett be. Megünnepeltük a párom születésnapját. Ajándékot is kapott a torta mellé: ez az őt pár napja ismerő ember úgy el tudta találni az ízlését, mint akár a saját rokonai sem (vörös korall nyaklánc). Sameer beszélt kicsit a családjáról, magáról, hogy hogyan jöttek át a határon egy fillér nélkül amikor még gyerek volt; arról is beszélt, hogy a felesége is a határon túlról származik, ami kicsit furcsa volt, mert a másik oldal nekünk Izrael - így ezt úgy értettük, izraeli felesége van. Jóval később jöttünk rá, hogy a határ másik oldala neki Palesztinát jelenti, ami megmagyaráz dolgokat: az asszony palesztin, nem izraeli... Amikor megtudta, hogy  nemsokára összeházasodunk, fölajánlotta, hogy nászút gyanánt kéthetes Jordánia-Szíria (oda is szervez utakat) utazásra visz minket a nyáron - ingyen. Ezt természetesen nem fogadhatjuk el, de a gesztust nagyra  értékeltük.

De vissza az úthoz. Megbeszéltük Sameer-el a négynapos utat (melyik programot melyik napon szeretnénk) és az árakat: a Jordániában szokásos négynapos túráért USD350-et kér két személyre, USD400 négy személyre; ennél lehet találni olcsóbbat is (hiszen a „friss” taxisoknak is el kell kezdeni valahogy) de – pont a dolog jellegéből adódóan – azért kevesebbet is kap az ember: kevesebb kapcsolatuk van, kisebb helyismeretük, ócskább autóik stb.

Az út során Sameer abszolút rugalmasan állt a programhoz:ahol szóltunk, megállt (dinnyézni!) az Amman-al kezdődő napot pedig úgy ahogy volt átszervezte, mert hajnali hétkor nem voltunk hajlandóak fölkelni (tízkor, az igen :)!) És még valami: körülbelül mindenhol ismerik a nevét, és ez biztonságot ad. Példa: a Hammam @ Main termálforrásnál a forró zuhatag mögött van egy kis barlang, ami természetes szaunaként működik. Persze hogy beültünk a párommal, és a barlang egyből meg is telt helybeli férfiakkal (helyi nők is vannak, de ők csadorban fürdőznek, kevésbé izgalmasak, gondolom). Már kezdtük magunkat bizonytalanul érezni, amikor szó keveredett arra, hogyan is utazunk (utazási iroda busszal, autóbérlés, taxi), és hogy a mi sofőrünk Sameer Faroun. Az emberek elkezdtek egymás között hadarni, a nevet hallottam többször, és - bár tényleg nem hiszem, hogy veszélyben lettünk volna, de hát az ember ilyen - azon túl biztonságban éreztük magunkat. Inkább arról lehet szó, hogy a turista szabad préda addig, amíg rá nem jönnek, hogy már "elvitte valaki" és elég összetartók ahhoz, hogy ne nyúlják le egymás bizniszét. Onnantól a beszélgetés kezd érdekes lenni, mert nem szabvány üzletszerző ismerkedős duma, hanem normális információcsere.

Érdemes tudni, hogy Jordániában léteznek a mezei taxisok, akik azok, amit a szó jelent; és léteznek a „tourist driver”-ek. A különbség: a tourist driver nem működhet taxiként, nem inthetik le, csak külföldieket (turistákat) szállíthat, helybelieket nem. Ehhez biztosítaniuk kell egy magasabb szolgáltatási színvonalat stb. Sameer tourist driver. A színvonal végett gondolom a kocsijait évente-kétévente cseréli: mi egy vadonatúj Samsung járgánnyal utaztunk, még a műanyag is rajta volt az ülésen (rá is izzadtunk jól, de a kocsi amúgy kellemes volt, légkondi, stb.). Ez nagy kocsi, olyasmi mint a Toyota Lexus.

Fontos tudni azt is, hogy Sameer az idők során sofőrből túraszervezővé lépett elő, és bár ő is vezet –másnap a Holt-tengerhez ő vitt el minket- mindenhol nem tud ott lenni. A legtöbb embert – hacsak explicit és jó előre nem kötitek ki, hogy őt és csak őt akarjátok - általa megbízhatónak ítélt sofőrök viszik. Aki nem válik be, az hamar kiesik a kosárból. Így a program második két napjában két másik vezetőnk volt, egyikben sem csalódtunk.

Ezt az oldalt objektív értékelésnek szánom, így a pozitívumok mellett idekívánkozik az egyetlen negatív tapasztalatunk is: vagy az új autó bejáratása miatt szükséges sebességkorlát (120km/h) tartása végett, vagy rossz szokás folytán, de vezetés közben Sameer „pumpál”, ezért hozzá mint sofőrhöz az ragaszkodjon, aki a folyamatos előre-hátra ringást autózás közben nem bánja. Jó üzletemberhez méltóan Sameer folyamatos sajtófigyelést tart, így feltételezem, hogy ezt az oldalt is elolvassa majd előbb-utóbb, és a fentiek bántani fogják a hiúságát (mert az, hiú, de melyikünk nem az) , de hát így volt, bocs, Sameer :) !

Egy szó mint száz, ajánlom Sameert azoknak, akik legalább egy kicsit beszélnek angolul (bár megkockáztatnám azt is, Sameer magyar tudását figyelembe véve, hogy nyelvet nem beszélők is igénybe vehetik a szolgálatait); azoknak, akik önállóan szeretnek utazni/dönteni – és azoknak, akik Aqaba első számú autós túraszervezőjének – ez nem vicc – a szolgálataiért hajlandóak megfizetni a föltörekvő taxisok és az ő árai közötti 5-10% különbséget (~10-20 USD per fő négy napra).Kapcsolatok: Sameer Faroun e-mail: sameerfaroun@hotmail.com mobil: +9627-9563-3783